Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Post »

Frodo1 osłonkę o wysokości 10cm stosuję do już dorosłych fiołków ,po przesadzeniu z doniczki (osłonki) o wys.7cm .
Ja najpierw kupuję wkład a potem z wkładem idę do sklepu i dopasowuje osłonkę. Można też odwrotnie :) Mam wówczas pewność że nie ma luzów między ścianką wkładu a osłonką. młode sadzonki radzę radzę posadzić do małego wkładu o wys.6-7cm .Używam wówczas najdrobniejszego granulatu.Po przesadzeniu, średniego.
Do storczyka użyłam sredniego granulatu.
Opisz dokładniej jakiej wielkości są sadzonki fiołków ,lub wstaw zdjęcie
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teresko, cały czas nurtuje mnie ten Twój fiołeczek, pogrzebałam trochę i jestem pewna na 99%, że to jednak mszyca. To białe, które jest widoczne na zdjęciach to nie żyjątka, tylko prawdopodobnie ich wylinki (skóra).
Mszyca nie jest jakoś specjalnie straszna i mydło powinno pomóc ale dodatkowo proponowałabym przesadzić fiołka, bo nie wiem czy one przypadkiem w podłożu nie zimują.
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09

Post »

illonka chyba masz rację - wpiszcie w google hasło Aphis nasturtii Kaltenbach i tam jest kilka dokładnych fotek.

Do hydroponiki na początek dałabym te trzy odmianowe fiołki (oczywiście pogubiłam nazwy).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I korci mnie aby spróbować ze storczykiem.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Teresa600 pisze:Krysiu posłuchałam Twojej rady i zrobiłam solidne cięcie Crosandry. Zerknij swoim fachowym oczkiem i oceń czy należy przyciąć jeszcze te dwa najwyższe pędy. Zrobiłam zdjęcie z przodu i zboku aby były bardziej widoczne te małe odrosty.
Obrazek Obrazek
Krysiu trudno Ci się oprzeć :D .Parapety lub inny kącik muszę znalęzć na nowości

Pięknie Ci się rozkrzewiła, Muszę swojej przyciąć łepek.
Pozostałe roślinki też masz piękne ;:215

Tymi fiołkami w hydroponice, to mnie zaskoczyłaś ;:oj
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko kilka lat temu na początku swej przygody z fiołkami w hydro miałam chyba takie paskudztwo a może coś bardzo podobnego....
Dziwne kłaczki na liściach i nawet szkło powiększające jak dla mnie nic nie dawało.
Gdzieś wyczytałam, żeby lekko zamgławiać liście i czyścić każdy listek po kolei. Dopasowałam sobie b.miękką małą szczoteczkę i szorstki płaski pędzelek. Po tej operacji doniczka szła do wiaderka , kolejne zamgławianie ale tym razem środek specjalny i szybko pokrywa na wiaderko aby to świństwo się zagazowało. Odczekałam trochę i kolejna doniczka ... dwie serie i pozbyłam się świństwa.
Fiołki sa kłopotliwe bo każda inna to normalny oprysk bez takich ceregieli.
Pozdrawiam i powodzenia w walce :wit
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu rozmowa dzisiaj z tobą sprowokowała mnie i pobiegłam do sklepu ogrodniczego kupić do oprysku i ewentualnego podlewania.Ale jakież było moje zdziwienie kiedy zobaczyłam kartkę na drzwiach z napisem "PRZERWA ZIMOWA" do 2 lutego ;:154 ;:154 Czyżby wróciły stare czasy? :D .Przypomniałam sobie za to że mam w domu orzechy piorące polecane do zwalczania różnych szkodników. Zrobiłam wywar i wypróbuję.Zobaczymy jaki będzie efekt.
Anka159 zobaczyłaś Crosandrę kiedy wyglądała imponująco. Niestety i mnie starą hydroponiczkę prawie bez problemów uprawiającą swoje kwiatki ,dopadł smutek właśnie z powodu Crosandry. Marnieje w oczach.Od jakiegoś czasu usychają jej już młode wychodzące listeczki a od tygodnia stare listki też dopadło to samo..Jak napisałam wyżej spróbuję oprysku z orzechów piorących.
Tak wygląda wyleniała Crosandra
Obrazek Obrazek
Obrazek
Tak wyglądają stare listki od spodu
Obrazek
Teresa
------------
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No wiesz... przerwa zimowa ... pewnie oszczędzają na ogrzewaniu i pracownikach.
Teresko ja tez mam taki jeden co zamyka wszystkie kramy pod chmurką i zwalnia sezonowych pracowników ale właścicielka w kożuchu siedzi w środku i podgrzewa tylko to miejsce.
Pozostałe pracują normalnie a jest ich kilka.
Gdyby były jakieś problemy to daj znać- kupię i wyślę bo trzeba ratować . Faktycznie Krosandra wygląda dramatycznie ale powinna się odrodzić ..."jak feniks z popiołów"... tylko trzeba jej pomóc pozbyć się podgryzaczy. Nigdy nie miałam z nią problemów więc jestem zdziwiona.
Ja tym razem do hydro dałam 2 w jeden pojemnik blisko siebie aby byłą gęstsza korona.

Powodzenia.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frodo1 jak napisałam wyżej .zastosowałabym kłady osłonki o wys. 7cm , do nich dopasuj wkłady i zastosuj drobniutki keramzyt .najwcześniej po roku przesadź do większej doniczki. W dużęj osłonce bardzo się rozwiną korzenie a przecież chodzi nam o to by fiołek ładnie się rozrastał.
Krysiu gdyby to był sklep pod chmurką nie miałabym pretensji.Ale to jet profesjonalny sklep w murowanym budynku. a co tam ,zrobię sobie wycieczkę i pojadę dalej jak mi przypomnisz co mam kupić. zapisałam lecz karteczke gdzieś wywiało :;230 oj ta skleroza :)
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09

Post »

dziękuję za poradę - jestem zdecydowana na przeniesienie fiołków - na wszelki wypadek pobiorę listki :)
Teraz tylko muszę porównać ceny i zakupić wyposażenie :)
Trzymam kciuki za crossandrę -wdzięczna roślinka, ciekawie kwitnie.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frodo1 zyczę powodzenia.Mam na dzieję że nie pożałujesz.Ale na wszelki wypadek :) listeczki zachowaj.
A to obiecane zdjęcie strajkującego grudnika który zamiast kwitnąc na przełomie pażdziernika i listopada teraz ruszył z kwitnieniem.Nastepne zdjęcie wstawię już w pełni kwitnącego.
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b6f ... 4f965.html]Obrazek

Przepraszam za niezbyt dobre zdjęcia ,wstawiane ostatnio ale były robione komórką bo aparat zastrajkował :(
Teresa
------------
Awatar użytkownika
NIKA 2011
500p
500p
Od: 6 cze 2014, o 10:05

Post »

Witaj Tereso właśnie skończyłam czytać drugi wątek o hydro. Przeczytanie obu zajęło mi dwa dni. Piękne masz te roślinki ;:138
Jeszcze przed przeczytaniem twoich wątków wsadziłam w keramzyt 3 storczyki które nie miały korzeni i już są malutkie zawiązki.
A dziś zaryzykowałam i do keramzytu poszły 3 cambrie ponieważ miały strasznie harmonijkowe nowe listki. Mam nadzieję że teraz łatwiej będzie utrzymać odpowiednią wilgotność,
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NIKA 2011 miło Cie widzieć w moim wątku.jesteś dzielną kobietą skoro w 2 dni przeczytałaś oba wątki ;:138 .Witaj w śród zarażonych hydroponiką.Mam nadzieję że twoje storczyki zaakceptują nowe środowisko.Pamiętaj jednak że storczyka nie należy trzymać w wodzie tylko zalać całą doniczkę wodą na 10-15min raz na 10-14dni .Po tym czasie wodę odlać.

A teraz obiecane zdjęcie strajkującego w zeszłym roku grudnika i pięknie kwintących fiołków LE^FUKSJOWE KRUZEWO

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Mała ciekawostka, z jednego ukorzenionego listka" urodziło "się pięć szczepek 3 miały jasne listki a 2 ciemne.Różnią się też kolorem kwiatów jak widać na zdjęciu i długością łodyżek.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Teresko, ponieważ ostatnio dość mocno analizuję uprawę storczyków w hydro nie zgodzę się, że to dotyczy wszystkich gatunków. Sposób podany przez Ciebie sprawdzi się w przypadku Phalaenopsis. Paphiopedilum i Phragmipedium powinny mieć stale wodę, czyli podlewamy ponownie po opadnięciu wskaźnika do poziomu minimum.
Bizu
100p
100p
Od: 28 cze 2014, o 20:42

Post »

Niesamowita rzecz z tymi fiołkami ;:oj
A ta donica biała jest mega. Grudniki nie w każdej doniczce dobrze wyglądają.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniale dobrałaś tą wysoką donice do grudnika :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”