Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2

Post »

To nic, domyśliłam się, a co najważniejsze, zainspirowałaś mnie ;:168
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

tysonka jeśli zależy ci na kolorowej plamie widocznej z wysoka i daleka, to tylko pelargonia, surfinia( no niestety oklepane, ale sprawdzone) plektrantus i żółty uczep spełnią te wymagania.Bakopa jest roślina raczej do oglądania z bliska, na parapetach, czy tarasie. Latem prawie przestaje kwitnąć gdyż ta roślina w wysokiej temperaturze przestaje tworzyć pąki kwiatowe.Kwitnie najlepiej wiosną w umiarkowanej temperaturze w maju- do połowy czerwca, a potem gdy miną gorące letnie dni we wrześniu aż do mrozów.

Werbena kwitnie nieco 'skokami', w upalne letnie dni szybko przekwita, więc też może nie spełnić Twoich oczekiwań
Radzę kupić sadzonki, z nasion długo trwa uzyskanie odpowiedniego efektu w stosunkowo krótkim czasie.Sadzonki to również odmiany roślin o wyselekcjonowanych cechach ozdobnych, z nasion to często zwykłe gatunki i nie zawsze otrzymuje się pożądane efekty i cechy roślin na których nam zależy.
tysonka
500p
500p

Post »

No to mi dałaś do myślenia :roll:
A o uczepie nie pomyślałam także, a przecież nie dalej jak wczoraj sprawdzałam info o nim - nasionka mam z akcji, i znalazłam już dla niego wiszące miejsce w donicy w ogrodzie. Faktycznie, jeszcze jeden kandydat na balkon :D
Co do gotowych sadzonek - wiem, co roku mam dylemat, bo bardzo się chce mieć coś od nasionka, a potem w kwietniu-maju ogląda się piękne, krępe sadzonki w centrach ogrodniczych i pojawia się myśl: "Za rok tylko kupuję". Zwłaszcza, że brakuje mi parapetów na pomidory i papryki. Ale potem znów jest styczeń-luty i jakoś tak pusto na tych parapetach :shock: ;:306
Jeśli to ma być pelargonia czy surfinie/Million Bells, to na pewno kupię gotowe, a uczep tak czy tak zamierzałam posiać, więc kompromis w tym roku będzie ;:136
jagusia111

Post »

Na północnym balkonie bakopa spokojnie sobie poradzi. U mnie kwitnie cały sezon. Jedynie po deszczach musi się odradzać bo kwiatki się niszczą, ale to jak każde chyba. Pod koniec sezonu lub gdy będzie miała za ciasno może być problem z podsychaniem od spodu. Myślę, że śmiało możesz spróbować. W sumie to wdzięczna i niekłopotliwa roślina.
tysonka
500p
500p

Post »

Dzięki, dziewczyny, w sumie mogę eksperymentować, bo mam do obsadzenia kilka skrzynek z 3 stron balkonu, ostatecznie, jak coś się nie sprawdzi, to będzie to jego ostatni raz na tym balkonie, to w końcu tylko mój balkon, a nie dwór królowej angielskiej :wink:
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Ja myślę żeby wysiać do donic celozję , mrozy, werbenę, ostatniego lata pięknie mi kwitła, surfinie, na początku też bratki, mają być na drewnianym płocie w łądnej doniczce
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bratki będą długo i ładnie kwitły jeśli nie będą na słońcu.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Wiem wiem o tych bratkach :) .
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Ja mam balkon południowo zachodni, więc patelnia praktycznie do wieczora.
Tradycyjnie posadzę pelargonie rabatowe w połączeniu z kocankami i komarzycą.

Mam w planie obsadzić jedną solidną skrzynkę thunbergią i przewiesić ją przez balkon w dół, ale nie wiem na razie, czy wzejdzie, bo dopiero wysiałam.

No i niewątpliwą atrakcją będą ...pomidory w donicach. :D
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Ja również polecam pomidorki w każdym wydaniu:) Jest tyle odmian karłowych z różnymi kolorami owoców że każdy znajdzie coś dla siebie:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
joanna1984k
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 12:32

Post »

U mnie jak co roku bedzie - wszystko :) ;:oj na pewno pelargonie, lobelia i starzecw jednej donicy , potem petunie,aksamitki ,lobelia. Fukscje osobno oczywiście :)a ponadto posiałam kobee, i czekam na heliotropa ale to do gruntu razem z szałwią i starcem. A potem na pewno jeszcze inne cudeńka - bo nie wytrzymam, astry, dalie, cynie mieczyki i inne ale to juz na gruncie wszystko :)
a tak było w zeszył roku :)

Obrazek

Obrazek
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Od kilku lat w skrzynkach balkonowych rządzi pelargonia w kolorze czerwonym. Po granatowych bratkach zmiana skrzynek.

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tysonka
500p
500p

Post »

Wow :shock:
Wygląda to super. To są chyba skrzynki 60 cm, prawda? Ile sadzonek dajesz na skrzynkę? Nawozisz może Florovitem do pelargonii, czymś innym?
Z własnego siewu sadzonki, czy kupne? Sorry za tyle pytań, ale na ogół spotykam raczej rachityczne pelargonie wiszące, więc jestem ciekawa Twoich. I jaką masz wystawę okna?
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Ja sie podpinam pod pytania tysonka. Śliczne te pelargonie mam je u siebie co roku na balkonie ale nie są tak okazałe.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja się podpinam jeszcze z pytaniem o to czy one są wcześniej potraktowane jakimś środkiem skarlającym, że są takie zwarte? Ja kiedyś takie kupiłam białe(odm.Ville de Dresden) już gotowe posadzone w doniczce przez producenta, były bardzo zwarte i obficie kwitnące.Były takie przez całe lato, choć oczywiście zgrabna kula się powiększała, ale zrobione z nich sadzonki w następnym roku bez skarlacza były już normalne tzn. długie 'nieporządne' choć kwitły ładnie.Jednak bardzo trudno ta odmiana zimowała i bardzo wolno wiosną rosły.Były ładne dopiero pod koniec lata :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”