Ogrodowe początki.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe początki.

Post »

A jak się pozbyłaś mrówek? U mnie też bardzo dużo, a tam gdzie mrówki, są też mszyce.. :roll:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tez jestem ciekawa pozbycia się mrówek, u najwięcej jest w kamiennych donicach.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

właściwie one z czasem sięy wyniosły jak zaczęliśmy sprzątać porządnie ogród. Tylko pod hamakiem posypałam jakimś proszkiem przeciwko mrówkom.Gdybym chciała posypać cały ogród to potrzebowałabym chyba tonę na tę ilość mrówek.. :wink: Do tego to były te ogromne czerwone mrówki..Są jeszcze nadal ale już dużó mniej..Pewnie im przeszkadzamy ciągle depcząc i kosząc trawnik :)
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szamanka pisze:A jak się pozbyłaś mrówek? U mnie też bardzo dużo, a tam gdzie mrówki, są też mszyce.. :roll:
Mi kiedyś w starym dorzeczu Wdy pokazano skuteczny sposób : zwykła sól kuchenna.
Po 24h mrówek czarnych nie było.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

dobrze wiedzieć :D Z pewnością jeszcze jakieś będą mi uprzykrzać życie..
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Może i ja tę sól wypróbuję, bo jak ostatnio sypnęłam czymś na mrówki, to one sobie ścieżkę naokoło wydeptały, takie cwaniaczki ;:153
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Rozana,
właśnie u mnie proszku na mrówki sporo szło, a skutek marny.. ;:185 A mrówki do wyboru do koloru: czarne, czerwone... i niestety nie tylko w trawie, ale przeważnie na grządkach...

Biotit,
słyszałam, że sypie się sól w walce ze ślimakami, ale że działa też na mrówki, to pierwsze czytam ;:108 Nie zaszkodzi spróbować ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Bałabym się solić rabaty. Sól fantastycznie niszczy chwasty, może zniszczyć rośliny ozdobne i pożyteczne. ;:144
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Migla88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 gru 2014, o 16:22

Post »

Super że coraz więcej ludzi zakłada wątki o początkach swoich "walk" z ogrodem! Z zaciekawieniem oglądam nowe pomysły i sama coś czasem zgapię ! :D jeśli chodzi o chwasty to ROUNDUP ale to jest masakrowicz wszystkiego, ja na dzikie małe drzewka i chwasty o potężnych korzeniach lałam ocet z wodą i niema śladu po nich. Ja w tym roku muszę zamówić odpowiednie sprzęty żeby zrównali wszystko i przekopali jak trzeba, bo na placu mam strasznie starą brzydką trawę, kupę chwastów i mnóstwo nierówności, ale nie omieszkam skorzystać z rady plocczanka, tylko zastanawia mnie po jakim czasie w miejscu wysypania soli można zasadzić roślinki czy posiać trawkę?? :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Odpowiadam w temacie soli. Porządny deszcz być może wypłucze sól, ale to tylko być może...
Ja soli na chwasty używam tylko tam, gdzie nic nie rośnie, np. na ścieżkach. One są ubite i deszcz szybko soli nie wypłucze, dlatego raczej nie mogę doradzać w interesującym Ciebie temacie. ;:185
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Szamanko przyszłam do ciebie na przeszpiegi i zostaję ;:173 Podoba mi się twoje zamówienie liliowe, będzie na czym oko zawiesić i oczywiście ten zapach.. szkoda, że zdjęciami nie możemy go przekazać.
Dołączę się o dyskusji o soli i powiem tylko jedno..unikaj jak ognia ;:108 Ktoś mi poradził, że jak się chcę pozbyć ślimaków to trzeba wokół rabaty zrobić solne odgrodzenie, Kupiłam woreczek drobnej soli i niczym jakaś czarownica zaczęłam obrysowywać kształt rabaty. Po pierwsze wszystkie rośliny mające styczność przewiędły, przypuszczam, ze przez opary (przecież związek chemiczny soli plus woda robią nam kwas solny :shock: ). Nie chcę nawet myśleć co działo się w ziemi po wsiąknięciu ;:222 Stanowczo odradzam. Słyszałam natomiast sposób bardzo naturalny. Do doniczki z ziemią wlać wodę z rozpuszczonym cukrem, postawić obok mrowiska i odczekać kilka tygodni. Mrówy podobno przenoszą swoje gniazdo do oazy słodkości, a wtedy wystarczy zawartość doniczki wysypać poza działkę czy do kosza..
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Też przysłuchiwałam się dyskusji. Staram się nie walczyć z przyrodą, jakaś równowaga musi być. Tylko ślimakom nie odpuszczam, ;:164 ale miałam ich do tej pory niewiele.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Ja również próbuję walczyć ze ślimakami, na razie przegrywam.
Natomiast maliny sadziłam na przeoranym trawniku (2m x 10m), dookoła jest regularnie koszona trawa, więc maliny się nie rozrastają.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

ja też nie polecam soli, popalisz rośliny.
Namrówki proszek do pieczenia ale czy to skutkuje? cukier myślę, że to nawet może być dobre.

Na ślimaki puszki po piwie. Ja jednak kupuje granulki i to skutkuje, jest ich mniej, trzeba powtarzać.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Zdjęcia z cyklu "Idzie wiosna, czyli - dobrze się zastanów jeśli zamarzy Ci się kiedyś pies rasy husky" :twisted:

Obrazek

Obrazek

A to tylko jedno "udko" ;:172
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”