PESTKA@ pisze:Znalazłam dwie fotki .Kiedy latem pada kapuśniaczek wystawiam moje phalki na schody i tam sobie zażywają kąpieli.
Widzę Pestko, że w przyszłości przede mną nowe zadania ... bardzo podoba mi się Twój pomysł
Po roślinach ogrodowych widzę, iż nic ich lepiej nie podleje od deszczyku
Tak sobie pomyślałam,,,skoro muszę zbierać deszczówkę to dlaczego nie wystawić storczykow na dwór kiedy jest taki wilgotny mokry i gorący dzień taki jakie sie trafiają nam latem.Tworzy sie wtedy taki tropikalny mikroklimat,no i deszczówka tez jest z,,pierwszego tloczenia,,Moim storczykoma bardzo to odpowiada.Jęsli nie wynosze ich na deszcz , bo mają dosyc wilgotne podloże,to stawiam je na parapetach w otwartym oknie mają wtedy świerze powietrze i wilgoć. Obejrzałam moje cymbidium ,ktore marznie jeszcze na tarasie i musze powiedzieć ,ze jest ,,COŚ,,ale na razie nie powiem co zeby nie zapeszyć.Trzymajcie kciuki,a na pewno się pochwalę ;:91
ja bym moich nie wyniosła, bo po pierwsze - deszczówka im bardzo szkodzi, po drugie - zanim bym wyniosła wszystkie to deszcz by się skończył, a po trzecie - na kwiatach robią się brzydkie plamy gdy są zmoczone lub popryskane.
Wywiązała się fajna dyskusja.Wiesz Storczykowa ja nie zauważylam plam na liściach,a nawet powiem ,ze ich nie mam w ogóle.Od czasu do czasu zraszam spryskiwaczem z wodą deszczową ,a to to samo co deszczyk.Byc moze skład chemiczny wody deszczowej rózni sie od siebie ze wzgledu na zamieszkanie.Ja nikogo nie namawiam do takiej kąpieli,tak po prostu podzieliłam się fotkami i informacją.Zresztą widać z moich fotek ,ze storczyki maja się swietnie przez cały rok
ja kiedyś używałam deszczówki do nawadniania, ale straciłam przez nią kilka storczyków na początku tego roku. 2 Vandy i kilka innych. Vandy były bardzo ładne, zdrowe, a po deszczówce padły bardzo szybko. u mnie może jest szkodliwa, bo jest dużo spalin w powietrzu i może dlatego uszkadza korzenie moich storczyków... od kilku miesięcy używam wody ze studni.
ups,chodzilo Ci o kwiaty ,a ja jakoś o liściach pomyślałam...a to dwie fotki z kuchennego okna ze storczyka w kropki zrobilo się bujne rozrośniete drzewko.Obok nastepne falki maja pąki i dwa mniejsze puszczaja pedy kwiatowe,czerwony i tygrysi