Ogród w sercu Borów - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów - cz. 2

Post »

Aniu witaj
masz racje, jeszcze będzie sporo czasu na wiosenne porządki, teraz to faktycznie można zaszkodzić nie tylko roślinkom ale i sobie, bo o przeziębienie łatwo.

Jagódko, zaraz pobiegnę do Ciebie, pooglądać. Na wymianę zawsze jestem chętna. Jeśli zapamiętałaś coś z mojego ogrodu to proszę pisz. Moje jacobinie jeszcze nawozu nie dostają, tylko podlewam, stoją w korytarzu, gdzie grzejnik jest zakręcony. Może jeszcze trochę poczekaj z nawozem. Nie wiem jak dużą masz doniczkę, może ją teraz przesadź, bo ona wypuszcza sporo pędów z podłoża, ale wtedy jak ma większa doniczkę, a liście narosną, tym się nie martw. Ja dam nawozu za miesiąc.

Ja dzisiaj okryłam ciemierniki, bo noce dość chłodne z mrozem, a pąki już całkiem spore
Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tym też zimno
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzeczywiście u Ciebie jakby chłodniej. Roślinki trzęsą się z zimna. U mnie na razie cieplej, nawet jeż już się obudził i widziałam pierwszego ślimaka.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Oj te nasze roślinki Uleńko szaleją ja chyba będę musiała okryć hortensje pnącą bo ma już takie nabrzmiałe pączki jakby miała zaraz wystrzelić :( Możemy tylko trzymać kciuki, żeby silne mrozy nie przyszły no i okrywać wszystko co się da.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Ulu u mnie to właściwie przymrożone dobrze jeszcze nie było, u Ciebie jednak zimniej :shock: ale ciemierniki się spieszą do kwitnienia ;:202
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit i pozdrawiam
Lidziu no może jest chłodniej na północy, ale i tak na tę zimę nie można narzekać, oby tylko nie chciała nadrobić zaległości. Mam opatuloną gunnerę, ale boję się ruszać tego okrycia. A u Ciebie to już na całego wiosna - chociaż na zdjęciach, ale miło popatrzeć

Aneczko, miło że jesteś. Podpowiadasz o hortensji, chyba jutro pójdę sprawdzić co się dzieję. Dzisiaj nie miałam czasu, mąż kupił mi zmywarkę i trzeba było odstawiać szafki, a wiadomo co pod nimi i za nimi, było trochę sprzątania. Oj czemu parę lat temu nie było mebli na nóżkach, to byłoby sprzątane na bieżąco. Ale jak się teraz zrobi, to na wiosnę będzie więcej czasu dla roślin no i nie będę tracić czasu na zmywanie. Wcześniej ni nie zależało na zmywarce, ale ostatnio to ja najpierw do ogrodu, a jak wracałam do domu, a w zlewie góra naczyń i wtedy nerwy, więc na stare lata jest pomoc w kuchni.

Marysiu, tylko się cieszyć, że u Ciebie nie było zimy i jeśli sobie życzysz, aby nie dotarła - to niech tak będzie. Mam dla Ciebie niespodziankę - storczyk ten od Ciebie ma pączka :heja , ciesze się bardzo i jeszcze jeden od Tereni też się stara. Oj cieszę się bardzo, jak pokażą się kwiatki, to pokarzę. A ciemierniki to jak widać u innych forumek to śpieszą się do kwitnienia. Jutro pójdę zobaczyć jak się mają.
Pozdrawiam, miłej niedzieli
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Ulcia ... ;:138 ...masz zmywarkę - bez której - ja - nie wyobrażam sobie kuchennego życia ...moich dwóch chłopaków nawet nie garnie się do mycia po sobie ...jedynie ten trzeci ( Sławek ) ...myje - jak leci ...oczywiście to , co w zlewozmywaku . Zmywarkę kupił M po tym , gdy mając sklep - przychodziłam do domu między 18 ,00 -20.00 ...a tu garnki dosłownie piętrzyły się błagalnie patrząc - kto je umyje - cóż było robić - zakasałam rękawy i myłam . W końcu powiedziałam - dość ! ...nie będzie zmywarki - jecie na jednorazowych naczyniach ...

Okryłam dzisiaj swoje wrażliwe roślinki , które kwiatuszki pokazały - w tym - ciemierniki - żal było by , gdyby zgniły w pąkach , a kwiat bordowego już lada chwila się cały rozwinie ....zaskoczył mnie w tym roku mnogością pąków ...

Pozdrawiam z zasypanej Małopolski :wit ;:196 ..., z temp. 0*C .
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguniu witaj
ja mam okryte ciemierniczki, chociaż nie ma dużo mrozu, dzisiaj u nas - 1, Piszesz, że Małopolska zasypana, to roślinki mają kołderkę i też są przez to bezpieczne, ale skoro tylko 0 st. , to też śnieg jest ciężki i to chyba niezbyt dobrze dla niektórych. Już niedługo luty, więc do wiosny coraz to bliżej, czas pomyśleć o wysianiu co niektórych nasion.
Miłej niedzieli ;:196
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ula! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;:196

Zima wygląda malowniczo, ale potrafi też uczynić wiele strat! Mam nadzieję, że strat nie będzie zbyt dużo :(

Zachwycam się Twoją jacobinią - jest olbrzymia ;:oj Cudo!

Dotarły do Ciebie moje pelargonie? Jak się mają?
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izuniu, miło że odwiedzasz
Kochana, pytasz o pelargonie ? w ubiegłym roku przysłał mi Olek łącznie z innymi roślinami. I nawet niedawno Go zapytałam, od kogo te pelargonie, a _oleander_ napisał, że już dobrze nie pamięta, ale napisał "Pelargonie chyba od Krysi KaRo", ale też przyznam, że może mi pisał w zeszłym roku od kogo były te sadzoneczki, a ja pewnie nie zapisałam i przyznam że łapę się na tym że mam już sklerozę. Wnioskuję, że to jednak były od Ciebie i dostałam też koleusy.
Izuniu, mam z tych pelargonii - geranium o pachnących liściach i chyba jeszcze 2 szt. muszę sprawdzić, bo mam przy sadzonkach napisane zamiast nazwę odmiany to "Łódź", a jak u Ciebie Jacobinia, moja teraz stoi w werandzie, gdzie prawie całkiem jest zakręcony grzejnik, ma jasno i chłodno i to jest już sprawdzone miejsce dla niej.
Bardzo Ci dziękuję za to wszystko, co do tej pory od Ciebie dostałam, może coś w tym roku wymienimy ?
Dziękuję za życzenia na ten Nowy Rok, odwzajemniam je szczerze
Pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Ulu weszłam do Ciebie zaintrygowana Twoim wpisem ze zdjęciem u smolki. I wiesz...zostanę jeśli pozwolisz :) Masz niesamowity ogród, pełen ciekawych, innych roślin. Te kloniki, różowawa dziewanna, fortegilla-nawet nie wiem co to jest :lol: I jakie to wszystko przepiękne :) Gdzieś widziałam Twój ogród-i nie było to FO :) Chyba zauroczył mnie w kilku czasopismach ;:138 Zostaję! Na razie doszłam do 7 strony tego wątku, ale zamierzam przeczytać całość bo warto. Oj tak :)
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu witam Cię serdecznie
jesteś nowym gościem, tym bardziej mi miło, miło również z uwagi na pochwały. Oczywiście odwiedzaj kiedy tylko masz czas i ochotę. W pierwszej części wątku poznikało część zdjęć, a część jest w zbyt dużym rozmiarze, to stało się po jakimś czasie. Widziałam że u innych też tak to się zdarzyło, ale to nie wina forum. zdjęcia się umieszcza na forum z różnych hostingów, niby darmowe, a potem tak jest jak jest. Na szczęście w drugiej części jest o.k. Nasz ogród był już kilka razy w czasopismach o tematyce ogrodowo-roślinnej, dlatego też już widziałaś.
Wiesz, zawsze kiedy odwiedza mnie nowy gość, to chociaż na chwile muszę odwiedzić Jego wątek, dlatego też już na chwile byłam u Ciebie; na początku i na końcu wątku. Przyznam, że napracowałaś się bardzo, na początek zrobienie porządku po budowie, cały teren zalany wodą, a już później coraz ładniej, coraz to więcej zdjęć, a przy drzwiach cała kolekcja roślin.Nasz ogród też powstał od początku, po budowie domu i tez wokół są pola, przychodza sarenki, które zimą dokarmiamy. W wolnej chwili powrócę do Ciebie
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Witaj Uleńko jest u ciebie i Tereski tak pięknie że ja już tu zostaję i odpływam .
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam nowego gościa, Przemku miło że odwiedziłeś, zaglądaj kiedy tylko będziesz miał ochotę

a teraz kilka zdjęć z kolekcji Tereni - zdjęcia zrobione w poniedziałek, czyli wczoraj. Tak, tak chociaż dzielą nas setki kilometrów udało się nam wczoraj spotkać a tym samym rozpocząć nowy sezon, bo wróciłam z kilkoma doniczkami nowych roślin,
A u Tereni zaczynają kwitnienie takie skarby
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i z tego banku nasion też dostałam
Obrazek

Tereniu, a szyszki które wiozłam z Wiednia, to zbierałam pod tym drzewem
Obrazek
Obrazek

na tym drzewie była tak tabliczka
Obrazek

Tereniu, jeszcze raz dziękuje za wszystko ;:196
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

O Matko kolejne zdjęcia i znów przed zawał. Tyle storczyków to ja jeszcze nie widziałem. Tereska mnie zaskakuje coraz to bardziej. Ten jej zapał. Niesamowite. Pomyśleć że ja nie mam żadnego storczyka ;:223 . Uleńko dziękuję za zdjęcia. Wiem że masz daleko do Tereski to tym bardziej się docenia zaangażowanie. Kochane gdzie wy to mieścicie na zimę. Macie tolerancyjnych członków rodziny ze pozwalają na taka ilość roślin w domu. U mnie wraz z kolejną doniczką kolejna awantura. :pogon
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

No i co ja mam Ci teraz Uleńko napisać ;:oj ...byłaś u Tereni ...mnie nie odwiedziłaś ;:145 ...zabrałabyś tę różę chińską , gałązki Clerodendrum Thomsoniae ...a może i mnie do Chojnic ? Buuuu ;:145

Bank nasion ;:oj ...robi wrażenie ... a Phalaenopsis Wanda , Cattleye , Paphiopedilum niczym w Storczykarni ...ma powód do dumy nasza Terenia .

Pozdrawiam :wit ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”