Ogród Przemka
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Przemka
Mario lilia o której mówisz ma taki orginalny układ płatków co wyróżnia ją spośród innych odmian. W pierwszym roku nie zwróciłem na nią uwagi ale w drugim roku kiedy się rozrosła to nie mogłem się napatrzeć. U ciebie i u Alicji jestem często wszystko czytam. Macie bajkowe ogrody. Własnymi rękoma stworzone. Zapraszam ponownie 

- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
Witaj Przemku
Przepiękne masz dalie przepięknie Ci kwitły
Każda ma swój urok osobisty. Sporą kolekcję ich posiadasz
Cieplutko Pozdrawiam miłego dnia Ci życzę

Każda ma swój urok osobisty. Sporą kolekcję ich posiadasz

Cieplutko Pozdrawiam miłego dnia Ci życzę

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

- Przemekt23
Paulii dziękuję za pozdrowienia. Wszystko rosło ładnie do połowy czerwca . Potem skwar i silne wiatry spowodowały że ustało wszystko w miejscu. Wszędzie padało choć trochę a u mnie ani kropli .Dalie w tym roku kwitły słabiej jak też inne kwiaty. Mam nadzieję że nadchodzący sezon będzie stabilny . Wkrótce zabiorę się za sadzenie begonii. Dwa wiadra cebul. Miłego dzionka i słoneczka 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przemku, dziękuję za miłe słowa pod adresem mojego ogrodu i ja lubię takie ogrody, bo one są zwierciadłem duszy ogrodnika
Zapraszam serdecznie 

- Przemekt23
Piękne masz piwonie. Mi w zeszłym sezonie jedna zakwitła, a reszta siedzi w ziemi, puszcza nędzne listki i zero kwiatków 
A gdzie Ty ustawisz tyle donic z begoniami jak już wysadzisz te dwa wiadra??!!

A gdzie Ty ustawisz tyle donic z begoniami jak już wysadzisz te dwa wiadra??!!
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemek ma hektary to i miejsca dosyć na donice z begoniami.Miasto to jednak przekleństwo dla ogrodnika.
- Przemekt23
Kasiu może twoja piwonia jest za głęboko wsadzona? Napisz coś o niej kiedy wsadzałaś (miesiąc)itd.
Jeśli chodzi o begonie to wsadzam je do takich płytkich skrzynek. Bulwy układam ciasno jedna koło drugiej przysypuję ziemią i czekam. W kwietniu rozdzielam wyrośnięte sadzonki i przesadzam do miejsc docelowych doniczek ,korytek. Jak dla mnie jest to korzystniej ponieważ zaoszczędzam więcej miejsca. Niż jak bym miał każdą bulwę wsadzać do osobnej doniczki.
Marzenko zgadzam się z Tobą do miasta to jadę albo na zakupy albo na imprezę. Poza tym wolę ciszę i wolną przestrzeń na wsi. Niektórzy sądzą że zimą jest tragedia zależy jak dla kogo. W zeszłym roku tak mnie zawiało że tydzień mnie nie odśnieżali no to do pracy przez pole o 4:30 wychodziłem i też dało się radę. A jaka kondycja i zero choroby. Trzeba tylko chcieć i nie narzekać. Dziękuję za odwiedziny
Jeśli chodzi o begonie to wsadzam je do takich płytkich skrzynek. Bulwy układam ciasno jedna koło drugiej przysypuję ziemią i czekam. W kwietniu rozdzielam wyrośnięte sadzonki i przesadzam do miejsc docelowych doniczek ,korytek. Jak dla mnie jest to korzystniej ponieważ zaoszczędzam więcej miejsca. Niż jak bym miał każdą bulwę wsadzać do osobnej doniczki.
Marzenko zgadzam się z Tobą do miasta to jadę albo na zakupy albo na imprezę. Poza tym wolę ciszę i wolną przestrzeń na wsi. Niektórzy sądzą że zimą jest tragedia zależy jak dla kogo. W zeszłym roku tak mnie zawiało że tydzień mnie nie odśnieżali no to do pracy przez pole o 4:30 wychodziłem i też dało się radę. A jaka kondycja i zero choroby. Trzeba tylko chcieć i nie narzekać. Dziękuję za odwiedziny

-
- 1000p
No bardzo chętnie bo ze złości zmarzłam 

Ogród przejełam jakieś 3 lata temu - wszystko było zarośnięte trawą i jakimiś chaszczami. Kiedyś rosły tam m.in.piwonie. Pracowicie je wykopałam z tej trawy, oczyściłam i posadziłam w już oczyszczone miejsce. W następnym sezonie dokupiłam kilka innych kolorów. Tamte nadal nie zakwitły, ale pomyślałam, że muszą jeszcze się rozrosnąć. W kolejnym sezonie - czyli w 2014 - zakwitła mi jedna z tych nowych, a stare nadal nic. Za głęboko na pewno nie są posadzone. Nawet im już zagroziłam, ze jak teraz nie zakwitną to wszystkie wylatują 

- Przemekt23
Kasiu czy te piwonie które przejęłaś razem ogrodem były mocno rozrośnięte? W zasadzie przy każdym przesadzaniu dorodnych karp piwonii zaleca się rozdzielnie starej karpy na kilka części. Druga sprawa to nawożenie i przygotowanie podłoża. Ja przed posadzeniem wykopuję trzy razy większy dołek od średnicy sadzonki dodaję na spód dołka przerobiony obornik bydlęcy który mieszam szpadlem razem z ziemia ogrodową i dodatkiem piasku. Potem wkładam sadzonkę tusz nad ziemią tak aby pąki kwiatowe były minimalnie pod ziemią. Ugniatam ziemie wokół podlewam i to wszystko rosną jak wściekłe. Najlepszym miesiącem do przesadzania i pobierania sadzonek zawsze był sierpień. Babcia kiedyś mówiła że te kwiaty lubią się gniewać jak są posadzone w innym miesiącu. Nawet gdy zakwitną to słabo. Może coś w tym jest. Każdy ma swój sposób. Wszyscy się od siebie uczymy.
-
- 1000p
Jak ze starego ogrodu to trzeba było podzielić karpy,oczyścić z obumarłych korzeni,zostawić tylko młode części.Jak nie zakwitną w tym sezonie to na jesieni trzeba tak zrobić
- Przemekt23
Marzenko dokładnie. Trzeba spróbować musi zakwitnąć. Tylko dziwi mnie jeszcze czemu te kupione kiepsko kwitną. Może potrzebują czas na lekkie rozrośniecie.
-
- 1000p
Przemku-nawożenie,to jest cała tajemnica,ja swoje peonie zmarnowałam bo miały za dużo azotu a za mało potasu i fosforu.Teram mam nowe i zobaczymy