Jaką odmianę śliwy wybrać, jaką polecacie? Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaka odmiana śliwki ?

Post »

Będzie pożytek z Damaszki, jest to plenna i bardzo słodka śliwka, miąższ nie odchodzi od pestki, owoce nieco większe od Lubaszki. Bardzo rzadko spotykana aktualnie w sadach, dawniej szczepiono śliwki na niej, wzrost drzewa silny. Jeśli chcesz śliwki w typie węgierki to zaszczep na niej węgierkę lub inną smaczną.
Mam jedną Damaszkę w swoim ogrodzie.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki And, niestety węgierek tu w ofertach nie ma. Jest jedna, jedyna szkółka z Anglii (tu ma oddział a drzewka przywożą prawdopodobnie z Anglii), która ma europejskie odmiany drzewek owocowych, będę polować jesienią bo teraz już praktycznie wszystko mają wysprzedane.
Pozdrawiam! Gienia.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Poszukaj 'Mont Royal'.
Pozdrawiam,

J
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, poszukam. Dzięki za podpowiedź. Jeśli znajdę to zakup dopiero za rok, ewentualnie jesienią, bo nie wszystkie szkółki sprzedają jesienią. Tutaj przeważnie sadzą wszystko wiosną. A oferty śliw są ubogie, o wiele więcej jest jabłoni do home garden.

No i znalazłam! Mount Royal Europan Plum! Jeszcze raz dziękuję!
Pozdrawiam! Gienia.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przywiozłem sobie kiedyś zrazy tej odmiany, może nie jest to typowa węgierka ale chyba najbardziej podobna z odmian z którymi miałem do czynienia w US. Rosła jakieś 12 lat aż poważnie zaatakowała ją szarka i poszła z dymem.
Pozdrawiam,

J
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leff, w szkółce, w której zamawiałam drzewka owocowe (czereśnie, wiśnie,jabłonie) ze śliw mieli tylko 4 pozycje. Dostępne były już tylko dwie, wspomniana już Damaszka (Damson) i Green Gage Plum. Czy miałeś do czynienia z tą Green Gage? Jeśli tak, byłabym wdzięczna za parę słów o tej odmianie :) .
A tak zapytam z ciekawości; skoro przywiozłeś do kraju zrazy do szczepień, miałeś coś do czynienia z sadownictwem tutaj (tzn w US) ?
Pozdrawiam! Gienia.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z sadownictwem mniej, więcej natomiast ze szkółkarstwem. Pracowałem rok w szkółce na zachodnim wybrzeżu produkującej drzewka i krzewy dla (północnego) wschodu i Upper Mid West.
Green Gage Plum to Renkloda Zielona, w sumie dość podobna do Uleny (Oullins Golden Gage). R. Zielona jest chyba bardziej wymagająca co do pogody (ciepła) niż Ulena.

Przywiozłem sobie wtedy kilka odmian śliw, głównie mieszańców ze śliwą japońską lub śliwami amerykańskimi (w tym cherry plums). Najdłużej przeżyła właśnie Mont Royal. Inne bardzo szybko załatwiła monilioza, dodatkowo, z powodu wczesnego kwitnienia plonowały słabo i nie co roku, już morele były bardziej stabilne. Potem jeszcze dopadła je szarka i skończyły w wędzarce. Mnie owoce tych mieszańców smakowały ale większej części rodziny nie.
Pozdrawiam,

J
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki leff :wit
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Po wielu tygodniach w końcu wytypowałem część odmian które chciałbym posadzić, a są to Amers, Jojo, Cacanska Lepotica, Bluefree, Cacanska Najbolja, Cacanska Rana, Empress, Oneida, Węgierka Wangenheima i może jakby mieli to Vision i Record. Trochę sporo ale z części pewnie zrezygnuję :D .
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49

Post »

Witam.Podobno smaczna jest też śliwa Jubileum.Wszystkie odmiany masz z ciemną skórką,nie chcesz posadzić żadnej żółtej?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem Ci że patrzyłem na ofertę śliw wielu szkółek w okolicach Lublina i nie znalazłem żadnej żółtej śliwy. Z tego co mam zapisane w opisach odmian to Jubileum wymaga jako zapylacza Królowej Wiktorii (tylko ją mam zapisaną) a to dość stara odmiana i ciężko będzie ją dostać.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
MIVIBE
200p
200p
Od: 3 cze 2013, o 11:49

Post »

Witam.Wspomniałam o niej dlatego,że podobno to bardzo smaczna odmiana,rośnie średnio i jest samopłodna...tak przynajmniej mam napisane w książce o śliwach.Niestety nie mam tej odmiany,ale jak gdzieś znajdę ją w sprzedaży,to kupię.Co do żółtych śliwek,to masz rację,bardzo trudno znaleźć je w szkółkach.
Pozdrawiam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ktoś ma śliwę Tolar? Posadziłam tę śliwę na działce w Polsce, niestety nie dane mi było posmakować owoców, musiałam wyjechać. Siostra twierdzi, że owoc mały za to bardzo smaczny. Prawda to?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ją w moim opisie odmian i tam jest napisane że jest to klon węgierki zwykłej, owoc mały ok. 20 g, miąższ bardzo słodki, łatwo odchodzi od pestki. dojrzewa pod koniec września, wrażliwa na torbiel, mniej wrażliwa na szarkę od węgierki zwykłej.

Aha, zapomniałem napisać że te odmiany które planuję posadzić mają być na podkładce- Węgierce Wangenheima.
Pozdrawiam Paweł
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”