Wszystko o pomidorach cz. 9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Może włosi wzięli nasiona z Ożarowa i popakowali w swoje torebki?
Skoro można dostać w Polsce nasiona z Włoch?

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Najważniejsze- jak nie znajdę oryginału,nic się nie dzieje.Mam 5 pokolenie ze swoich nasion.Smak nie zmienił się wcale, a kształt minimalnie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

Kochani, proszę o poradę. Do wysiewów jeszcze daleko, ale ja już przeglądam Wasze nasionka i obmyślam ile jakich pomidorów wysiać.
W tuneku po odjęciu papryk, zostanie mi miejsca tykko na ok. 50 krzaków pomidorów. W związku z tym myślę o umieszczeniu części odmian w gruncie.
Które z niżej wymienionych pomidorków dadzą radę w gruncie?
Gogosha
K/131
K/37
San Marzano 2
Malinowy 1955
De Barao Krasnyj
Mazarini
?
Będę też miała kilka innych odmian, co do których wiem, że lepiej im pod folią, jak np. Zebry.
W tuneku po odjęciu papryk, zostanie mi miejsca tykko na ok. 50 krzaków pomidorów. W związku z tym myślę o umieszczeniu części odmian w gruncie.
Które z niżej wymienionych pomidorków dadzą radę w gruncie?
Gogosha
K/131
K/37
San Marzano 2
Malinowy 1955
De Barao Krasnyj
Mazarini
?
Będę też miała kilka innych odmian, co do których wiem, że lepiej im pod folią, jak np. Zebry.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Każdy ma inne warunki glebowe,klimatyczne i każde inne.To co się sprawdziło na południu ,może być porażką gdzie indziej.Najlepiej,jeśli posadzisz każdą odmianę w gruncie i w tunelu.Będzie możliwość porównania.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Czy zebry nie udają się pod chmurką
Mam trochę nasion zeberek z Akcji, ale pomidorki będę uprawiała tylko w gruncie.
Pozdrawiam

Mam trochę nasion zeberek z Akcji, ale pomidorki będę uprawiała tylko w gruncie.
Pozdrawiam
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Larysa Mazarini sobie u nas poradzi świetnie. De barao miałam żółtego. Też świetnie plonowal. Gogosha tez sobie poradziła w gruncie. Ale rok wcześniej w namiocie była chyba lepsza. K/37 miałam kiedyś w namiocie. Był do bioder i miał 4 owoce na krzaku. W gruncie w minionym sezonie wyrwany jako pierwszy pod koniec lipca.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Laryssa11, malinowy 1955, u mnie bardzo dobrze radził sobie w gruncie , Gogosha i K/131 też , sadziłam je w gruncie dwa lata temu , ale wtedy były świetne warunki pogodowe dla pomidorów. K/37 lepiej rósł w szklarni, był dużo wyższy i miał więcej owoców .
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mazarini w gruncie u mnie świetnie sobie radził, owoce ogromne, choć tylko parę na krzaku było. Gogosha też dawała radę.
Udanych plonów.
Magda
Magda
U mnie Green Zebra lepiej wiązała w gruncie (pod wiatą) niż w tunelu foliowym.Rzepka pisze:Czy zebry nie udają się pod chmurką![]()
Pozdrawiam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1232
Pozdrawiam, Feliksa
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Moje zebry też świetnie radziły sobie w gruncie.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję za info, troszkę się przestraszyłam, bo od chwili otrzymania nasion zeberek, mam je " wirtualnie " posadzone na działce:-)
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Ja również dziękuje za info, wysieję kilka odmian z myślą o gruncie (czyli później), a reszta do foliaka (czyli wcześniej).
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Mam pytanie. Pierwszy raz w tym roku będę uprawiał pomidory Aussie i Ispolin.Ile w/w odmiany wiążą owoców na poszczególnych gronach i ile gron dadzą radę utworzyć.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
U mnie Aussie miał4 grona po 2-3 owoce. Ale iich waga to 650-915 gram. Czyli plon wagowo mnie zachwycił 

Ja miałam w ub. roku tylko 1 krzak Aussie. Wytworzył tylko 3 grona (a potem się zahamował), na każdym po 2 owoce. Ale za to były wielkie! Największe około kilograma, najmniejsze jak grapefruity.
Smak, moim zdaniem był taki o, bez szału, ale nie wiem, czy to nie kwestia nawożenia. Zabrakło mi w nim wyrazistości. Ani słodki, ani kwaśny. Na pewno jest imponujący z wyglądu, ale ja go na ten rok nie zostawiłam.
Smak, moim zdaniem był taki o, bez szału, ale nie wiem, czy to nie kwestia nawożenia. Zabrakło mi w nim wyrazistości. Ani słodki, ani kwaśny. Na pewno jest imponujący z wyglądu, ale ja go na ten rok nie zostawiłam.