Trawa w ogrodzie leśnym

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Aidemm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2015, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Trawa w ogrodzie leśnym

Post »

Witam Państwa,
Jestem nowym użytkownikiem i jak widzę forum żyje pełnią życia.
Myślę, że znajdę tutaj życzliwą pomoc w sprawie ogrodu jakim mam się zaopiekować od wiosny.
Mam w podwórzu kawałek ogrodu a raczej ogródka ? tak około 300 metrów kwadratowych.
Jest to mini lasek porośnięty wielkimi sosnami, tujami, brzozami itp. , nie jest gęsto obsadzony więc można swobodnie bawić się w nim w chowanego, urządzić grilla czy rozłożyć piknik.
Chciałabym wyhodować w nim trawę - nie musi to być piękny zielony dywan, wystarczy jeśli zarośnie ten teren nieco mchem , mniskiem lekarskim ( który rozsiewa się u nas błyskawicznie) czy koniczyną .
W tym momencie można nazwać ten teren klepiskiem - tam nawet nie ma ściółki leśnej czy kawałka mchu ? jest twarde zbite, klepisko .
I tutaj mam stos pytań ? jak się do tego zabrać? nie będąc ogrodnikiem, projektantem ogrodów.
Generalnie ogród chciałabym ?wyremontować? nie pozbywając się z niego pięknych drzew leśnych.
Poproszę o pomoc , poniżej postaram się opisać po krótce co udało mi się dowiedzieć na temat tego mini terenu:
Ziemia jest na pewno kwaśna (mieszkamy przy lesie , ogródek porastają drzewa leśne iglaste )
Ziemia jest bardzo zbita i niestety cała usłana korzeniami z drzew.
Jaki obrać plan zadań aby na lato móc się cieszyć trawą?
Koledzy podpowiadają aby nawieźć czarnoziemu ? to wydaje się sensowne, ale nasuwają się następne pytania.
Czy mieszać dobrą ziemię z tą która jest w ogrodzie czy po prostu nasypać ją na wierzch?
Jeśli mieszać z dotychczasową ziemią to w jaki sposób to zrobić nie uszkadzając korzeni drzew ?
Ile tej ziemi nawieść?
Kiedy zacząć pracę ? wiosną ? czy może jeszcze w zimie?
Będę bardzo wdzięczna porady!
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: trawa w ogrodzie leśnym

Post »

Nie ma czegoś takiego jak czarnoziem. Wstaw fotki

To ma być łąka czy trawnik?
Aidemm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie znam się na rodzajach gleb czy nawierzchni.
Chodziło o ziemię dobrej jakości .
Zrobię fotki i wstawię.
dziękuję
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ludzie błędnie nazywają gleby, dla nich wszystko to "czarnoziem" co jest czarne. Gleba żyzna i czarna nie może być nazywana czarnoziemem chyba że chodzi Wam o kolor. Najlepsza gleba pod trawnik to o pH 6-6,5 , z pola uprawnego zmieszana z piaskiem. Fotki wyjaśnią sprawę ile trzeba czego dostarczyć aby "coś" rosło. Najlepsze trawniki wychodzą na piasku tylko że koszt utrzymania jest duży.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Re: Trawa w ogrodzie leśnym

Post »

Witaj Aidemm na forum. :wit

Warunki jakie opisałeś nie sprzyjają uzyskaniu trawnika wyłącznie wskutek posiania trawy,
ale sądze,że czytajac różne porady naszych znających się na rzeczy kolegów będziesz mógł osiągnąć sukces.
Sprawą wiadomą jest,że musisz przygotować ziemię pod jego założenie co w Twoim przypadku jest moim zdaniem równoznaczne z jej nawiezieniem.
Jaka ziemia na trawnik - poczytaj tu
Musi to być warstwa min.10 cm.
Samo wysianie trawy może odbyć się w miesiącach kwiecień- maj, ale już wcześniej,jak tylko pozwolą na to warunki pogodowe możesz przystąpić do przygotowania podłoża.

Proponuje Ci do poczytania doskonałe porady naszego kolegi np te posty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 67#p274867

oraz szereg innych wątków,zawierających doskonałe porady dot.zakladania trawnika
Z pewnością ta wiedza przyda się Tobie.
Trawnik od zera
- Trawniki na wiosnę...
- Odnowa trawników
- Jak zrobić super trawnik ?
- Trawnik na glebie ciężkiej
- Trawnik... trudna sprawa

Korzystajac z naszej wyszukiwarki możesz odnaleźć jeszcze wiele innych przydatnych wiadomości
a poza tym pytaj,pytaj :wit
Aidemm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam ponownie,
Mniej więcej już wiem co muszę zrobić.Wrzucam zdjęcia tak jak obiecywałam.
Czy na czymś takim da się stworzyć trawnik?
Będę niezmiernie wdzięczna za wasze porady i wskazówki.
To urokliwe miejsce i bardzo mi szkoda aby zostało pozostawione bez zadbania.
Dzięki!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpuść sobie trawnik teraz i zacznij prześwietlać korony drzew i wycinać to co jest zbędne bo trawy to tam nie zobaczysz w tej dżungli. Wytnij wszystkie drzewa i krzewy oprócz dużych sosen i świerków , albo rośliny które tam nie pasują albo trawnik. Stare i suche gałęzie trzeba powycinać bo musi niestety trochę słońca dotrzeć.

Obrazek

Obrazek
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aby utrzymać trawnik w takich warunkach będzie potrzeba też dużo, naprawdę dużo wody (Drzewo to niezła konkurencja o wodę i słońce). Jak pisał poprzednik - trzeba prześwietlić i to znacznie to co jest.

Ponadto, będzie trzeba wzruszyć glebę zanim się wysieje trawę. Bo tam pewnie twardo jest. Dużo pracy i wysiłku bedzie kosztować utrzymanie trawnika ale efekt będzie można taki uzyskać
http://www.jardin.pl/foto/kompan/przepi ... ciezek.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”