Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Post »

Aniu ;:196 mnie Migdałki też nie chciały kochać.
W końcu został jakiś jeden nieco rachityczny, ale jest. :;230
:wit
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Pierwiosnki już w sklepach ale takiego ślicznego burgundowego nie widziałam do tego jeszcze pełny ;:333
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Aniu,
ścieżka pięknie wtapia się w ogród. Śliczne są te bordowe prymulki.
Jeśli będziesz miała nadmiar nasion dzięgla, jestem chętna. Dziękuję!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie zaczęła wyłazić cieszynianka. Na szczęście przysypało ją śniegiem.
Czy Toba już też targały pokusy, żeby coś kopać i sadzić ? Ja przycięłam winogrona, zaplanowałam ogrodowe rewolucje (dostałam zgodę na teren po sąsiedzku) i poszłam z M. na zakupy nasienne. Kupiłam nasturcję z pstrymi liśćmi, bo z mojej, sianych w sierpniu, nie doczekałam się nasion.

Z przyjemnością oglądam Twoje zdjecia, choć się nie odzywam.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Popadało. pobieliło i teraz mam takie widoki z okna

Obrazek

Obrazek

Wczoraj właściwie całe popołudnie i wieczór szalała u nas zadymka śnieżna. tak, że świata nie było widać. Dziś moje plecy i ramiona czują tego skutki. Odśnieżałam cały ranek, a śnieg spadł mokry, ciężki i lepiący. Ale cóż, przyznaje - jest przepięknie :D I co chyba jednak dziwne - ptaki śpiewają, jak na wiosnę ;:oj

A w domu po sprzątnięciu choinki i ozdób świątecznych zawitała wiosenka. Słoneczna prymulka, która dodatkowo lekko pachnie :D

Obrazek

Madziu (MID2006)! Owszem migdałem mi zmarzł. Ale był młodziutki, więc może dlatego? Tym razem posadziłam szczepionego , a mimo to mam nadzieję, że przetrwa zimę. Okaże się to już całkiem niedługo... Na razie wszystko solidnie przysypane śniegiem :) A na liliowce jeszcze przyjdzie pora... W tym roku posadziłam sporo nowych. te kupione na forum już się rozrosły. Będzie się działo w tym roku!

Obrazek

Asiu (iwwa)! Cieszę się, że Ci się spodobały. teraz jak brakuje nam słonka takie zdjęcia są jak lekarstwo na zimową chandrę :)

Obrazek

Igo (iga23)! Chętnie się z Tobą podzielę, bo mam kilka o bardzo konkretnych kolorach. te fioletowe łyszczaki chyba najbardziej lubię. Ale mam i żółte i np. miodowe. Będziesz u nas w tym roku?

Obrazek

Dorotko (dorotka350)! Widzę, że mam podobne poglądy na ogród :lol: I mnie monotonia nudzi. Niekiedy śmieję się, że to rodzaj nerwicy ;:224 Ale ja tak lubię i koniec. Co nie znaczy, że ogród w zimowej aurze mi się nie podoba. szczególnie otoczony górami w śnieżnej szacie!

Obrazek

Elwi! Rozgryzłaś mnie :;230 Taka właśnie jestem. Nie umiem usiedzieć na miejscy nawet 5 minut i lubię wyzwania. Nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych. No i lubię robić wszystko sama. "Siama' :D To niekoniecznie dobre, ale cóż... Grzeczna rabata ma takie towarzystwo, ze mnie nie razi. Co nie znaczy, że co nieco nie pozmieniam ;:306

Obrazek

Ilonko (ilona2715)! ;:196 Niektórych razi to szaleństwo, ale mnie tak się podoba. To w końcu mój ogródek. A prymulka świetnie się rozrasta. Już w tym roku dwukrotnie podzieliłam się z forumkami, więc jeśli tylko masz ochotę... Okami wymiziany! Ten to kocha być pieszczony.

Obrazek

Majeczko (majka411)! A może Ty wybierzesz się w tym roku do mnie i do Okamiego? Serdecznie zapraszam. Bo do Kamili raczej go nie wezmę. Moja forumowa siostra ma 3 koty, a Okuś bardzo lubi koty ;:224 Za bardzo... U nas wiosnę nieco wczoraj przysypało, ale tak czy siak już całkiem niedługo!

Obrazek

Marysiu (amba19)! U mnie bluszcz zimuje bez żadnego problemu i to nawet ten w niewielkiej doniczce, która potem cały sezon wisi w ganku. Myślałam, że kupuję go tylko na sezon, a mam już go już 3ci. To zresztą mój ulubiony element pojemnikowych kompozycji. Wytrzymały na każde warunki atmosferyczny, na przesuszenie, na zalanie. Nic tylko sadzić.

Obrazek

Jolu (April)! ten pierwszy migdałek był bardzo krótki. A ten jest szczepiony na pniu i jeszcze mu się nie zdarzyło wypuszczać dziczki. Zresztą myślę, że usuwanie ich przy formie piennej nie będzie problemu. Obym się nie myliła :D

Obrazek

Jadziu (e-babcia)! U mnie za oknem bialusieńko, więc pozostają tylko wspomnienia. Najlepiej te słoneczne i kolorowe!

Obrazek

Lidziu (slila1)! Nie ukrywam, że lubię busz. Moim zdaniem przy odrobinie starannie przyciętego trawnika (lub czego w tym stylu) takie rabaty wyglądają bardzo atrakcyjnie. Okuś po roku cierpień i poniewierki trafił do mnie i faktycznie ma się dobrze. Ale jakby mogło być inaczej, skoro jest takim słodziakiem. Wpracowałam sposób jego karmienia, tak by mu to nie szkodziło, wyleczyłam go z dolegliwości, których nabawił się u poprzednich właścicieli i teraz trudno mieć do niego jakieś zastrzeżenia, że np. brudzi. A przy tym nie niszczy, nie kopie w ogródku i nic tylko by się pieścił. Słowem, sama słodycz. Tulipany botaniczne przetrwały, bo już nawet widziałam ich czubki jak nieco śnieg stopniał. teraz jednak leżą, solidnie przysypane śniegiem i mam nadzieję, że wiosną nacieszą nasze oczy.

Obrazek

Miłeczko (takasobie)! Nawet jak te wiosenne kwiaty kwitną krótko, to i tak cieszą i to niesamowicie. tak długo na nie czekamy... A migdałek? Ma tak cudne kwiaty, że i tak warto.

Obrazek

Moniko (Rozeta)! Oj szkoda tego Twojego migdałka :( Bo choć kwitnie krótko ma takie śliczne kwiaty. jednak jak był taki chory, to lepiej było się go pozbyć, by choroba nie przeniosła się na inne rośliny. Ja tak miałam z rododendronem., Strasznie mmi go było żal, ale pozostało mi tylko jego wykopane i odkażenie ziemi, w której rósł...

Obrazek

Krysiu (Ignis05)! I ja się nie poddałam z migdałkiem :uszy Oby skutecznie.

Obrazek

Ewo (ewa w)! Mogę się podzielić!

Obrazek

Tamaryszku! To poproszę adres na pw. A może dodatkowo nasiona werbeny hastaty. Idealnie pasuje do ogrodu w stylu angielskim. Mam fioletową. Ścieżka to moje osobiste dzieło i wyszła mi dokładnie taka, jak chciałam. Cieszę się, że Ci się podoba!

Obrazek

Aniu (akl62)! I ja się cieszę, że przysypało, bo już cebulowe zaczynały się budzić. Owszem i mnie kusiło, ale u mnie cały czas było trochę śniegu. A teraz jak solidnie dosypało, mam wolne do ... wiosny. Nasturcję z pstrymi liśćmi i ja musze sobie kupić. Rewolucji gratuluję, bo przyda się trochę dodatkowej powierzchni, nieprawdaż?

Obrazek

Życzę Wam wszystkim miłego weekendu :D Oby nas kompletnie nie przysypało...
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No widziałam wiele pięknych zim, ale u Ciebie jest ona szczególnie ładna. Prymulka mi się na pierwszy rzut oka skojarzyła z jakimś rh.. w pierwszej sekundzie. Ta góra tam z tyłu.. za mgłą... bajka. Póki co skupiam się na tulipanach Twoich. Piękne ;:173 . Na liliowce cierpliwie poczekam , już masz dużo pięknych odmian a w tym roku zobaczymy nowości Twoje :tan .
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu (MID2006)! Gdzie jak gdzie, ale w górach zima jest bezkonkurencyjna. Uwielbiam tu mieszkać i choć niekiedy kosztuje mnie to mnóstwo wysiłku (takie odśnieżanie nie jest lekka pracą) za nic nie zamieniłabym się na mieszkanie gdzie indziej. Liliowce to była moja pierwsza forumowa miłość. Uważam je absolutnie bezproblemowe rośliny i absolutne must have w sielskim ogrodzie. Do prymulek też mam słabość i co roku kupuję nowe odmiany. Kiedyś myślałam, że kwitną tylko wiosną. Oj bardzo się wówczas myliłam...

Obrazek
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Aniu dziękuję za propozycję :) myślę, że powoli też uzupełnię swoje pierwiosnki, na poczatku tworzenia ogrodu skupiłam się na roślinach rosnących długo aby już mieć i zdążyć się nimi nacieszyć/owocowe,perukowce,iglaki/ póżniej róże, rh liliowce, iryski a teraz drobne kwiaty uzupełniajace na więcej już chyba nie znajdę miejsca :wink:
Pięknie u Ciebie no... wspominam miło wycieczki w te strony ;:167
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo! Prymulki nie potrzebują za wiele miejsca, a przy tym świetnie wyglądają z przodu rabaty. Dlatego chciałam i chce je mieć. Ale i ja nie od nich zaczynałam... Góry w zimie są wyjątkowo piękne :)

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu ośnieżone zdjęcia ;:215 Uwielbiam góry zimą. Co roku jeździmy na narty...no w tym roku po raz pierwszy od 10 lat pewnie nie pojedziemy :( . Szykują nam się poważne remonty.... U Ciebie przynajmniej sobie popatrzę na góry w zimowej szacie.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majeczko (majka411)! A może Ty wybierzesz się w tym roku do mnie i do Okamiego? Serdecznie zapraszam. Bo do Kamili raczej go nie wezmę. Moja forumowa siostra ma 3 koty, a Okuś bardzo lubi koty ;:224 Za bardzo... U nas wiosnę nieco wczoraj przysypało, ale tak czy siak już całkiem niedługo!

Ania :wit chyba przeceniasz Okusia on jeden na trzy koty ;:oj :;230
A, na poważnie... teraz mam tyle na głowie :lol: , że myślenie o przyjemnych rzeczach muszę póki co odłożyć... :wink:
Ale Aniu bardzo dziękuję ;:196 Może uda się spotkać u Kamili ;:138
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękna ścieżka z kamieni wśród zieleni ;:167
Przepraszam, że tak pytam, ale odnoszę wrażenie, że Okami ma jakiś problem z oczkami, bo na wielu zdjęciach ma jakby ropiejące... czy mi się wydaje, czy może to taka cecha rasy? :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu brakowało Twoich portrecików kwiatowych! Pierwiosnki i ja lubię ale jakoś nie poluję na nowości, te tradycyjne w rozrośniętych kępach mnie zadowalają. A zaczynała też od liliowców, wtedy co prawda nie było tylu odmian ale mnie i tak się podobały :D No to wygłaskaj Okusia ode mnie jak lubi to niech ma ;:167
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Dziękuję za zdjęcie ślicznych tulipanów.
Już zaczyna się luty, który szybko minie, a końcem marca może będziemy zachwycać się już wiosennymi tulipanami.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Aniu witaj, jaka piękna zima w górach, cudnie to wygląda ;:215 , Aniu czy na jednym ze zdjęc jest porzeczka krwista?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”