Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

Jeśli teraz już doświetlasz, to prośba o foty.
Moje wątki
Festina Lente
piacho
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2014, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

Witam, potrzebuje zakupić dość dużą jak dla mnie ilość diod led 1W około 120 sztuk. Potrzebuje podpowiedzi gdzie najlepiej dokonać zakupu żeby były zgodne ze specyfikacja i nie przepłacić kilkakrotnie, nie musza być jakis renomowanych marek wazne zeby dlugosci fal sie zgadzaly i ilosci lumenów. Pozdrawiam! ;]
jps33
---
Od: 14 gru 2014, o 15:26

Post »

Ebay-Chiny
LEDfarmer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2014, o 17:23

Post »

Witam. Odnośnie oświetleń to mój bonsai oświetlany 6W żarówką
Przekierowanie na fb usunięte, pomid. na profilu inne jeszcze moje wyhodowane roślinki i oświetlenie . Z mężem zrobiliśmy pokój do uprawy roślin od 2 lat testowaliśmy tam oświetlenie wszelakiego rodzaju:) z czego mieliśmy fajne plony. Niestety stacja uzdatniania wody mi zwariowała i wszystko zalane i prądu brak ehhh:( ale od połowy stycznia wchodzimy na nowo z roślinkami . W końcu trzeba się za sianie zabrać:)
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Doświetlanie siewek panelem LED

Post »

Witam ! Chciałbym zamontować do swojego growboxa taki panel. Miałby służyć do doświetlania małych papryk przez dwa najbliższe miesiące, a później także sadzonek pomidorów i dyniowatych. Co o tym sądzicie ?

http://www.iv.pl/images/92041262148843723096.jpg
http://www.iv.pl/images/45665128755568229960.png
http://www.iv.pl/images/55821211034339287674.png

Podaje dane:
Specyfikacja techniczna panela LED:
- 225 led o łącznej mocy 14W - minimalny pobór energii elektrycznej.
- napięcie zasilania 85-265V
- Certyfikaty CE oraz RoHS
- Zestaw do zawieszenia panela w komplecie.
- Spektrum dobrane pod względem wzrostu i kwitnienia najbardziej wymagających roślin:)
barwa czerwona 630nm
barwa niebieska 460nm
barwa pomarańczowy 610nm
barwa biała 12000K

Jeżeli mamy rozstrzygać sensowność zakupu: cena wynosi tyle, ile jest (10^2)*2 :wink:
jps33
---

Post »

Co? Tak drogo? Toż to taką lampę można mieć śmiało za 80 zł i sam taką posiadam
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

A jak ci się sprawdza ? Rośliny się nie wyciągają ?
jps33
---

Post »

Zależy. Niektóre rośliny reagują dobrze, inne kiepsko.
Z tego co wyczytałem ze stron uniwersytetów rolniczych to pomidory dobrze reagują na to światło.
LEDfarmer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2014, o 17:23

Post »

Witam. U mnie rośliny do kielkowania były naświetlane 15w Żarówka Grow na smd 126. Ogórki były po 2 dobach od wykielkowania 3 cm na sztywnej łodydze i dużymi liśćmi. Teraz są przepikowane i są w szklarni 21'C i 45% wilgotności. I pod mała lampa. Ale zabrałam mate podgrzewania ziemię i to chyba był mój błąd. Arbuza tez ładnie wyrósł choć bardzo późno wykielkowal
skaktus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2015, o 17:18

Post »

Witam.

Wczoraj zrobiłem swoją pierwszą lampę do doświetlania roślin i mam do was pytanie. Obecnie lampa oświetla tylko bazylię, lampa składa się z 6 ledów o barwie czerwonej oraz 4 ledy o barwie niebieskiej. Pierwsze pytanie brzmi - kiedy najlepiej naświetlać roślinę - w pochmurne dni, czy może w nocy ?

Druga sprawa jest taka - lampa i bazylia stoją w pokoju i kolor oświetlenia jest dość denerwujący. Czy bez szkody dla rośliny i efektów naświetlania mogę dołożyć dwa ledy o barwie białej zimnej (około 7000K) oraz dwa o barwie ciepłej (około 3500K) ? Czy takie dołożenie będzie miało jakiś wpływ na sam efekt oświetlania itd ?

Co do ledów - dobierałem je pod względem długości fali itd. Same ledy czerwone i niebieskie pobierają w sumie 10W.
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p

Post »

skaktus pisze:Pierwsze pytanie brzmi - kiedy najlepiej naświetlać roślinę - w pochmurne dni, czy może w nocy ?
Za dnia. Rośliny potrzebują co najmniej 6 h odpoczynku w cyklu dobowym.
skaktus pisze: Czy bez szkody dla rośliny i efektów naświetlania mogę dołożyć dwa ledy o barwie białej zimnej (około 7000K) oraz dwa o barwie ciepłej (około 3500K) ? Czy takie dołożenie będzie miało jakiś wpływ na sam efekt oświetlania itd ?
Nie, nie będzie miało większego wpływu, w każdym razie nie negatywnego.
skaktus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedź.

Aktualnie lampa została złożona i oświetla bazylię, zobaczymy czy uda się ją odratować. Oczywiście "wychodząc" z marketu była bujną rośliną z ciemnozielonymi liściami. Obecnie po miesiącu, stojąc na parapecie podupadła i bardzo zbladła. Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie.

Dziękuję za wskazówki.

PS-Gdyby ktoś chciał kupować ledy i konstruować własną lampę, polecam jednak zakup w Chinach. Jedna "żarówka" z internetu w Polsce to średnio 50 zł, w sklepie znalazłem sztukę za 89 zł. Za 4 sztuki z Chin zapłaciłem 40 zł, co ciekawe miały nawet te same pudełka co w Polsce.
skaktus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dodam jeszcze jedno pytanie - w przypadku doświetlania ziół typu bazylia, jaki kolor światła powinien przeważać, aby roślina szła najbardziej w masę ? Czytając artykuły na internecie, dochodzę do wniosku że powinno być więcej światła niebieskiego niż czerwonego, jednak wiele artykułów nie jest jednoznacznych. Proszę zatem o wasze wskazówki.
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytając różne publikacje doszedłem do wniosku, że w każdym wypadku powinny przeważać diody czerwone, gdyż w zakresie promieniowania około 650nm występuje maksimum fotosyntezy na wat promieniowania. Konieczne jest jednak zastosowanie diod niebieskich, bo stymulują one przyrost roślin na długość i bez nich roślina nadmiernie by się krzewiła.
Sam jestem teraz na etapie budowy panelu LED i proporcje jakich użyłem to 8 niebieskich i 16 czerwonych 1W LED.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”