Jakie kwiaty z ogrodu na wesele koniec maja

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
roma333
100p
100p
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jakie kwiaty z ogrodu na wesele koniec maja

Post »

Moja córka ma ślub ostatniego maja i szuka inspiracji na kwiatowe dekoracje. Ja mając duży ogród mogłabym zasadzić czy posiać kwiatki i tym sposobem zrobić dekorację ze swych roślin lub uzupełnić bukiety.
Wiem, że w maju mamy piękne piwonie, mogą też być róże a myślimy o jakiś kwiatkach które w wazonach tworzyłyby takie "tiulowe"" uzupełnienie, coś jak gipsówka. Ale czy jest gipsówka jednoroczna, która zakwitnie do tego czasu?
A może posiać w doniczkach kwiatki, które ustawi się na stołach dodając do innych dekoracji. Czy lobellę (lub coś podobnego wyhoduję w dużych ilościach w domu. Piwonie mam w ogrodzie, ale mało, konwalii też nie za dużo dlatego, gdyby ktoś podpowiedział mi jakąś roślinę lub rośliny jednoroczne lub cebulkowe sadzone (sadzone wiosną) byłoby pięknie.
Jeszcze myślę o mieczykach, ale one chyba kwitną później.
Liczę na pomoc
Roma
majka2103
100p
100p
Od: 9 mar 2011, o 21:13

Re: Jakie kwiaty z ogrodu na wesele koniec maja

Post »

Witaj Romeczko. Czeka Cię nie łatwe wyzwanie, sama tego doświadczyłam. Aury nie przewidzisz, czy wiosna będzie wczesna tak jak w tym roku, czy poczekamy na nią dłużej.Mieczyki nie zakwitną w maju. Lobelie cięż ko wychodować w warunkach domowych. Jeśli mogę coś podowiedzieć to cebulowe tulipany, hicynty, narcyzy jeszcze możesz posadzić, można jeszcze je kupić po obniżonych cenach. W gospodarstwach ogrodniczych kupisz w maju wiele kwitnących roślin pachnące surfinie, petunie, pelargonie, werbeny, zamiast gipsówki polecam eupforbię. Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Może stokrotki, bratki, one wtedy pięknie i obficie kwitną.
roma333
100p
100p

Post »

Dzięki za podpowiedzi. Fajny pomysł z eupforbia. Nawet miałam w tym roku i stała sobie doniczka w ogrodzie. Już nie kwitła ale chyba jeszcze nie przemarzla. Przyniosłem do domu i myśle jak ja rozmnożyłc, ukorzenic z gałązek. Kupie tez hiacynty bo widzę, ze nawet na allegro sa jeszcze. Stokrotka fajny pomysł, ale one sa dwuletnie i chyba nie dam rady jej wyhodować. Wesele bedzie w palycyku, ale córka sama wymyśla dekoracje stołów. Ja miałam 22 lata jak brałam ślub i czasy były inne, nie interesowały mnie szczegóły wesela. Córka ma 30 lat i ustala z organizatorem przyjęcia własne warunki. Tak wiec siedzimy i kombinujemy. Jak sie nie uda z własnymi kwiatami to pewnie kupimy na jakiejś giełdzie kwiatowej np stokrotki - bo rzeczywiście sa piękne odmiany, ale chciałabym spróbować. Jest jeszcze tyle spraw, związanych z weselem, o których kiedyś sie nawet nie śniło, prezenciki do gości, która córka tez chce zorganizować inaczej np. W koronkowych uszytych torebkach. Nieprawdopodobne, ze tak wcześnie trzeba wszystko zaplanować. Cieszę i sie i dziwie.
Pozdrawiam
Roma
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja pamiętam, jak chyba 15 lat temu moja znajoma udekorowała stoły na Pierwszą Komunię swojego syna złocieniem - Chrysanthemum leucanthemum, To takie zwykłe kwiatki, ale bardzo urokliwe. I właśnie rozwijają się w maju.

Obrazek
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Przejrzałam folder z majowymi fotografiami i z roślin, które nadałyby się na weselne dekoracje znalazłam pierwiosnki, irysy, kokoryczkę, brunnery oraz narcyzy i inne cebulowe. Kwitną też wtedy już prawie wszystkie bodziszki.
Cebulowe można posadzić jeszcze teraz do doniczek, zadołować w gruncie, wiosną wykopać i użyć do kompozycji w koszach. Myślę, że podobnie można zakombinować z pierwiosnkami.
Z jednorocznymi typu lobelie itp chyba nie warto się bawić- pod koniec maja będą akurat w najniższej cenie.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że mimo iż bodziszki i brunnery mają zbyt delikatne kwiaty.
Kokoryczki też specjalnie nie będzie widać, choć gdyby było jej więcej, szczególnie tej o liściach biało obrzeżonych, efekt mógłby być ciekawy.
Cebulowych w koszyczkach z ziemią nie dawałabym na stoły, ale w inne miejsca - tak.

Myślę Roma, że jednak dekoracja z własnych kwiatów może kosztować Cię wiele nerwów. :D
Czy zakwitną, czy będzie ich wystarczająco, czy nie opadną?
Lepiej może kup na giełdzie kwiatowej. Jest duży wybór a ceny są przystępne.
channia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2015, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
moja koleżanka miała slub w czerwcu i wymysliła sobie bukiet z białych piwoni. Kwaiciarka nie miała ich tyle co potrzeba, wiec wykorzystalismy białe piwonie z ogrodu i wyszło cudnie. Również zapach był wyjątkowy.,
joanna
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

A może konwalie :?:
roma333
100p
100p

Post »

Ciagle jeszcze dumamy na ten temat. Zależy od pogody. Mam białe piwonie w ogrodzie, ale jak juz tu pisano, wszystko zależy od pogody. Raz bedzie przekwitnieta, innym razem nie zdąży zakwitnąć. Mam tez konwalie, ale one szybko więdną. Chyba będziemy improwizować w zależności co bedzie. Na teraz córka sama robi zaproszenie - bo lubi ( pracuje z dziećmi w świetlicy). Twierdzi, ze własnoręcznie zrobione sa wiecej warte. Zobaczymy jak jej wyjdzie. Myślała tez o upominkach do gości by nie były to popularne czekoladki. Nie da rady wszystkiego ogarnąć. Kto wie jak skończą sie te ambitne plany.
Roma
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”