Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

Witaj Gosiu już w nowym roku :wit

...w starym brakowało czasu :oops: .....dziękuję za odwiedziny, wpisy i życzenia ;:196 ;:180 ...i ja Tobie życzę wszystkiego dobrego i dużo zdrówka w tym roku.

Święta, to taki 'magiczny' czas, szczęśliwe chwile, na które wszyscy czekamy. Umacniają się więzi rodzinne, a tradycja zostaje przekazana następnym pokoleniom.

Oj tak....dzieci zbyt szybko nam rosną, a my wciąż jesteśmy (czujemy się) młodzi....przynajmiej duchowo :wink:

Do nowego sezonu jeszcze tylko 2 m-ce, więc może, tym czasem, coś wspominkowego z minionego sezonu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gwiazda z Milenki ;:167

Eluśka
Babcią nie jestem i w najbliższym czasie mi to nie grozi . Moje córy twierdzą ,że one nadal są dziecmi więc dzieci póki co nie zamierzają miec a najmłodsza mówi ,że tylko adopcja wchodzi w rachubę i to od razu takie duże , w pieluchach nie zamierza grzebac ;:306 a to ,że taka mundra byłam to wspomnienia jak zachowywały się moje dzieciaczki jak były małe :lol:

Z pracami w ogrodzie u mnie podobnie ;:333 moooocno powiększyłam rabatę , pracy było co nie miara bo trafiłam na dobrą ziemię a tam mniszek i inne chwasty fajnie rozrośnięte w dodatku ta rabata to burta koło pierwszego tarasu nad stawem , mocno pod skosem , musiałam skakac jak łania :;230 I już się boję bo jak sobie pomyślę ile pielenia mnie będzie czekac zanim to to zarośnie roślinkami .
Damy radę , nieprawdaż ? niech tylko wiosna zawita w progi , człek dostanie takiego powera i ....głupawki i będzie harował do nocy i narzekał na ból w plecach ;:173

Eluśka ...dostałam od Ciebie knautie i w tym temacie mam bardzo ważne pytanie ;:65 rozsiewa się ona ? jak nie to będzie katastrofa bo nie wiem dlaczego ale padła ;:145 Krzaczysko było wielkie , zajęła kawał rabaty , kwitła cudnie a jesienią wzięła i zakończyła żywota . W ubiegłym roku widziałam w ogrodniczym nasiona , w tym pewnie też będą tylko po co zaczynac od początku .
Udało Ci się zebrac nasionka z nasturcji ? u mnie kwitła cudnie ale nasionek zebrałam kilka :shock: dla mnie wystarczy ale to dziwne bo do tej pory zbierałam michę .

Się naprodukowałam jak nie ja :lol:

Pozdrowienia z Warmii , jeszcze białej :wink:
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczna wnusia.
Piękne zestawienie na 5 zdjęciu, liliowce oddają całą swoją urodę. :wit ;:138
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Eluś dzięki za pozdrowienia ;:196 ...sie nie gniewa, że musiała czekać :oops:

Skoro nie jesteś jeszcze babcią (qurcze, a myślałam, że już), to w takim razie wszystkie radości i rozterki związane ze statusem babci jeszcze przed Tobą :wink:
He, he....to tłumaczenie skądś mi jest znane ... ;:306 ...cóż, trzeba czasu, by poglądy się zmieniły.....moim córkom też się do pieluch nie spieszyło i można powiedzieć, że nadal nie spieszy, moja młodsza wciąż się wykręca, a latka lecą....cóż zrobić, to pokolenie ma inne, nie pozbawione racji, priorytety :roll:

Tekstem o 'łani' mocno mnie rozbawiłaś....już to sobie wyobrażam :;230 ....ale to tylko oznacza, że zdrówko dopisuje, z czego ogromnie się cieszę ;:196 Co tam posadziłaś? Jeśli pod skosem, to będzie trudno utrzymać wilgoć w ziemi. Jakieś skalne i wytrzymałe rośliny dałyby radę rosnąć na spadzie. Ja pomyślałabym np. o floksach szydlastych. Szybko się rozrastają, zadarniają powierzchnię nie dając szansy chwastom i ładnie kwitną wiosną. Poza tym są niewymagające, ale pewnie sama o tym wiesz doskonale.
Czy damy radę?...no ba!...co tam kręgosłup :wink: ....nie może być inaczej....niech no tylko słonko zacznie mocniej przegrzewać....dni już są coraz dłuższe....dzisiaj zaczęłam zabawę z nasionami liliowców, w ubiegłym roku zebrałam małe co nieco. Bardzo jestem ciekawa tegorocznych, nowych kwitnień moich siewek, a tu do lipca jeszcze tak daleko :(

Knautia Ci padła?....a to wredna małpa, toć miała nakazane pięknie rosnąć i cieszyć Twe oczęta :roll: ...cóż to jej u Ciebie nie spasowało? ;:29 .... ale nic się nie martw Eluś, zawsze mogę posłać nową o ile wciąż ją mam...sie zobaczy wiosną.....powinna się chociaż trochę wysiać.
U mnie co roku mam parę siewek, ale bez szaleństwa. Rozglądaj się w miejscu gdzie rosła i uważa przy plewieniu, bo można ją z chwastami pomylić na początku.
Nasion nasturcji zebrałam tak dużo, że nawet trochę zhandlowałam na forum. Mam jej jeszcze sporo i jeśli Ci potrzebna, to poślę do Cię....pisz śmiało, bo i tak wszystkiej nie wysieję i nadmiar wyrzucę ;:108

Liczę na to, że znów się zechcesz 'naprodukować' ;:108

Pozdrówka z leśnych ostępów....p.s. dzisiaj pięknie świeciło słońce, było niemal wiosennie ;:3
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

123katex - witaj i zaglądaj, zapraszam :wit ....dzięki za miłe słowa :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Do lata jeszcze daleko, ale nie zaszkodzi przywołać wspomnień z minionego :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Ją bym się pisała na nasiona nasturcji jeżeli masz jeszcze nadmiar.
A
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gosiu pw.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moi drodzy, wszystkim nam już bardzo tęskno do kolorów i zieleni, mi również, i podobnie jak wielu z Was częściej zaglądam do moich albumów ze zdjęciami, by powspominać lato i umilić sobie czas oczekiwania na nadejście wiosny, tak więc by ten czas i Wam umilić pooglądajmy kolorowe zdjęcia liliowców z mojego ogrodu ;:3

Większość z nas dobrze wie, że liliowiec zmienny jest, a kolor kwiatu może nas mocno zaskoczyć i to nawet jednego dnia :shock: Dla porównania kilka moich siewek:

Siewka 7/14 jednego dnia miała kolor taki........................................................................................................... a innego dnia taki:

ObrazekObrazek

siewka 18/14, zdjęcia zrobione w dwóch różnych dniach

Obrazek
siewka 15/14, zdjęcia zrobione w dwóch różnych dniach

ObrazekObrazek

i siewka 10/14 jednak w tym przypadku zdjęcia zrobiłam tego samego dnia, ale o różnych godzinach.

ObrazekObrazek

i jeszcze kilka fotek dla odwiedzających cichaczem mój wątek....oczywiście wszystkich serdecznie pozdrawiam :wit ;:4

moje siewki 2014:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p

Post »

Piękne
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Wszystkie piękne, nie umiałabym wybrać jednej. :wit
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p

Post »

Elu dzięki za pw. Kiedy je wysiewasz?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja nie wiedziałam, że liliowce sa takie zmienne.
Muszę przyjrzec się swoim.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki serdeczne za odwiedziny i wpisy ;:180 ;:168

Liliowce wysiewam w lutym gdy już dni stają się dłuższe.
Gosiu nie wszystkie liliowce mają tendencję do zmiany koloru, a jeśli już, to zmiany nie są tak spektakularne, jednak niektóre szleją :shock:
Warto poobserwować te z własnego ogródka i czegoś się o nich dowiedzieć ;:108

123katex - ja też nie umiem....chciałoby się ich mieć jak najwięcej ;:124

Koloro-terapia na zimową biel, którą mam za oknami......ale przysypało :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Elu, muszę w tym roku porobić zdjęcia liliowcom, takie kolory to balsam dla duszy w ten szary czas. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”