Jak są czarne, to rzeczywiście marne szanse że coś nich będzie. Jak się ostanie chociaż 1 cm to wystarczy, żeby się rozrosła róża ale jak całe czarne to lipa.
Bartosz ,moze nie jest aż tak zle
Zastanawiam ,się czemu one są czarne
Ja tez nie jestem aż taką specjalistką ,ale u mnie przeżyły i rosną
Może miały tam zbyt mokro ?
Czy miały porządne kopce?
Czy wkopałeś je trochę głębiej ?
Barbara2000- niestety pędy są do samego dołu czarne,a te pędziki co wyrosły już w sklepie są również czarne i zobaczyłem że zaczeła się na nie rzucać pleśń Dorotko- możliwe że miały zbyt mokro sadziłem je chyba w październiku a z tego co pamiętam to było wtedy bardzo mokro miały zrobione kopczyki i nakryłem je doniczkami owinięte agrowłókniną, wkopałem je dość głęboko , cały korzeń i ok 1-2 cm pędy . A masz może zdjęcia tych różyczek z netto,bardzo ale to bardzo mi zależy żeby je zobaczyć
Bartosz ,kolejny raz jak będziesz sadził róże zrób większy dół .W nim zrób większy kopczyk (kreta)tak żeby korzenie nie sięgały podłoża w dole (tam stoi woda ) .Rozłóż korzenie róży na kopczyku w różne strony i zasyp .Jeśli będziesz sadził w marcu ,zrób dodatkowo kopczyk który zabezpieczy badylki przed przemarzaniem .Obserwuj pogodę ,przy dodatnich temperaturach takie mocne okrywanie kopiec +agro + donica = morderstwo
Fotki na sto procent mam ,ale mam też gigantyczną zbieraninę roślin z ogrodu i jest tego naprawdę dużo do przeglądania Jak trafie wstawię
Czyli źle zrobiłem z tym mocnym okrywaniem, bo mrozów za dużych nie było najmocniejszy to -14°C . Wiosną kupie nowe i postaram się zapewnić im warunki. I oczywiście czekam na fotki
Róża kopiona w Auchan,wiosną 2014r.,jako angielska pachnąca,na zdięciu z kartonika żółta.Zdięcie jest z końca czerwca.lekko pachnąca.
Ta też z kartonika,angielska pachnąca,sadzona wiosną,pachnie pięknie,dodawałam płatki do dżemu.Co to za odmiany,nie mam pojęcia.
Dorotko,one są prześliczne ale ta żółta najśliczniejsza jak to jest odmiana? sadzik102, piękne róże angielskie,mam nadzieję że w tym roku też będą w auchan. Jeśli chodzi o odmiany to ta biała to prawdopodobnie English Gardena czerwona to Fisherman`s Friend
To nie wiem , jak znajdziesz co to za odmiana daj znać. A kupował ktoś róże pienne w Tesco ? Z tego co pamiętam były też w niebieskich kartonikach i kosztowały chyba 16,90
Kupiłam w biedronie różę wielkokwiatową białą z nadzieją na chopina . Jest parkowa czerwona. Potem były powojniki 3 a każdy inny oczywiście są jednakowe. Magnolia rróżowa buduje krzaczek nie wiem kiedy mnie uszczęśliwi kwiatkiem. Podsumowując nic nie padło,ale same niespodzianki.
Lucyna,Witaj mam to samo kupiłem dwa powojniki białego i różowego oba wyszły fioletowe a jeśli chodzi o róże to ani razu jeszcze nie kupiłem w biedronce może w tym roku.
Kilka lat temu jesienią kupiłam róże w nomi ,skusiła mnie "promocja" ,krzaczki były całkiem całkiem , ale żaden nie jest tym za którego się podawał. Dobrze że chociaż pnące zechciały być pnącymi.
Ja w zeszłym roku zaczęłam zakładać różankę na dosyć dużym obszarze wiec nie mogłam sobie pozwolić na róże z markowej szkółki. I tak moge dziś powiedzieć. Róże z Biedr. były bardzo dobre. Silnie rosły wsadzone na wiosnę już w czerwcu, lipcu kwitły i to nie jednym kwiatkiem,a dosyć obficie. Niestety bez nazwy. To co na obrazku zgadzało się. Róże z Mrówki tez bez nazwy, były droższe, ale był większy wybór, same róże słabsze. Ale najgorsze z ale.. owszem wszystkie były nazwane, i zgadzają sie odmiany , ale połowa słabo rośnie i mam wątpliwości czy 3 z 16 przetrzymają zime.