Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło
Torebka jeszcze nie skończona chociaż część frywolitkowa owszem .Teraz chodziłam na zbiegi więc nie chciało mi się wyciągać maszyny .W przyszłym tygodniu mam zamiar ją skończyć i odłożyć ad acta.Przeglądałyśmy z synową różne różniste torby i torebki jeansowe .Mam zamiar jedna z nich uszyć .Cudny ten hibiskus .Możliwe Jagódko ,że na fotce tylko tak wyglądają
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jagódko, piękną masz wiosenkę, u mnie też ciepło i rośliny głupieją, wiosenne pchają się na powierzchnię. Takie widoczki oczywiście cieszą, ale masz rację, robactwo i ślimaki mają się świetnie i dadzą nam popalić. Już teraz mam poogryzane niektóre rośliny. Ale cóż, na klimat nie mamy wpływu.
Ładne masz sadzonki pelargonii, uszczypujesz czubki, żeby się rozkrzewiły?
Ładne masz sadzonki pelargonii, uszczypujesz czubki, żeby się rozkrzewiły?
- UlaL
- Od: 27 cze 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jagódko, wstąpiłam do Ciebie w poszukiwaniu zdjęcia kwitnącego pierwiosnka i innych kolejnych pięknych kwiatów i jak to się mówi - chcesz - masz, piękny hibiskus, a moje leniuchują, nawet pąków nie widać. Ale pooglądam u Ciebie i jutro ponownie się pojawię, bo u Ciebie zawsze coś się dzieje. Jak nie rośliny, to prace twórczo-artystyczne.
Miłej i
niedzieli
Miłej i

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Jadzieńko ...no tak - zdrowie najważniejsze , a inne sprawy ( torebka ) mogą poczekać
.
Gdy byłam nastolatka były takie modne torebki robione na szydełku, na długim pasku , wiszące na ramieniu , a sięgały prawie do połowy uda - hippiski - torebki szalenie modne w latach komuny ...były też i dżinsowe ...bajery - tym bardziej , że szyte z potarganych dżinsów ...
Ciekawa jestem tej torebki w Twoim wykonaniu
.
Serdeczności niedzielne ...
Gosieńko...o tej porze - chociaż zbyt wcześnie - każdy , nawet najmniejszy kwiatuszek - pośród szarości ogrodu - raduje serce . Na prawdę odczuwam trwogę przed inwazją ślimaków , tudzież gryzoni ( nornice ) ... Jesienią co i rusz znajdowałam liczne skupiska jajeczek ślimaczych umiejscowionych w zakamarkach ogrodu ...między kępami floksów płożących , głęboko , jakby w dziurze usadowione niczym kuleczki styropianu . Najlepszym specyfikiem - nie chemicznym - byłby siarczysty mróz ...
Pelargonie uszczykuję , gdy mają dwa - trzy węzły ...potem się rozkrzewiają w kątach liści wypuszczając kolejne młode przyrosty . W lutym pójdą do skrzynek - przez co będzie już spokój z podlewaniem tylu maleńkich doniczek ...a one więcej miejsca będą miały na korzeniowy system , jak i na budowę masy nadziemnej .
Pozdrawiam z szarej , mglistej Małopolski
Uleńko...mówisz i ...masz - specjalnie - na Twoje życzenie pobiegłam do ogrodu i ...znalazłam kolejne cieszące oczy i radujące serce widoki .
Hibiskus pomarańczowy kwitnie non-stop ...jeden kwiat się rozwija ...a pąk następnego czeka w kolejce . Natomiast czerwony ani myśli ..a ma już metr wysokości .
Dziękuję za mile słowa
...zapraszam serdecznie ..hibiskus pomarańczowy ( mniejszy - też kilka razy kwitnął ) czeka - gdybyś go odebrała w tamtym roku - to i Twoje oczy by cieszył
Oto , co dzisiaj znalazłam w ogrodzie ...wyłażących 'pypci ' krokusów , irysów Katharine Hodgkin i innych nie kadrowałam ...
Ale te ...jak najbardziej ...
Pulmonaria rubra " Bowles Red "
Tak kwitła wiosną ubiegłego roku ...ale w połowie kwietnia ...

A tak teraz kwitnie ...jasno różowo .

Primula x polyantha

Primula Modesta " Flore Pleno " też zaczyna pokazywać swe wierzchołki ...

Gdy byłam nastolatka były takie modne torebki robione na szydełku, na długim pasku , wiszące na ramieniu , a sięgały prawie do połowy uda - hippiski - torebki szalenie modne w latach komuny ...były też i dżinsowe ...bajery - tym bardziej , że szyte z potarganych dżinsów ...
Ciekawa jestem tej torebki w Twoim wykonaniu

Serdeczności niedzielne ...

Gosieńko...o tej porze - chociaż zbyt wcześnie - każdy , nawet najmniejszy kwiatuszek - pośród szarości ogrodu - raduje serce . Na prawdę odczuwam trwogę przed inwazją ślimaków , tudzież gryzoni ( nornice ) ... Jesienią co i rusz znajdowałam liczne skupiska jajeczek ślimaczych umiejscowionych w zakamarkach ogrodu ...między kępami floksów płożących , głęboko , jakby w dziurze usadowione niczym kuleczki styropianu . Najlepszym specyfikiem - nie chemicznym - byłby siarczysty mróz ...
Pelargonie uszczykuję , gdy mają dwa - trzy węzły ...potem się rozkrzewiają w kątach liści wypuszczając kolejne młode przyrosty . W lutym pójdą do skrzynek - przez co będzie już spokój z podlewaniem tylu maleńkich doniczek ...a one więcej miejsca będą miały na korzeniowy system , jak i na budowę masy nadziemnej .
Pozdrawiam z szarej , mglistej Małopolski

Uleńko...mówisz i ...masz - specjalnie - na Twoje życzenie pobiegłam do ogrodu i ...znalazłam kolejne cieszące oczy i radujące serce widoki .
Hibiskus pomarańczowy kwitnie non-stop ...jeden kwiat się rozwija ...a pąk następnego czeka w kolejce . Natomiast czerwony ani myśli ..a ma już metr wysokości .
Dziękuję za mile słowa

Oto , co dzisiaj znalazłam w ogrodzie ...wyłażących 'pypci ' krokusów , irysów Katharine Hodgkin i innych nie kadrowałam ...
Ale te ...jak najbardziej ...
Pulmonaria rubra " Bowles Red "
Tak kwitła wiosną ubiegłego roku ...ale w połowie kwietnia ...

A tak teraz kwitnie ...jasno różowo .

Primula x polyantha

Primula Modesta " Flore Pleno " też zaczyna pokazywać swe wierzchołki ...

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- UlaL
- Od: 27 cze 2013, o 23:30
Iguniu
jestem i podziwiam, aż trudno uwierzyć że to bieżące zdjęcia, ale tak jest. U mnie też widziałam jak nieśmiało ukazuje się kwiatuszek miodunki, ciemierniki dzisiaj okryłam, bo dość duże paki są. Prymulki jeszcze śpią i niech tak będzie, bo gdyby nagle pojawił się duży mróz to pewnie byłoby dużo strat.
Planuję w tym roku wyjazd do Tereni i Władka, ale zobaczymy jak to będzie. Hibiskusa chętnie widziałabym już u siebie. Co do wymiany to się jeszcze umówimy, mamy czas
Pozdrawiam

jestem i podziwiam, aż trudno uwierzyć że to bieżące zdjęcia, ale tak jest. U mnie też widziałam jak nieśmiało ukazuje się kwiatuszek miodunki, ciemierniki dzisiaj okryłam, bo dość duże paki są. Prymulki jeszcze śpią i niech tak będzie, bo gdyby nagle pojawił się duży mróz to pewnie byłoby dużo strat.
Planuję w tym roku wyjazd do Tereni i Władka, ale zobaczymy jak to będzie. Hibiskusa chętnie widziałabym już u siebie. Co do wymiany to się jeszcze umówimy, mamy czas
Pozdrawiam
- JAKUCH
Igusiu
takiej wiosny to u mnie nie znajdziesz
nawet gdybyś użyła szkła powiększającego jakie miał Holmes

- Jagodka
Jadzieńko...teraz , to już sama nie wiem za co łapać , gdy przyjdzie mróz ( chyba najpierw za głowę ) .
Pąki na azalii pontyjskiej są nabrzmiałe , że wydawać by się mogło , że lada chwila pękną . Ciemiernik bordowy już dziesięć cm nad ziemią - otwiera pąki . Chyba okryję jakimiś kożuchami ...albo ufilcuję im ubranka
.
Buziaki
Uleńko...co dzień wszystko jest coraz bardziej zielone i nabrzmiałe ...pierwszy raz zakwitną mi dwa ciemierniki - jakie - czas pokaże - bo to niespodzianka . Dostałam je kilka lat temu z Warszawy , od znajomej z pewnego forum .
Pierwiosnek ząbkowany też pokazał kolor bordo ...no , a chryzantemy wypuściły sporo młodych przyrostów ...
Strach się bać ... co to będzie , gdy mróz przyjdzie ?
Fajnie było by się znów spotkać ...podobały mi się u Ciebie te różowe szczoteczki , ale to jednoroczne były .
Serdeczności ...
Pąki na azalii pontyjskiej są nabrzmiałe , że wydawać by się mogło , że lada chwila pękną . Ciemiernik bordowy już dziesięć cm nad ziemią - otwiera pąki . Chyba okryję jakimiś kożuchami ...albo ufilcuję im ubranka

Buziaki

Uleńko...co dzień wszystko jest coraz bardziej zielone i nabrzmiałe ...pierwszy raz zakwitną mi dwa ciemierniki - jakie - czas pokaże - bo to niespodzianka . Dostałam je kilka lat temu z Warszawy , od znajomej z pewnego forum .
Pierwiosnek ząbkowany też pokazał kolor bordo ...no , a chryzantemy wypuściły sporo młodych przyrostów ...
Strach się bać ... co to będzie , gdy mróz przyjdzie ?
Fajnie było by się znów spotkać ...podobały mi się u Ciebie te różowe szczoteczki , ale to jednoroczne były .
Serdeczności ...

- JAKUCH
U mnie tak cieplutko nie ma ,ale też coraz więcej cebulowych sie pokazuje .Prymule kwitną ,ale tylko te zwykłe, ząbkowane śpią i inne również.Ciemierniki zaczynają pokazywać powoli kwiaty .Trochę się ochłodziło więc dobrze ,ale róże przy ścianie mają czerwone nosy

- Jagodka
No i sypie śnieg - temp. 0 * C ...wpadłam do ogrodu , by ciemierniki pookrywać specjalną włókniną i na nie narzuciłam doniczki z otworami , by był dopływ powietrza . Ale , ale - żeby czasem w przypadku halnego nie zrzuciło okryć , to przymocowałam kamieniami . Przylaszczkę Rubra Plena też nakryłam ...bo jakoś cała wybrzuszona i prymule takoż - te kwitnące - Dawn Ansell , Denticulata - x polyantha sobie poradzi ...kępy spore , a jest ich
do czorta - sama nie wiem ile .
Róże pod osłoną ściany na pewno będą Jadzieńko gotowe do wiosny ...nie sprawdzałam u siebie ...ale Samurai , która ma pędy ponad dwumetrowe , przewieszające się na balkonie - wewnątrz - zapewne też będzie podobna . Jakaś niemoc mną zawładnęła ...kolejny szal na tapecie , a nie mam pomysłu na wzór Pomarańczowy jedwab , z poświatą - zależy pod jakim kątem się na niego patrzy - obłożony dookoła czesanką nie chcę układać listków , kwiatów ...Tamten nie skończony , bo czekam na silk laps .
Buziole ...

Róże pod osłoną ściany na pewno będą Jadzieńko gotowe do wiosny ...nie sprawdzałam u siebie ...ale Samurai , która ma pędy ponad dwumetrowe , przewieszające się na balkonie - wewnątrz - zapewne też będzie podobna . Jakaś niemoc mną zawładnęła ...kolejny szal na tapecie , a nie mam pomysłu na wzór Pomarańczowy jedwab , z poświatą - zależy pod jakim kątem się na niego patrzy - obłożony dookoła czesanką nie chcę układać listków , kwiatów ...Tamten nie skończony , bo czekam na silk laps .
Buziole ...

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Oj, Jagódko!
Martwisz mnie. Pozdejmuj te piramidy z ciemierników, bo je udusisz
.
Przecież takie warunki są dla nich normalne, a kwitnąć potrafią i spod śniegu.
Nadmiar troski może być dla nich zabójczy!
Uspokój przede wszystkim swoją skołataną główkę
Może mały toaścik melisą
?
Tylko spokój może nas uratować. Bużka - Jagi
Martwisz mnie. Pozdejmuj te piramidy z ciemierników, bo je udusisz

Przecież takie warunki są dla nich normalne, a kwitnąć potrafią i spod śniegu.
Nadmiar troski może być dla nich zabójczy!
Uspokój przede wszystkim swoją skołataną główkę

Może mały toaścik melisą

Tylko spokój może nas uratować. Bużka - Jagi
- Jagodka
Oj ...
Jagodo Pomorska - wszak to są cenne odmiany ...a okrycia wysokie - są z dziurami - wobec czego jest dostęp powietrza ( doniczki ) , a specjalna przepuszczalna w zasadzie cieniutka gąbka - jest oddychająca i ocieplająca . Mokro im szkodzi - dodam mroźne mokro ...zwłaszcza oblodzone .
W Japonii nawet nie dają pod chmurkę - tylko trzymają pod zadaszeniem ...Pan Takayuki Miura swoje Helleborus trzyma pod zadaszeniem - no , ale zapewne i inny klimat i inne preferencje w hodowli takiego i takich . Prawda , że piękne ...
Co Ty piszesz ...melisą
mnie już żadne specyfiki nie uspokoją - chyba raczej
.
Serdeczności z sypiącej śniegiem Małopolski

W Japonii nawet nie dają pod chmurkę - tylko trzymają pod zadaszeniem ...Pan Takayuki Miura swoje Helleborus trzyma pod zadaszeniem - no , ale zapewne i inny klimat i inne preferencje w hodowli takiego i takich . Prawda , że piękne ...
Co Ty piszesz ...melisą

Serdeczności z sypiącej śniegiem Małopolski

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
A dodatkowo odebrałaś im światło
.
Nie jestem przekonana, może jakiś przezroczysty daszek dałby się uzasadnić, ale tylko on...
.
Jeśli to są cenne odmiany, tym bardziej żal byłoby je stracić
.
Skoro nie melisa - to
.
Ja

Nie jestem przekonana, może jakiś przezroczysty daszek dałby się uzasadnić, ale tylko on...

Jeśli to są cenne odmiany, tym bardziej żal byłoby je stracić

Skoro nie melisa - to

- Jagodka
No , kurcze ...chyba nad Tobą go postawię ...
Jagodo Pomorska - a jak mokry śnieg je otuli - to nic , ale wszystkie pąki gniją - bo mają mokro i płatki są " nie teges" . Przecież jak słoneczko wyjdzie , to ja ...hop do ogrodu - mam tylko trzy takie odmiany , bo Helleborus Niger sobie poradzi , a i tak pąki ma już nadżarte ...dwa zakwitną po raz pierwszy ...a trzeci ..ma tyle pąków ...
One lubią słoneczko i chłód - nie lubią zaś mokrego zlodowacenia na sobie .

One lubią słoneczko i chłód - nie lubią zaś mokrego zlodowacenia na sobie .

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja nigdy ciemierników nie okrywałam.
Jagis ma rację, one są do takich warunków stworzone. Przecież to jedne z pierwszych kwitnących kwiatów
Jagis ma rację, one są do takich warunków stworzone. Przecież to jedne z pierwszych kwitnących kwiatów
- Jagodka
Gosiu .. .ja też nigdy nie okrywałam ... aż do dzisiaj , gdy zobaczyłam piękne , bez żadnych uszkodzeń kwiaty u Japończyków ...nic im nie będzie - maja miejsca dość , ciepło , przewiewnie ... chciałabym zobaczyć pierwsze ich kwiaty ...w całości ... Jednej zimy wszystkie kwiaty zbrązowiały , a były już dosyć duże ..przyszedł mróz i po ptokach ...