Róże w donicach
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Róże w donicach
Proszę o radę!! Mój ogrłódek jest mały, kocham róże, ktore odmiany można uprawiać w donicachi jak je przecowywaź w zimie?-mam nieogrzewane pomieszczenie, a nie chce mi się bawić w ich okrywanie na dworze.
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Anka, jak mówimy o różach w donicach to od razu mam na myśli Dunskiego chodowcę róż, rodzinę Poulsenów.
Podobno 2/3 róż w donicach na świecie wychodowanych jest przez Pousena. W Polsce jest wiele gatunków
z Pousena kolekcji, i jak ktoś już tutaj pisał, róże te nawet nieźle rosną w donicach.
Osobiście próbowalem też uprawiać róże w doniczkach w domu i na zewnątrz, ale nie miałem najwięcej szczęścia.
Po pól roku nie wyglądały najzdrowiej, a po przesadzenie do ziemi od razu odżyły. To nie znaczy ze róże w doniczkach
nie rosną. Rosną, ale będziesz musiała wypracować metodę na trzymaniu korzenia w donicach w dobrej kondycji.
Odnośna jak zimowac róże, myslę ze ktoś mieszkający w Polce odpowie Ci na to pytanie.
Życzę powodzenia,
Marek
Podobno 2/3 róż w donicach na świecie wychodowanych jest przez Pousena. W Polsce jest wiele gatunków
z Pousena kolekcji, i jak ktoś już tutaj pisał, róże te nawet nieźle rosną w donicach.
Osobiście próbowalem też uprawiać róże w doniczkach w domu i na zewnątrz, ale nie miałem najwięcej szczęścia.
Po pól roku nie wyglądały najzdrowiej, a po przesadzenie do ziemi od razu odżyły. To nie znaczy ze róże w doniczkach
nie rosną. Rosną, ale będziesz musiała wypracować metodę na trzymaniu korzenia w donicach w dobrej kondycji.
Odnośna jak zimowac róże, myslę ze ktoś mieszkający w Polce odpowie Ci na to pytanie.
Życzę powodzenia,
Marek
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
Róże
Witaj.
Ja też zaczęłam eksperyment z różami w donicach.W przyszłym roku planuję zagospodarować
taras.Róże wsadziłam do dużych donic i zakopałam je w ogrodzie na przezimowanie.Nie wiem co z tego wyniknie.Ponieważ są to młode sadzonki więc jak przyjdą przymrozki to je okryję dodatkowo folią bombelkową.Może przetrwają.Wiosną wykopię donice z ziemi i na taras.... o ile przetrwają.
Ja też zaczęłam eksperyment z różami w donicach.W przyszłym roku planuję zagospodarować
taras.Róże wsadziłam do dużych donic i zakopałam je w ogrodzie na przezimowanie.Nie wiem co z tego wyniknie.Ponieważ są to młode sadzonki więc jak przyjdą przymrozki to je okryję dodatkowo folią bombelkową.Może przetrwają.Wiosną wykopię donice z ziemi i na taras.... o ile przetrwają.

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam wielką donicę do której zamierzam posadzić różę okrywową. Wiosną trafi na wysoki pień po ściętej wiśni i w zamiarze ma "spływać" na rabatę. Nie mam gdzie jej zadołować ( wielkość ) więc wnioskuję że na zimę mam okryć donicę folią a różę włókniną ? Ona ma teraz jakieś 50 cm wysokości ( jest podwiązana do bambusowych kijków ) czy mam ją położyć żeby lepiej zniosła zimę czy zostawić taką wyprostowaną ?
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Róże w donicach
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie założenie nowego wątku o różach uprawianych w donicach.Wynika to z sytuacji że kończy mi się miejsce w ogrodzie i myślę że można skutecznie powiększyć kolekcję róż uprawiając je w donicach.Chodzi mi o odmiany które się do tego nadają.Jak sadzić, w jakich donicach ,jak pielęgnować.No i w jaki sposób zabezpieczać na zimę i gdzie można je przechowywać.Liczę na osoby już doświadczone w tym temacie.Wiem że niektóre forumki mają sporo tak posadzonych róż i myślę że chętnie się podzielą swoimi doświadczeniami.
Nie bez znaczenia jest też fakt że można pięknie ozdobić taras i otoczenie domu tak uprawianymi różami.Przestawiając można robić nowe aranżacje.Uzupełniać okresowo puste miejsca.
Serdecznie zapraszam.
Do tej pory mam jedną różę posadzoną w donicy jest to Royal Bonica
Royal Bonica
http://img256.imageshack.us/img256/1563/img5819t.jpg
Postawiłam ją przed żurawkami aby zacienić je przed ostrym południowym słońcem.Wyszło to na dobre i żurawkom i róży.
Nie bez znaczenia jest też fakt że można pięknie ozdobić taras i otoczenie domu tak uprawianymi różami.Przestawiając można robić nowe aranżacje.Uzupełniać okresowo puste miejsca.
Serdecznie zapraszam.
Do tej pory mam jedną różę posadzoną w donicy jest to Royal Bonica
Royal Bonica
http://img256.imageshack.us/img256/1563/img5819t.jpg
Postawiłam ją przed żurawkami aby zacienić je przed ostrym południowym słońcem.Wyszło to na dobre i żurawkom i róży.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże w donicach
Bardzo ciekawy temat, sama wielokrotnie przymierzałam się do wprowadzenia przynajmniej jednej róży w donicy na balkon, ale jakoś nie wiedziałam i nadal nie wiem, jak się za to zabrać, jakie odmiany się nadają do tego, jak je przezimować. Mam nadzieję, ze znajdą się chętni, żeby podzielić się swoimi doświadczeniami, będę obserwować wątek. 

Re: Róże w donicach
W dużej donicy hoduję od 3 lat historyczną różę Souvenir de la Malmaison. Świetnie sobie radzi.
pozdrawiam
Aneta
Aneta