Tunel foliowy szkólkarski pozwolenia prawo
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sty 2015, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tunel foliowy szkólkarski pozwolenia prawo
Chciałbym zapytać się bardziej doświadczonych kolegów kwestii formalnych postawienia tunelu foliowego o przykładowym wymiarze 7 metrow na 20 na dzialce. Według przepisów prawa budowlanego mogę taki obiekt postawić bez żadnych zgłoszeń jeżeli nie jest połączony z gruntem a po drugie nie jest pokryty szkłem i po 3 nie ma żadnych instalacji. Jak jest w praktyce, czy w waszych urzędach gminy zgłaszacie postawienie tunelu? Znalazłem raz wątek w internecie z orzeczenia sądowego którejś instancji, że człowiek wygrał z bezdusznym urzędnikiem w tej kwestii. Jeszcze ciekawi mnie interpretacja prawna słowa instalacja, jeśli mając nawodnienie np zamgławiacze na okres letni to już zaliczana jest jako instalacja w znaczeniu prawa budowlanego?
Chińskie przysłowie mówi: chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się, chcesz być szczęśliwy tydzień - ożeń się, chcesz być szczęśliwy całe życie - zostań ogrodnikiem.
Re: Tunel foliowy szkólkarski pozwolenia prawo
140 m2 to już raczej kwalifikuje się do fiskusa 

-
Pod fiskusa nie zalicza się, gdyż żeby podchodził pod dział specjalny rolnictwa tunel musi być ogrzewany. Ja tam ogrzewania nie będę montował. Pozdr
Chińskie przysłowie mówi: chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się, chcesz być szczęśliwy tydzień - ożeń się, chcesz być szczęśliwy całe życie - zostań ogrodnikiem.
No nie wiem, nie wiem
kiedyś ogrzewany był do 50m2, a powyżej płacz i płać, szklarnia ogrzewana powyżej 25m2 już opodatkowana. No chyba że przepisy się zmieniły,
wszak jesteśmy bogatsi. 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W roku 2014 było
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/poda ... chodu.htmlDziałami specjalnymi produkcji rolnej są wg ustawy o PIT i ustawy o CIT:
- uprawy w szklarniach (powyżej 25 m2 powierzchni) i ogrzewanych tunelach foliowych (powyżej 50 m2 powierzchni),
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Tunele foliowe nie ogrzewane są zwolnione z podatku ryczałtowego z działu specjalnego dla rolnictwa. Jeśli chodzi o pozwolenie na postawienie tunelu, byłem w starostwie i już zostałem poinformowany, że nie trzeba tego zgłaszać.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Czyli tunelu foliowego, bez względu na wielkość nie muszę nigdzie zgłaszać?
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
Tak, nie trzeba nigdzie zgłaszać, jeśli jest to tunel nie trwale połączony z gruntem i nie ma instalacji oraz jest z folii, a nie szkła.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Dziękuję za odpowiedź, bo juz się pogubiłam.
Udanych plonów.
Magda
Magda