W ogródku u Ewy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W ogródku u Ewy

Post »

Basiu, już idę na spacer po Twoim ogrodzie:)

-- 30 sty 2015, o 21:54 --

Zaraz, zaraz ja już u Ciebie byłam:) hihi to u Ciebie był piękny łan lilie złotogłów u nas dziko są pod ochroną. Pięknie masz u Ciebie to ja całą masę pięknych roślin widziałam:) Oglądam raz jeszcze ;:65
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Ewuniu, ;:196 zbieram wiadomości doświadczonych osób o różnych roślinach, bo mam do ogarnięcia kilka rabat. Wiosną nie będzie czasu na tyle pogaduszek, będziemy ryć w ogrodzie. ;:65
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewo :wit
Kolejna osoba z Podkarpacia ;:333 Strasznie imponująca kolekcja róż i lilii ;:oj Twoje liliowce wyglądają ślicznie ;:215
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

Piękny ogród! Cudne liliowce, róże oraz lilie, które uwielbiam i tak jak Ty, w ubiegłym roku próbowałam je rozmnożyć z łusek z rewelacyjnym skutkiem. Już po 4 tygodniach pojawiło się mnóstwo małych cebulek. Jednak najbardziej jestem zachwycona Twoją różą na pniu! ;:oj Chyba muszę poszukać dokładnie takiej. Czy Twoja była z jakiejś sprzedaży wysyłkowej?
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p

Post »

Soniu, ja raczej mogę zaliczyć siebie do grona uczących się na temat roślin i ich uprawy hihi, dzielę się tylko moimi skromnymi doświadczeniami.

Kamil, witaj u mnie na Podkarpaciu :) Dzięki za słowa uznania z pewnością wybiorę się rewizytą ;:65

Agnieszko, rozmnażanie lili z łusek to coś co się mi nawet nie śniło jeszcze niedawno. W tym roku doświadczenie powtórzę na dużą skalę hihi marzy mi się morze lili. Róża, która Ci się tak podoba zakupiona została u miejscowego pasjonata - rozmnaża róże a jest osobą niesamowicie pracowitą, dodam ze w sędziwym wieku - staruszek 80-letni.
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
InesS
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 12:59

Post »

Ewo, róże jak i ich ceny zachwycające! Szkoda tylko, że tak daleko mieszkam- pewnie wszystkie byłyby już moje :wink: Jutro zamierzam wysiać lilie z nasion. Zebrałam ich dość sporo - słoik 1 litr i jeszcze trochę. Nie wiem czy to aby odpowiedni moment i jakie podłoże do siewu najlepiej przygotować. Może coś doradzisz?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Agnieszka
W Liliowej Dolinie Rospudy
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, na temat wysiewu lili z nasion niestety nie pomogę, dopiero teraz w styczniu je po raz pierwszy wysiałam (oczywiście jeszcze do niedawna nie miałam bladego pojęcia, że tak można je rozmnażać, hihi tylko dokupywałam nowe odmiany) poniżej linki, do wiadomości, którymi się posiłkowałam:

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 31&t=27469
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 31&t=74207
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 31&t=18458

Nasionka kupiłam tu na forum i zaczynają kiełkować, przed wysiewem namoczyłam je a ziemię potraktowałam mikrofalówką, żeby nie pleśniała. Poczytaj sobie i dziel się obserwacjami, chętnie skorzystam:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja w tamtym roku też wysiewałem lilie z nasion zakupionych na forum :D Kupiłem azjatyckie i tygrysie. Bardzo ładnie mi poschodziły i nawet dosyć spore urosły cebule. Na jesień już je sadziłem w miejsce docelowe :) Zobaczymy co z tego wyrośnie
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Nie sądziłabym, że lilie można rozmnażać z nasion. ;:306
Ileż to można się nauczć dzięki Forumkom. ;:138
;:63 Ewuniu za poruszenie tego tematu. ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p

Post »

Kamilu, Lucynko,
Mnie właśnie kiełkują nasionka azjatek, martagonów, tygrysich, Henriego i NN mix kolorów - jestem pełna optymizmu. W grudniu zrobiłam próbę z odrywanie łusek i muszę powiedzieć, że strasznie ładnie wytwarzają malutkie cebulki. Teraz mam w planach wszystkie tak rozmnażać, gdyż do tej pory kupowałam po 1 sztuce danego koloru a lilie jednak najładniej w grupach po kilka sztuk wyglądają. Nasiona super sprawa w pozyskiwaniu nowych ciekawych kolorów, natomiast aby rozmnożyć daną odmianę sposób przez oddzielanie łusek jest bardzo wydajny z każdej nawet po trzy nowe malutkie cebulki. A najważniejsza sprawa, że te cebulki, które pozyskane są z łusek szybciej zakwitną, niż te z nasion bo już teraz cebulka rośnie a nim z nasiona cebulka będzie, nim urośnie a jeszcze gdzie do kwitnienia? Niemniej jednak warto próbować, by sobie opinię wyrobić:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ewo ale nabyłaś cebulek aż 100 ;:oj jestem ciekawa efektu jak zaczyna kwitnąć. ;:196 ;:196
Piękne zdjecia załączyłaś, cudny spacerek odbyłam. :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Ewuniu :wit Ale Ty działasz ;:333
Dziękuję za piękne zdjęcia a także za linki dotyczące wysiewania Lili ;:196 Mam fajną lekturę na całą zimę ;:108
Ciekawe czy jak ziemia rozmarznie to można popróbować z tymi łuskami ??
Pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewuś, jak należy wkładać łuski lilii do podłoża: pionowo czy poziomo?
Jak głęboko?
Czy pojemnik z łuskami trzeba przykryć np. szybką szklaną, folią? ;:204
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p

Post »

Kasiu,
Krokosmie kupowałam u forumowej Krysi:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33227
niektórych cebul dostałam więcej niż zamówiłam i stówa lekko się uzbierała. Polecam zakupy u Krysi!!! Cudnie wyglądają łany szczególnie odmiany Lucifer. Będę zamieszczać foto na bieżąco :D

Tereniu,
Mnie Mirek - mirzan w grudniu pisał, że można - cebule potrzebując przechłodzenia- więc jak tylko mrozik puści zrób tak jak ja w grudniu i oddziel sobie jedną warstwę łusek a reszta na miejsce do ogrodu. W marcu jak mi następne przyjdą to też tak zrobię bo sprzedawcy w chłodniach je przecież trzymają czyli będą przechłodzone.

Lucynko,
Ja układałam jak popadło( widać na foto nawet na wierzchu prawie niektóre są) warstwami, na to podłoże (potraktowane mikrofalą żeby ewentualne dziadostwo w ziemi zniszczyć) i znów warstwa łusek i ziemia. Pojemniki dałam przeźroczyste żeby lepsze pole do obserwacji mieć:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jak widać na zamieszczonych fotkach "szczypiorek" piękny już mi rośnie i cebulki śliczne coraz ładniejsze. Teraz dodatkowo położyłam pojemniki na ciepłym (nie gorącym!) kaloryferze i widać różnicę w ciepełku jeszcze szybciej się wytwarzają.
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ewo dość szybko tworzą się cebulki ;:63 ja siałam jakieś dwa lata temu, może w tym toku zakwitną. ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”