Tolinka i róże

Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tolinka i róże

Post »

Chciałam Cię zapytać o Biedermeier-a. Ona jest niewielka, prawdaż? A jak z jej wrażliwością na deszcz, choroby? Jakie masz obserwacje? Długo ja masz?
I też chciałam Cie podpytać o doświadczenia z Felicite Parmentier. Mam zamówioną z przeznaczeniem do półcienia.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Prawdaż ;:108 przynajmniej tak podają źródła i póki co tak było u mnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jest piękna ,kwiat ooogromny ,chyba nie pachnie nie pamiętam ,ale łapie za serducho ,zdrowa ,błyszczące liście,ładny krzaczek,ale taki już kupiłam ,pąki otwiera bardzo powoli z tego co pamiętam to z deszczu niewiele sobie robiła,w pełnym rozkwicie był problem bo kwiaty były bardzo ciężkie,ten bukiet na zdjęciu to z jednego klastra,kwiaty mało się obsypują raczej zasychają i trzeba ściąć.Ja miałam ją od wiosny,jesienią gdyby nie mrozy kwitła by podobnie pięknie ,tylko pąki zważył mróz ,póki co dla mnie fajna róża ;:108

Felicite....u mnie drugi rok ,pierwszy bez kwiatów,budowała krzaczek,w zeszłym roku kwitła ,ale to chyba jeszcze nie to,ma wiotkie gałązki,pod ciężarem kwiatów opadają ,ale być może krzaczek jest młody i to dlatego,zdrowa,listki u mnie ma jakieś takie jasne ,ale może teraz jak dostała kompost to się zmieni,u mnie rośnie w miejscu gdzie do 13.00 ma słońce później już tylko cień,rośnie dobrze,może w tym roku będę mogła powiedzieć o niej coś więcej,ale to chyba róża na którą trzeba poczekać ;:65

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

;:oj masz wiele wiele pięknych róż...a tu szykuje się kolejne 11 łoł ;:138 i takie piękniutkie dorodne iglaczki w tle ;:333
Mogę zapytać czy te morki kamienne to na sucho układane?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga :wit
tak ten murek jest na sucho ułożony i zasypany ziemią ,nawet się trzyma ;:306 myślę że jak roślinki go obrosną będzie git!
Z 11 róż już zrobiło się 14 ;:oj no tak chodzę do Waszych wątków na pogaduchy ,co jeden to ładniejszy i róże piękniejsze i tak sobie klikam tu i tam ,no i się naklikało ;:173
Dzisiaj całe popołudnie starałam się uporządkować różyczki w określonych grupach,bo do tej pory miałam zapiski tak trochę "na wariata" jeszcze ich nie policzyłam ale jest tego sporo i wiosenne zakupy to już na prawdę będą ostatnie,boję się że mogę tego później nie ogarnąć i będzie bałagan ;:219
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tolinko widzę że zachwalasz Mme Pereire , kupiłam ją zeszłej wiosny , mam nadzieję że w tym roku pokaże co nieco , u Ciebie jest piękna .
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę Reniu że pokaże ;:108 to róża która nie daje długo na siebie czekać i uwielbia czarować ,ja mam dwie rosną po przeciwnych stronach alejki jedna na pergoli druga prowadzona jako krzew ,nie można koło nich przejść obojętnie ;:173 muszę tylko zadbać żeby ten mączniak jej nie dokuczał i będzie perfekt!

Od wczoraj siedzę i myślę nad poszerzeniem rabaty ,głównie o rabatówki ,bo takie zamówiłam,a wysokie już tam rosną i teraz chcę przykryć im nóżki (niestety nie mam zdjęcia żeby wam pokazać) rabata będzie przedłużeniem rabatki żółto-kremowo-różowej ,która najpierw miała być żółto-biała,później doszły róże kremowe i różowe ,jakoś tak trochę bardziej urozmaicają kolorystycznie i do tego byliny i jednoroczne kwitnące na biało ,niebiesko i różowo. :heja
No i przyszedł pomysł na pozbycie się części wielkokwiatowych kupowanych w kapersach bez nazwy,bardzo mnie wkurzają te róże ,zakwitają wiosną ładnie to fakt,ale później łysieją i stoją takie łyse dłuuugie badyle z kwiatkiem lub pąkiem na czubku ;:218 ,chyba dorosłam żeby je wyeksmitować ,mam gdzie ,więc bez żalu to zrobię,ale to już chyba na przyszły rok,bo na ich miejsce chciałabym angielki może ze dwa rodzaje ,ale po kilka krzaczków,pierwszy typ to Queen of Sweeden ;:167

to jest ta rabatka ,co o tym myślicie?Na końcu przy domu na pergoli rosną już New Dawn i Veilchenblau ,więc utworzą ładną ścianę różaną ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Tolinko moje róże padały w różnych okolicznościach:
1. jedna w ogóle nic nie puściła po posadzeniu
2. druga rosła, nawet jeden kwiatek miała, a jesienią padła jakby zwiędła
3. trzecia rosła, kwitła (marnie), jesienią było jeszcze ok, ale jak teraz w styczniu sprawdzałam to chyba z niej nic nie będzie...
Dodam, że wszystkie te sadzonki z jednej szkółki i zaczynam podejrzewać, że to jednak ich wina :evil:

Pytałaś o różę dla koleżanki na pergolę. Co powiesz na Zephirine Drouhin?
Zobacz jak potrafi zachwycić:
http://www.davidaustinroses.com/english ... ?showr=619
Na dodatek jest bezkolcowa i bezobsługowa :D

Biedermeier mnie zaskoczyłaś ;:oj Dwa razy próbowałam ją zamówić w Ros. i dwa razy mi odmówili ;:108 Twierdzą, że to bardzo trudna róża, kłopotliwa i mają tylko po kilka sadzonek dla zdeterminowanych... Prawie wybili mi ją z głowy ;:108 A Ty piszesz same pochwały ;:oj
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi dziękuje za Zefirynkę,ale wybór padł na Flammentanz

No nie wiem jak z tym Biedermeierem jest na prawdę ja kiedyś podobne info od nich dostałam o Victor Verdier :? ja kupiłam ją u nas na targach od producenta ,piękny krzaczek i taka była cały czas ,jeżeli chcesz mogę ci go zakupić w maju na targach i wysłać ;:108
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tolinko, chyba dobrze wybrałaś, skoro mój Flammentanz po tylu przejściach nadal żyje, to znaczy, że jest niezniszczalny i Twoja niedoświadczona koleżanka też da sobie z nim radę. Przypomnij jej tylko, że on kwitnie tylko raz.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak zapowiedziałam jej od razu ,że tylko raz kwitnie ale za to dłuuugo,mój sąsiad ma na płocie i zawsze ją podziwiam z daleka piękna i olbrzymia róża.
Skusiłaś mnie Daysy na hortensję pnącą i nawet znalazło się miejsce ,tylko zastanawiam się czy na dosyć słonecznym miejscu da sobie radę ;:218
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będziesz częściej biegała z konewką ;:211 Darmowy fitness :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 na brak fitnessu jak przyjdzie wiosna to my nie możemy narzekać ,ale to taki przyjemny fitness ;:65
Hortensja zamówiona ;:224 będzie na drewutnię jak znalazł bo póki co stoi taki drewniany szkielet i straszy ;:202
miała być jakaś róża ale hortensja też piękna a najwyżej róże pójdą w nóżki :wink:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz, jak się człowiek uprze, to i sposób znajdzie na realizację tego co zaplanował. Hortensja i róże czyli "wilk syty i owca cała" ;:303 ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy ;:196
miała tam być fasola,ale co tam dopóki nie urośnie porządnie hortensja przecież mogę sadzić fasole ;:209 a to dobre miejsce obok jeżynki bezkolcowe to jakaś Rugosa tam by mi się przydała ,widziałam tą hortensję giganta u Ali no cudooo! hortensja pnąca bardzo fajnie pasuje do róż.Kombinuje ,rysuje jakby tu nowe panienki usadowić ,aż mi się po nocach śnią ;:306
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na szczęście mam to już za sobą, tworząc swoją też zarwałam kilka nocek :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam