Pnącze na płot

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szybko rosnące pnącze na płoty! POMOCY

Post »

Zyggy,
powiem ci jak ja zrobilem. Kupilem kilka 6-metrowych mat trzcinowych wys 1.6m i przymocowalem je do siatki opaskami zaciskowymi. Ale zanim je zamocowalem, pomalowalem ciemno-zielonym drewnochronem (mozna tez mieszanka braz-zielen) zeby nie wygladalo to jak sloma na plocie. Efekt prywatnosci calkiem przyzwoity, no i mam teraz czas na decyzje co dac na zywoplot. Tuj nie lubie, mysle nad grabem albo bukiem. A mam na to troche czasu, bo zabejcowana trzcina pare lat wytrzyma. A potem pojdzie na smietnik a zywoplot zostanie.
Inna sprawa to fakt, ze trzcina chroni przed wiatrem i posadzony zywoplot powinien miec lepsze warunki wzrostu. Poprawcie mnie jeśli sie myle.

pozdrawiam

H.
Klycior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2014, o 17:27

Roślina na płot betonowy

Post »

Witam was wszystkich :)

Kupiłem w zeszłym roku działkę przy drodze. Udało mi się w końcu doprowadzić ją do ładu bo od 15 lat stała i żyła sobie swoim życiem.
Obecnie wyciąłem wszystkie dzikie drzewa które zasłaniały mi cały dostęp do światła. Przez co mam 1000 m2 działki z samą trawką i dostępem do słońca od wschodu do zachodu :)

Teraz pora odgrodzić się od uporczywych i ciekawskich przechodniów którzy nawet nie pozwolą się spokojnie opalać mojej kobiecie :)
Problem mam taki, że działka jest niżej niż jezdnia o jakieś pół metra przez co płot betonowy (trzy częściowy) kończy się na wysokości samochodów.

Chciałem na całą długość płotu posadzić pnącze Rdest które jak wyczytałem na tym forum nadawało by się idealnie - patrząc na szybki przyrost.
Ale żeby wszystko było ciekawiej mam aż 80 metrów płotu ;:223

Warto tak się bawić ?
Dalszy plan jest taki, żeby zrobić przedłużenie płotu (jak już roślina się przyjmie) i pozwolić jej dojść do wysokości 4 metrów.
Półtora metra od płotu będzie żywopłot z tuji Brabant ale to dopiero w przyszłym roku jak sprawa finansowa się poprawi.

Szczerze mówiąc sadzonka rdestu na allegro kosztuje +/- 10 zł. Gdybym chciał posadzić ją co metr potrzebowałbym ich aż 80 co daje potężną sumę.

Czekam na wasze wszelkie sugestie.
Z góry dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Re: Rdest - graniczę z ruchliwą drogą oraz chodnikiem. Proszę o

Post »

A nie lepiej winobluszcz - kwestia gustu ale według mnie dużo ładniejszy i jak się pięknie wybarwia na jesień !. Ma niewielkie wymagania glebowe i wilgotnościowe i rośnie bardzo szybko i jeśli gdzieś rośnie w okolicy np w lesie to wystarczy wykopać kilka pędów włożyć do ziemi i już będzie rósł u ciebie - bardzo szybko się przyjmuje i gdy już się dobrze zakorzeni to jest niezniszczalną rośliną.
Klycior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przy domu gdzie mieszkam mam jakieś winorośle.
Na jesień są "dzikie" winogrona - przynajmniej tak wygląda i przechodzi w barwę czerwoną.
W sumie też szybko rośnie i sam się ukorzenia jak dojdzie do ziemi.

Tylko, że chciałbym jeszcze zamaskować się w tym roku a z tym to potrwa ze dwa lata.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z moich doświadczeń z rdestem Auberta: Nie czepia się on podpór, bo nie ma do tego narzędzi. Rzeczywiście tworzy masę zieleni, ale jego gałęzie -wiotkie- masowo wyrastają w poziomie i trzeba je uczesać - przywiązywać, żeby szły do góry. Potem na górze (np. na pergoli) tworzą wielką czapę. Tylko mięciutkie końcówki tych wiotkich gałęzi owijają się wokół wszystkiego co znajdą, ale w ten sposób, jeśli zostawimy je bez ukierunkowania, obrastają wszystko w pobliżu .
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Klycior pisze:przechodniów którzy nawet nie pozwolą się spokojnie opalać mojej kobiecie
Oj pozwolą, pozwolą!
Al;e jeśli to jej oni przeszkadzają, to najszybciej urosła by chyba kukurydza lub słoneczniki, ale to już za późno. I byłyby na koniec lata. Z resztą rdesty też....
No nic nie będzie od razu. Chyba, że duże kupisz.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Klycior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Roślina na płot betonowy

Post »

Zostanę przy rdeście (o ile tak się to odmienia).
Ktoś podrzuci jakieś namiary na sprawdzonego sprzedawcę.
I co ile to muszę posadzić ?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Winobluszcz

Obrazek

Obrazek
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ale dla rdestu musisz zrobić konstrukcję a winobluszcz sam się betonu złapie a jesienią przebarwia się na czerwono.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pieciolistkowy- tylko odm. 'murorum'. Trójklapowy przemarza zimą.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam trójklapowy japoński na domu od strony południowej i północnej. U mnie nie przemarza zimą. Tylko raz jak były mrozy do minus 30 st. to przyrosty roczne zmarzły a reszcie się nic nie stało.
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Rdestu zdecydowanie nie polecam. Rzeczywiście przyrosty ma kilkumetrowe. Miałam posadzony przy balkonie bo chciałam aby mi zasłonił jedną stronę ponieważ bardzo się przeciąg robił. W efekcie pędy doszły do dachu i musiałam je co rusz przycinać, żeby nie wlazły pod dachówki. Był mało efektowny, a jak już zakwitł to całkiem marnie wyglądał.
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

A niektórym się podoba
Tu na forum jest też watek poswiecony rdestowi auberta i wyglada całkiem ładnie :wink:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3363828
Pozdrawia cynia
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak się ma żyzną ziemię /tak jak mój tata na działce/ to rośnie jak szalony, ale jak się ma piaszczystą /tak jak ja/ zasilaną kompostem, to rośnie spokojnie.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

joannamm pisze:Mam trójklapowy japoński na domu od strony południowej i północnej. U mnie nie przemarza zimą.
Nad morzem, to i sośnina i żarnowce nie przemarzają....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”