Moje kaktusy na przywitanie - Phacops

Zablokowany
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje kaktusy na przywitanie - Phacops

Post »

Aniu moje wielkie echino dają ponad 30 kwiatów sztuka na rok tak więc one muszą zostać.
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No ale wróćmy jeszcze na chwilkę do podlewania tej butelki - odpływu nie ma, wywietrznik, jak rozumiem, otwarty, pisałeś, że podlewasz więcej, niż inne, może trochę więcej szczegółów (tak jak dziecku) :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

onectica pisze:No ale wróćmy jeszcze na chwilkę do podlewania tej butelki - odpływu nie ma, wywietrznik, jak rozumiem, otwarty, pisałeś, że podlewasz więcej, niż inne, może trochę więcej szczegółów (tak jak dziecku) :wink:
Hm masz blisko możesz zobaczyć to na własne oczy..... No ale dobra. Butla ma 2 otwory ten fabryczny i ten który ja robiłem przez nacięcie butelki z boku (nie odcięcie kawałka). Odpływu nie ma bo nie potrzebuje a dlaczego.... to wyjaśni się w instrukcji rocznego używania

Wiosna Jesień
Pod tym pojęciem kryją się warunki kiedy temperatury nocne osiągają 0 bądź nawet są niewielkie przymrozki. Nagrzana za dnia ziemia jak i sama masa kaktusa robi swoje. Butelka jest zakręcona od góry a otwór z boku przymknięty. Wentylacja jest niewielka ale wystarczająca. W takich warunkach jeśli na zewnątrz jest 10 stopni a jest słonecznie to wewnątrz 10-15 więcej a to już są warunki aktywizujące wzrost. Butelkowiec średnio startował w wegetacją miesiąc wcześniej od reszty. Woda nie stanowi problemu wyższe temperatury znacznie przyspieszają parowanie.

Lato
Pod tym pojęciem rozumiem okres kiedy za dnia robi się ok 20 i więcej. Wtedy normalnie zaczyna się wegetacja innych kaktusów bo zaczynają się ciepłe dni a noce są chłodniejsze tak wiec w zasadzie to jeszcze wiosna.... jednak butle trzeba otworzyć. Środek się ładnie nagrzewa i robią się warunki szklarniowe. Kaktus nie zapada jednak w stan uśpienia gdyż noce są jeszcze chłodne. Dopiero w przypadku pojawienia się prawdziwych ciepłych nocy wchodzi w stan spoczynku jak inne.

Podlewać jak inne nie bać się zalania.... to szybko wyschnie. Ja zrobiłem mieszankę opartą na piasku słaba ziemia wymieszana z dużą ilością pisku. W zasadzie to jest piasek z domieszką ziemi.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Phacops pisze:Hm masz blisko możesz zobaczyć to na własne oczy.....
Nie mów dwa razy, bo mnie dużo nie trzeba. Tym bardziej, że zima łaskawa, śniegu nie ma, to i na moich letnich oponach dojadę :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

O matko to jest jeden kwiat i jak nie podziwiać echino :?: :?:. I z roku na rok jest więcej kwiatów prawda ;:oj ;:oj .Mam nadzieję że moje też tak będą kiedyś ;:218 ;:218
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Aniakak pisze:O matko to jest jeden kwiat i jak nie podziwiać echino :?: :?:. I z roku na rok jest więcej kwiatów prawda ;:oj ;:oj .Mam nadzieję że moje też tak będą kiedyś ;:218 ;:218
Butelkowiec jeszcze rok temu był taki
Obrazek
W tym roku pewnie pokaże więcej kwiatów.... Co ciekawe do tej pory nie wypuścił ani jednego odrostu. Tomek może ktoś ten temat podrożył by doświadczalnie co warunkuje krzewienie się tych osobników?

Im większy echino (liczy się bardziej to jak jest szeroki a nie wysoki) tym kwiatów ma więcej. Bo Może powoli się rozkręcają ale jak już zaczną to idą na całego....
Obrazek
Takie widoki to wcale nie taka rzadkość....
Moja Galeria
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ojojoj... ciekawe ile będzie w tym roku kwiatów ;:oj
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

brombiel pisze:Ojojoj... ciekawe ile będzie w tym roku kwiatów ;:oj
Przestałem liczyć bo się już zgubiłem.....
Takiej wielkości potworów mam 5 + pewna ilość mniejszych zdolnych do kwitnienia. Do tego E. eyriesii już rok temu doszły do etapu kwitnienia.
Do tego dochodzą..... i cześć z nich też kwitła choć niestety mało. Jakoś lobivie mają większą chęć do kwitnienia
Echinopsis ancistrophora
Echinopsis callochrysea
Echinopsis chacona
Echinopsis haku-jo
Echinopsis leucantha
Echinopsis mammillosa
Echinopsis obrepanda
Echinopsis subdenundata
Moja Galeria
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Starałem się aby te co miały pąki były przy samym oknie.... no i chyba się udało zachować jeden na Echinopsis ancistrophora.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Tylko jeden :?: dobre i to, a jak tylko wiosna się rozgości to będą następne ;:138
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Możliwe że inne echinopsisy też z czymś w miarę szybko wyskoczą. Jeszcze jest cały marzec.... Tak na dobrą sprawę to można na dniach wnieść multiplexa do pomieszczenia i go obudzić szybciej zacznie puszczać pąki.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Część siewek poszła do kwadratów. Trzeba było dać do tych większych bo już naprawdę były sporę. Przesadziłem te które u mnie docelowo mają zostać. Reszta siedzi w pojemnikach i chyba kolejny rok tam przesiedzą, oczywiście je rozsadziłem by nie miały ścisku. Jeszcze kilka pojemników do przemeblowań mi zostało.

Wiele odrostów poszło do piachu na swój korzeń. Jeśli ktoś zamierza ukorzeniać coś to teraz jest najlepszy na to czas. Przez te kilka tygodni odrost puści zdrowy korzeń i cały sezon będzie wykorzystany na wzrost.
Moja Galeria
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dopiero będę siać koło połowy marca albo może i później bo u mnie warunki nie za bardzo . Chodzi mi o ciepło i światło , miejsce ciepłe mam ale dalej od światła .
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a świetlóweczka :D
powiesić nad siewkami i można siać
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko gdzie takie coś postawię :?: :?: Ja z mężem mamy tylko jeden pokój taki nasz i muszę oszczędnie gospodarować miejscem. Poczekam do wiosny :D :D
Pozdrawiam Anna
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”