Ogród u stóp klasztoru cz. 2 - 2012
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród u stóp klasztoru cz. 2 - 2012
Jetsem bardzo ciekawa jakie jest rozplanowanie Twojego ogrodu. Bardzo mi sie podoba ta ta przestrzeń na zdjęciach z makami. Trawa wije się pomiędzy rabatami.
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu przestrzeń jest podzielona wyspami ( rabatami),tak aby ogród nie był widoczny jak na dłoni.
Muszę się trochę nachodzić żeby zobaczyć zakamarki ..ale taka była idea ,kiedy miałam jeden wielki 30 ar. placek bez jednego drzewa .
Nie znałam się na sztuce projektowania ,ale tyle to nawet ja matołek pojęłam .
boczne rabaty okalają cały ogród

część warzywna i malinowy jagodnik

To obraz ogrodu z balkonu .jednak i tu wiąz zakrywa rabatę z trawami

boczna część z miejscem do biesiadowania

Muszę się trochę nachodzić żeby zobaczyć zakamarki ..ale taka była idea ,kiedy miałam jeden wielki 30 ar. placek bez jednego drzewa .
Nie znałam się na sztuce projektowania ,ale tyle to nawet ja matołek pojęłam .
boczne rabaty okalają cały ogród

część warzywna i malinowy jagodnik

To obraz ogrodu z balkonu .jednak i tu wiąz zakrywa rabatę z trawami

boczna część z miejscem do biesiadowania

-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Alinko, w sprzedażowym zobaczyłam, że masz kocimiętki Six Hills Giant i Walkers Low. Czy mogłabyś je porównać?
Świetne są te ostatnie zdjęcia. Bardzo lubię takie szerokie ujęcia. Mój ogród też ma 30 arów i na początku był plackiem bez jednego drzewa. Dobrze wiem ile pracy musiałaś włożyć w zagospodarowanie takiego terenu i ile na co dzień musisz się nachodzić.
Efekt uzyskałaś rewelacyjny.
Świetne są te ostatnie zdjęcia. Bardzo lubię takie szerokie ujęcia. Mój ogród też ma 30 arów i na początku był plackiem bez jednego drzewa. Dobrze wiem ile pracy musiałaś włożyć w zagospodarowanie takiego terenu i ile na co dzień musisz się nachodzić.
Efekt uzyskałaś rewelacyjny.

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
Ewka kocimiętka six hil giant jest bardzo wysoka jak na kocimiętkę ok.60-70 cm. ale do dużych ogrodów polecam bo pieknie sie prezentuje z daleka .
wolkers lov jest niższa ale też okazała bardzo . tu dla ciebie zdjęcia porównawcze
tu późny maj i już zaznacza się różnica w wielkości między six hil a wolkers lov

a to początek maja i tu niespodzianka . na pierwszym planie kwitnąca zwykła kocimiętka fassena .wtedy to ona wiedzie prym podczas gdy six hill i wolkers dopiero są niziutkie i bez kwiatów

kiedy jednak w połowie maja fassena zaczyna przekwitac six hill i wolkers zaczynaja sie zagęszczać i bujac w górę

Tu już koniec maja

początek czerwca to juz całkowita przewaga six hill i wolkersa

I pełnia kwitnienia

i dla porównania pełnia kwitnienia six hill giant (wyższa) oraz wolkers lov (niższa)

wolkers lov jest niższa ale też okazała bardzo . tu dla ciebie zdjęcia porównawcze
tu późny maj i już zaznacza się różnica w wielkości między six hil a wolkers lov

a to początek maja i tu niespodzianka . na pierwszym planie kwitnąca zwykła kocimiętka fassena .wtedy to ona wiedzie prym podczas gdy six hill i wolkers dopiero są niziutkie i bez kwiatów

kiedy jednak w połowie maja fassena zaczyna przekwitac six hill i wolkers zaczynaja sie zagęszczać i bujac w górę

Tu już koniec maja

początek czerwca to juz całkowita przewaga six hill i wolkersa

I pełnia kwitnienia

i dla porównania pełnia kwitnienia six hill giant (wyższa) oraz wolkers lov (niższa)

- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Alinko a ile masz sztuk six hill giant w tym miejscu
Paulina
-
Paola tam są trzy sztuki ...
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Kocimiętki są wspaniałe. Ja tylko miałam niestety problem z kotami, bo do tej zwykłej schodziły się z całej okolicy i tak mi ją wygniotły, że w końcu wyłysiała i zniknęła.
Kupiłam i dostałam jesienią właśnię tę Walker i mam nadzieję, że nie będzie tak nęcąca dla kociambrów jak tamta.
Alinko bardzo mi się podobają Twoje wyspy
Kupiłam i dostałam jesienią właśnię tę Walker i mam nadzieję, że nie będzie tak nęcąca dla kociambrów jak tamta.
Alinko bardzo mi się podobają Twoje wyspy

-
Wandziu u mnie w ogóle nie sprawdza się ta prawda z kotami . Nie wiem o co chodzi bo u mnie biegają po ogrodzie systematycznie 4 koty sąsiadów a kocimiętka nietknięta ,i oby tak zostało .
-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Alinko, dziękuję.
Jesteś niezawodna. Twoje porównanie to prawdziwa lekcja poglądowa. Nigdzie bym nie uzyskała takich informacji. Baaardzo mi pomogłaś. 

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
Ewka tym bardziej się cieszę że do niedawna to ja potrzebowałam takich lekcji poglądowych .zawsze pytaj ,choć nie wszystko wiem to co dwie głowy to nie jedna 

- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Gdzieś w necie znalazłam informację że te nowe odmiany mają już wyeliminowany ten wabik na koty. Ale swoją drogą kocimiętkę którą kupiłam od ciebie w zeszłym roku też omijały z daleka chociaż u sąsiadki za płotem ze trzy mieszkają, właśnie takie podwórkowo - ogorodowe
-- 22 sty 2015, o 18:17 --
[quote="alinaK"][quote="mamafrania"

quote]
Alinko co to za miskanty na zdjęciu
-- 22 sty 2015, o 18:17 --
[quote="alinaK"][quote="mamafrania"

quote]
Alinko co to za miskanty na zdjęciu
Paulina
-
Paulina ..wszystko możliwe .ogrodnicy tez nie śpią tylko pracują nad doskonaleniem odmian .
Chociaż przecież sama możesz też potwierdzić że ta kocimiętka fassena baaardzo aromatyczna . Dodam że uwielbiam ten zapach
Miscanty na fotce to Gracillimusy -
Też mam dziwne obserwacje że tam gdzie mam super żyzną ziemie i rosną w samym kompoście to raczej średnio się rozrastają, a te .....aż dziw rosną pod matą ,w żółtej glinie ,i do tego przysypane żwirem ...te rozrastają się na potęgę .gdy tamte miały 6 lat nie wyglądały tak dobrze jak te po roku .
Chociaż przecież sama możesz też potwierdzić że ta kocimiętka fassena baaardzo aromatyczna . Dodam że uwielbiam ten zapach
Miscanty na fotce to Gracillimusy -
Też mam dziwne obserwacje że tam gdzie mam super żyzną ziemie i rosną w samym kompoście to raczej średnio się rozrastają, a te .....aż dziw rosną pod matą ,w żółtej glinie ,i do tego przysypane żwirem ...te rozrastają się na potęgę .gdy tamte miały 6 lat nie wyglądały tak dobrze jak te po roku .
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Oj Alinko przecudnie i Ciebie ;) co roku tu zaglądam i próbuję odgapiać ale wychodzi mi w sumie coś mojego haha. Widzę że tez pomimo idealnego twojego ogrodu co chwilę coś zmienisz przesadzasz
już się nie moge doczekać Twojej wiosny ;) a najbardziej podobają mi się te kamienne murki z piaskowca chyba i czosnki wyłaniające się ;)

-
Sylwia i o to chodzi żeby czerpać inspiracje ale tworzyć coś swojego .
murki sama robiłam ..z odpadowych kamieni z budowy innego murku .u mnie nic się nie marnuje .czosnki nawet zauważyłam rozmnażają się ..i dobrze bo takie cholery drogie że szok ...co to parę czosnków a jeden nieraz i 8 zł kosztuje ..niektóre rośliny są nadal naprawdę drogie ...
murki sama robiłam ..z odpadowych kamieni z budowy innego murku .u mnie nic się nie marnuje .czosnki nawet zauważyłam rozmnażają się ..i dobrze bo takie cholery drogie że szok ...co to parę czosnków a jeden nieraz i 8 zł kosztuje ..niektóre rośliny są nadal naprawdę drogie ...
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alinko masz bardzo ładnie zagospodarowany ogród