Ogród kocicy cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Ewuniu bierz swoje Lwisko i na ciacho przychodźcie do mnie :lol: :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jadziu ;:31

A teraz trochę zdjęć z ogrodu.

1. Chrysantemum rubellum - złocień czerwonawy
2. Róża Double Delight
3. Zakwitła Saxifraga cortusifolia ´Rubrifolia - skalnica
4. Ładnie urosła w tym roku trzmielina

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

1. Taki sobie widoczek na nasz bałagan
2. Perukowiec Złocisty Duch
3. Wiciokrzew Browna ciągle kwitnie i zawiązuje pąki
4. Mój dereń Milky Way, może zakwitnie w przyszłym roku, w każdym razie pięknie urósł i ma teraz dużo słońca bo wycięliśmy starą, obumarłą wiśnię, która go zacieniała

1. Kalmia szerokolistna Olimpic Fire
2. Mój ulubiony ostrokrzew
3. Osmanthus
4. Kolejny ostrokrzew

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Ech, Kocico, i Ty mówisz, że u Ciebie nie kolorowo!!! Złocień przepiękny :D, a krzaczorki jeszcze ładniejsze...
Awatar użytkownika
kocicy_Lwisko
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 08:57

Post »

Jadzia1: młode pokolenie twierdzi, że ono jest normalne (i to co robi), a to my jesteśmy nienormalni. Więc idąc tym tropem jesteśmy nienormalni i chcemy sprezentować nadwyżkę orzechów.
Wprawdzie mamy za dużo orzechów (drzew) ale te które mamy nie da się przesadzić (to takie kilkumetrowe drzewka :lol: ). Ale coś pomyślimy "w tem temacie" (jak mawiał mój na szczęście były szef). Nie może być tak, żeby zostawić człowieka w potrzebie :roll:

I jak donosi mi kocica są jakieś opory, to może w lato zaplanujemy wyjazd w Wasze tereny i wtedy pomożecie znaleźć nam nocleg w którym moglibyśmy nocować razem z naszym stadem. Jak już pisałem jesteśmy nienormalni i mamy tego kilka sztuk. :shock:

A teraz to zastanówcie się czy jeden worek, czy dwa :twisted:

A ja już się nie wtrącam i idę w ogród....
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Oj te ostrokrzewy to już polubiłem. Piękne masz te odmiany. Gratuluję doboru :lol: :lol: :lol: :wink:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krzysiu, mam jeszcze inne ostrokrzewy, np. taki

Obrazek

Dziś swoje nowe i już chyba stałe miejsce znalazła hortensja Bluebird, oprócz niej posadziliśmy w końcu tawuły Goldmound na przemian z tawułami gęstokwiatowymi, efekt będziemy podziwiali wiosną. Posadziliśmy też piekną śnieguliczkę z różowymi koralikami. Pod jedną z jabłoni, którą przycięliśmy bardzo mocno, posadziliśmy dwa wiciokrzewy i planuję dosadzić wokół niskie liliowce. Przy jabłoni zrobiliśmy taką podwyższoną rabatę. Na szczęście dziś nie padał deszcz:-) i można było znowu trochę podziałać w ogrodzie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I jeszcze troszkę bo dwa razy kliknął mi się poprzedni post więc podmieniam treść

Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Ewo! I znowu pomogłaś mi rozwikłać zagadkę nazewniczą. Mam tę skalnicę o bordowych liściach drugi sezon i nigdzie nie mogłem znaleźć jej nazwy. A Ty masz jak zwykle porządnie opisane zdjęcia. Dziękuję Ci! Ponieważ rośnie w starym ogródku już poleciłem sprawdzić Mamie, czy kwitnie. Podobno ta rabata przysypana liśćmi z gruszy więc wątpię :cry:
A ten osmanthus podobny do ostrokrzewów. Ja znam tylko mąkę z osmanthusa, ale to chyba nie z tego :?:
Dziś byłem u kolegi w ogrodzie i jemu też wyszły z ziemi liście maku. Ale bez kwiatów, więc Wasze maki lepsze :wink:
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Ewo co to za roslinka na przedostatniej fotce z tyloma pączkami kwiataostanami, troche podobna do rododendrona czy jest zimozielona roslinką,
pięknie się prezentują te dzisiejsze krzaczki,
Pozdrowionka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jacku mam dwie sztuki tej skalnicy, każda rośnie w innym miejscu i obie zakwitły w tym roku, posadziłam je chyba rok temu właśnie jesienią. Ta na zdjęciu nie ma tak ładnie wybarwionych liści, ale ta w drugim miejscu ma ładne, bordowe liście. Osmanthus rzeczywiście jest podobny do ostrokrzewu, rośnie bardzo wolno i jest wrażliwy na większe mrozy, ale zeszłą zimę wytrzymał mimo -18.
JSZFRED to jest skimmia, roślina wrzosowata, zimozielona. Niedługo obok tej rabaty powstanie druga i tam posadzę skimmię o liściach z białymi obwódkami. One bardzo ładnie kwitną nawet w lutym czasami, potem jeśli jest parka to odmiana żeńska ma ciekawe owoce. Mam nadzieję, że ta druga będzie chłopakiem tak jak wyczytałam. Ale to się okaże w przyszłym roku...
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Widzę ze lubisz zimozielone roślinki. :lol: :lol: :lol: :lol:
Ile masz tych odmian ostrokrzewu :?:
Posiadasz jakiś naprawdę już duży okaz :?:
Wiem dużo pytań ale sam lubię bardzo ten krzew wiec pytam z ciekawości :lol: :lol: :lol: :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie lubię zimozielone rośliny i staram się ich zgromadzić duuużo:-). Niestety ten ogród mam dopiero od 2 lat i mój największy ostrokrzew, a zarazem najbrzydszy bo taki zwykły zielony ma jakieś 70 cm. Pozostałe mają wysokość 30-45 cm i pięknie u mnie zimują. Mam w tej chwili 8 lub 9 różnych odmian, ale ciągle poszukuję innych o ciekawym pokroju. Może jutro coś upoluję bo jadę do swoich ulubionych szkółek poszperać przed zimą.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Ewuniu co to za roślinka na pierwszym zdjęciu ,chyba taką miałam ,nie pamiętam co się z nią stało .
Kochani jak tylko będziecie chcieli spędzić wakacje na Mazurach to oczywiście pomogę z wielką chęcią
Pozdrawiam :lol:
Ewuniu tak ja mam być w Warszawie w środę
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu, ta z tymi kwiatostanami to skimmia. A co do wakacji na Mazurach to cała rodzina mojej mamy - babcia i siostry i jeszcze jakieś dalsze kuzynostwo mieszkają w okolicach Pisza i w Białej Piskiej, niektórzy mieszkają w Drygałach. Niestety moja mama jako jedyna z całej rodziny wyniosła się dawno temu do Trójmiasta i właściwie oni nie utrzymują ze mną żadnego kontaktu. Mogłabym się zawsze u nich zaczepić, ale bo ja wiem. Zresztą nigdy mnie nie ciągnęło nad wodę bo miałam jej dość przez całe życie w Trójmieście.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewo no wiesz zielony ostokrzew też jest ładny, ale najpiękniejszy zimą kiedy leży na jego liściach drobny śnieg. Taki super widok. 70cm to już dość sporo. :wink: 9 odmian to jak na ostrokrzewy to całkiem całkiem wynik. A to są odmiany tego ostrokrzewu kolczastego, Meservy czy jeszcze jakiegoś innego :?: :?: :?: :?: :roll: Wiem 100 pytań wybacz :lol: :lol: :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”