Na parapecie u mrooofki
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na parapecie u mrooofki
Ja bym ich jeszcze nie ruszała, na pełne słońce i tak za małe a tak - za mamą - sobie jeszcze trochę podrosną
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
kurcze a ja ją chciałam przesadzić jak tylko do mnie dotrze, bo korzenie spodem uciekają...
jak myslicie-aplikować takim maleństwom trochę papu w postaci wody?
jak myslicie-aplikować takim maleństwom trochę papu w postaci wody?
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli się nie kurczą to nie ma sensu, jak by się bardzo odwadniały to może i tak.
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- mrooofka
- 1000p
Pełen sukces
- pisałam już kilka razy, że podczas przesadzania uszkodziłam korzonki jednej z M. backebergiana - to znaczy pozbawiłam ją korzonków całkowicie. 3 stycznia poszła do piachu. Dziś nastąpiła kontrola.. oto efekty

kiedy mogę ją wpierniczyć do normalnego substratu ???

kiedy mogę ją wpierniczyć do normalnego substratu ???
Bez wątpienia sukces, tylko po co Ci on w środku zimy ? Nie lepiej było z tym poczekać do wiosny ?
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- mrooofka
- 1000p
sugerujesz, że miałam roślinę trzymać w marketowym torfie i czekać z przesadzaniem na wiosnę ?? Nie sądzę....
Roślina nie była traktowana ukorzeniaczem.. niczym, nie dostała ani grama wody, czegokolwiek... jedynie delikatnie potratowana cynamonem
Kupiłam 4 M.backbergiana w jednej doniczce, miały mocno splątane korzenie, jeden mój nieuważny ruch i jedna roślina bez nich została, nasypałam do doniczki piachu, drobnego żwirku i na to położyłam roślinkę, stała zwyczajnie na parapecie. Mało tego ma paki
Dla Was to pewnie nic specjalnego, a ja sie cieszę jak małe dziecko. Pierwszy mój hodowlany sukces
Roślina nie była traktowana ukorzeniaczem.. niczym, nie dostała ani grama wody, czegokolwiek... jedynie delikatnie potratowana cynamonem
Kupiłam 4 M.backbergiana w jednej doniczce, miały mocno splątane korzenie, jeden mój nieuważny ruch i jedna roślina bez nich została, nasypałam do doniczki piachu, drobnego żwirku i na to położyłam roślinkę, stała zwyczajnie na parapecie. Mało tego ma paki
Dla Was to pewnie nic specjalnego, a ja sie cieszę jak małe dziecko. Pierwszy mój hodowlany sukces

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Mogła siedzieć jeszcze w piachu. Ale - gratulacje! Każdy się cieszy nowymi korzonkami, obojętnie ile czasu hoduje kaktusy.
- mrooofka
- 1000p
tak, siedzi w piachu nadal
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Myślę, że Piotrkowi chodziło właśnie o to, że każde wyciąganie i wkładanie naraża roślinę na uszkodzenie.kospe pisze:Bez wątpienia sukces, tylko po co Ci on w środku zimy ? Nie lepiej było z tym poczekać do wiosny ?
Magdo ja nic nie sugerujęmrooofka pisze:sugerujesz, że miałam roślinę trzymać w marketowym torfie i czekać z przesadzaniem na wiosnę ?? Nie sądzę....
Roślina nie była traktowana ukorzeniaczem.. niczym, nie dostała ani grama wody, czegokolwiek... jedynie delikatnie potratowana cynamonem...

W jakiej temp. zimujesz kaktusy?
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- mrooofka
- 1000p
ależ to nie było celowe, to była wyższa konieczność spowodowana moją nieporadnością.
A mammillaria stoi na parapecie przy szybie i nie mam zielonego pojęcia ile jest stopni-na pewno stanowczo za ciepło - oczywiście bida w domu i nadal nie dorobiłam się termometru,a miejsce na parapecie w nieogrzewanym pokoju skończyło się, stąd kombinuję jak mogę z nowymi roślinami, stwarzając im chociaż namiastkę zimowania (akurat ta backbergiana trafiła do mnie solidnie napita z mokrym torfem)
A mammillaria stoi na parapecie przy szybie i nie mam zielonego pojęcia ile jest stopni-na pewno stanowczo za ciepło - oczywiście bida w domu i nadal nie dorobiłam się termometru,a miejsce na parapecie w nieogrzewanym pokoju skończyło się, stąd kombinuję jak mogę z nowymi roślinami, stwarzając im chociaż namiastkę zimowania (akurat ta backbergiana trafiła do mnie solidnie napita z mokrym torfem)
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Magda to prawdziwy sukces ciesz się z niego i tyle
a roślinka niech siedzi w piachu i czeka na wiosnę, wtedy to pewnie podziękuje za troskliwą opiekę 

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Powiem tak, każdy ma prawo do "swoich własnych początków"
Skuteczność nauki okazuje się po latach. Nauka odbywa się na własnych błędach, ale mnie najbardziej pomagali tubylcy z tego forum, którzy bez ogródek zauważali moje szkraby opite jak bąki i choć początkowo duma własna nie pozwalała się do tego przyznać i wymyślałam tysiące usprawiedliwień, to w końcu w środku wstyd mi było jak cholera. Ale dziś wiem, że na tym wstydzie moje cierniaki tylko zyskiwały.
Tobie Magdo w takim razie powiem, że:
- zimą cierniaki mają SPAĆ i nie trzeba ich zanadto stresować w czasie spoczynku.
- kaktusiarz zimą powinien też dać sobie od nich trochę dystansu i zaglądać dyskretnie tylko tyle, ile to konieczne (szczególnie pod kątem nieproszonych gości).
Jesienią nie robię przy kaktusach żadnych zabiegów (nawet jeśli dostanę je w doniczce z zasuszonym torfem). Traktuję ten stan tak jakby były bez substratu tylko w pionie. Natomiast jeśli decyduję się na przesadzanie, to raczej pod koniec zimy do suchego prawidłowego mocno mineralnego substratu i niech sobie tak czekają na wybudzanie wiosenne w tak przygotowanej właściwej doniczce. Przesadzanie na dany sezon robię już od lutego (Coryphanthy przesadzałam już nawet w zeszłym tygodniu, bo miały za niskie doniczki i korzenie im się wtedy zawijają). W następnym tygodniu wezmę się za przesadzanie dużych kolumnowców, potem pójdą duże feraki do większych donic, a na koniec te maluchy, które wyrastają ze swoich domków. Gdy w marcu przyjdzie pora powolnego wybudzania, to nie będę się martwić, że za wcześnie od momentu przesadzania dostaną coś do picia (mam z tym problem i korci mnie okrutnie w trakcie przesadzania w okresie wegetacji).
W sumie to ja za bardzo nie rozumiem tych opiekunów roślin, którzy z byle powodu chcą im zaglądać do korzonków - odczuwam to jak naruszenie ich spokoju i że tak powiem .... intymności

Skuteczność nauki okazuje się po latach. Nauka odbywa się na własnych błędach, ale mnie najbardziej pomagali tubylcy z tego forum, którzy bez ogródek zauważali moje szkraby opite jak bąki i choć początkowo duma własna nie pozwalała się do tego przyznać i wymyślałam tysiące usprawiedliwień, to w końcu w środku wstyd mi było jak cholera. Ale dziś wiem, że na tym wstydzie moje cierniaki tylko zyskiwały.
Tobie Magdo w takim razie powiem, że:
- zimą cierniaki mają SPAĆ i nie trzeba ich zanadto stresować w czasie spoczynku.
- kaktusiarz zimą powinien też dać sobie od nich trochę dystansu i zaglądać dyskretnie tylko tyle, ile to konieczne (szczególnie pod kątem nieproszonych gości).
Jesienią nie robię przy kaktusach żadnych zabiegów (nawet jeśli dostanę je w doniczce z zasuszonym torfem). Traktuję ten stan tak jakby były bez substratu tylko w pionie. Natomiast jeśli decyduję się na przesadzanie, to raczej pod koniec zimy do suchego prawidłowego mocno mineralnego substratu i niech sobie tak czekają na wybudzanie wiosenne w tak przygotowanej właściwej doniczce. Przesadzanie na dany sezon robię już od lutego (Coryphanthy przesadzałam już nawet w zeszłym tygodniu, bo miały za niskie doniczki i korzenie im się wtedy zawijają). W następnym tygodniu wezmę się za przesadzanie dużych kolumnowców, potem pójdą duże feraki do większych donic, a na koniec te maluchy, które wyrastają ze swoich domków. Gdy w marcu przyjdzie pora powolnego wybudzania, to nie będę się martwić, że za wcześnie od momentu przesadzania dostaną coś do picia (mam z tym problem i korci mnie okrutnie w trakcie przesadzania w okresie wegetacji).
W sumie to ja za bardzo nie rozumiem tych opiekunów roślin, którzy z byle powodu chcą im zaglądać do korzonków - odczuwam to jak naruszenie ich spokoju i że tak powiem .... intymności

- mrooofka
- 1000p
no ok..ja wszystko rozumiem... tylko, że (znów usprawiedliwienie) kupiłam nieśpiący egzemplarz