Papryka do gruntu. Część 5
- Irek6820
- 200p 
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 5
Jak będę robił rozsady papryki to nasionko od razu do mini szklarenki w której jest ziemia czy najpierw na waciki a potem do ziemi w mini szkarence ?  

- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Ja najpierw daję na waciki a potem kiełkujące nasionka do ziemi.

Pozdrawiam, Marta.

Ja również   Tym sposobem można wyeliminować nasiona, które nie wykiełkują. Wcześniej, zanim dowiedziałam się tu na forum o tym sposobie, wrzucałam nasiona bezpośrednio do ziemi i czasami czekałam i czekałam a nasiono nie chciało kiełkować - a przez to traciłam i czas i nasiona.
  Tym sposobem można wyeliminować nasiona, które nie wykiełkują. Wcześniej, zanim dowiedziałam się tu na forum o tym sposobie, wrzucałam nasiona bezpośrednio do ziemi i czasami czekałam i czekałam a nasiono nie chciało kiełkować - a przez to traciłam i czas i nasiona.

Tym sposobem można wyeliminować nasiona, które nie wykiełkują. Wcześniej, zanim dowiedziałam się tu na forum o tym sposobie, wrzucałam nasiona bezpośrednio do ziemi i czasami czekałam i czekałam a nasiono nie chciało kiełkować - a przez to traciłam i czas i nasiona.
  Tym sposobem można wyeliminować nasiona, które nie wykiełkują. Wcześniej, zanim dowiedziałam się tu na forum o tym sposobie, wrzucałam nasiona bezpośrednio do ziemi i czasami czekałam i czekałam a nasiono nie chciało kiełkować - a przez to traciłam i czas i nasiona.- 
				Marzenka79
- 1000p 
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Moje 6 odmian wreszcie zaczęło puszczać kiełki  
   Na rozsadę powysiewm całe opakowania nasionek żeby mieć chociaż po 10-15 sztuk z odmiany.
 Na rozsadę powysiewm całe opakowania nasionek żeby mieć chociaż po 10-15 sztuk z odmiany.

Na rozsadę powysiewm całe opakowania nasionek żeby mieć chociaż po 10-15 sztuk z odmiany.- 
				Tomek_Os
- 500p 
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Byłem przedwczoraj w Obi, chciałem kupić California Wonder. Wszystkie półki zapchane nasionami a tej odmiany ani jednego opakowania, tylko miejsce pod nią widać i wywieszka z ceną i nazwą. Od razu pomyślałem że bojówki FO wykupiły cały zapas   Przyznajcie się
 Przyznajcie się  

Przyznajcie się
 Przyznajcie się  
Wy już teraz wysiewacie paprykę na rozsadę do gruntu? Nie za wcześnie? Co prawda nie mam wielkiego doświadczenia w papryce, ale chciałam siać jak pomidory, w marcu. Czy to będzie zbyt późno?

pozdrawiam
Ewa

Ewa
- 
				Marzenka79
- 1000p 
Ewa no pewnie,że za wcześnie.Ja kupiłam nasionka-6 paczek i wzięłam po 5,wyłożyłam na waciki,żeby sprawdzić czy wykiełkują i kiedy-w ten sposób chcę ustalić dobry termin wysiewu.Też wolałabym posiać w marcu,np,10go...

Dzięki, czasami jak czytam w celach edukacyjnych całe wątki to już mi się w głowie miesza od nadmiaru informacji   Kupiłam kilka odmian, też zrobię taką próbę na wszelki wypadek, dobry pomysł,
 Kupiłam kilka odmian, też zrobię taką próbę na wszelki wypadek, dobry pomysł,
miłego dnia

Kupiłam kilka odmian, też zrobię taką próbę na wszelki wypadek, dobry pomysł,
 Kupiłam kilka odmian, też zrobię taką próbę na wszelki wypadek, dobry pomysł,miłego dnia
pozdrawiam
Ewa

Ewa
- 
				Marzenka79
- 1000p 
Ewo pewnie,że koniecznie trzeba sprawdzić bo np u mnie na 5 nasionek z danej odmiany skiełkowały 2-3 sztuki. 

- 
				Tomek_Os
- 500p 
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak jak Marzenka mówi, za wcześnie na wysiew, ale nasionka chciałem już kupić, tylko tych mi brakuje do pełni szczęścia  

- 
				Marzenka79
- 1000p 
Ja mieszkam w małym mieście,wszystkie nasionka mogłam kupić już 3 stycznia  W 1 ze sklepów to nawet kartony z nasionkami otwierałam
 W 1 ze sklepów to nawet kartony z nasionkami otwierałam  Paprykę chciałabym wysiać w 1 połowie marca,w drugiej pomidorki.
 Paprykę chciałabym wysiać w 1 połowie marca,w drugiej pomidorki.

W 1 ze sklepów to nawet kartony z nasionkami otwierałam
 W 1 ze sklepów to nawet kartony z nasionkami otwierałam  Paprykę chciałabym wysiać w 1 połowie marca,w drugiej pomidorki.
 Paprykę chciałabym wysiać w 1 połowie marca,w drugiej pomidorki.- Irek6820
- 200p 
Ja dzisiaj kupiłem nasiona papryki California Wonder .  

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Powoli kompletuję papryki na ten rok.Do wcześniejszych,pomidorowej i Ramiro wczoraj kupiłem żółtą Calipso.Jeszcze tylko Yolo Wonder,i to będzie żelazna czwórka na ten sezon.  

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

- Irek6820
- 200p 
Moje 6 odmian papryki na które zdecydowałem się to : 
Słodkie
- Roberta
- California Wonder
- Marta polka
- Ożarowska
Ostre
- Rokita
- Cyklon
Wszystkie odmiany będą rosły w gruncie pod chmurką

Słodkie
- Roberta
- California Wonder
- Marta polka
- Ożarowska
Ostre
- Rokita
- Cyklon
Wszystkie odmiany będą rosły w gruncie pod chmurką

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Irek:
Ze względu że znam większość tych odmian,myślę że to słuszny wybór.Ostatnio miałem Robertę i Ożarowską,wprawdzie w ilościach śladowych ale i tak ładnie obrodziły.W tym roku wracam do sadzenia większej ilości papryk.Plan jest na 500-600 roślin.
Pozdrawiam.

Ze względu że znam większość tych odmian,myślę że to słuszny wybór.Ostatnio miałem Robertę i Ożarowską,wprawdzie w ilościach śladowych ale i tak ładnie obrodziły.W tym roku wracam do sadzenia większej ilości papryk.Plan jest na 500-600 roślin.
Pozdrawiam.