Ogród zielonej
- belladonna
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 sty 2014, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród zielonej
To ostatnie ujęcie wygląda bardzo ładnie. Myślę, że rozplenice się sprawdzą, mam nadzieję tylko, że wybrałaś te mniejsze, bo one jak potwory potrafią urosnąć;-) A u Ciebie wszystko takie wybujałe...
Ja się dopiero przymierzam do berberysów, więc obserwuję je u innych. Mogę wiedzieć, dlaczego Harlequin Ci nie leży? W tym miejscu takie duże krzewy stanowią ładne tło dla innych roślin...
Pozdrawiam
Ja się dopiero przymierzam do berberysów, więc obserwuję je u innych. Mogę wiedzieć, dlaczego Harlequin Ci nie leży? W tym miejscu takie duże krzewy stanowią ładne tło dla innych roślin...
Pozdrawiam
Blanka
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
- Krychna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Widok z okna masz cudowny, te wiechy hortensji
U mnie na ryneczku i w okolicznych kwiaciarniach to tylko różowe i czerwone pelargonie, miałam takie koralowe, ale niestety jesień była u nie zawirowana i sadzonek nie porobiłam

U mnie na ryneczku i w okolicznych kwiaciarniach to tylko różowe i czerwone pelargonie, miałam takie koralowe, ale niestety jesień była u nie zawirowana i sadzonek nie porobiłam

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wspaniale te bukszpany się u Ciebie prezentują. Fajnie że wraz z Mamą je same rozmnażacie. Ja próbowałam w tym roku. Przetrwały chyba tylko 4 gałązki. Zobaczymy czy po zimie coś z nich będzie. Może wiosną spróbuję znowu. Zawsze takie obrzeże z bukszpanu fajnie wygląda.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Blanko dziękuję.
Rozplenice z ubiegłorocznego siewu, więc się okaże.
Jak wyrosły, wybrałam o jasnozielonych liściach, prawdopodobnie
ma być mniejsza. Drugi rodzaj był zdecydowanie bujniejszy, więc poszedł w inne miejsce. Harlekin podobał mi się, jak miał 30 cm. Teraz, ta jego plamistość, jakoś mi przeszkadza. Wiosna przyszła za szybko i nie zdążyłam go przyciąć. W tym roku zrobię to radykalnie.
Annes 77 witaj, dziękuję.
Zapraszam na burzę mózgów, bo zaczynam myśleć o porządkowaniu rabat. Każde krytyczne spojrzenie potrzebne.
Krysiu dziękuję.
To hortensja przy furtce, ciągle ją widzimy. Jednak, nie z tego okna, bo to pomieszczenie gospodarcze. Lubię te wiechy, choć po ostatniej wichurze fruwało sporo po ogrodzie. W zimie ze śniegiem są jeszcze ładniejsze. U nas na bazarku pelargonii we wszystkich kolorach zatrzęsienie.
Czasem, tak w życiu się składa. 
Madziu pochlebiasz mi.
Mama ma malutki ogród i zawsze w nim miała różności, ale mnie to kompletnie nie interesowało. Dziś żałuję, miałabym już jakieś doświadczenie.
Ukorzeniać bukszpany warto, koszt niewielki, a radość z własnych ogromna. Zimą ożywiają rabatki.
Muszą być w cieniu i pilnowana wilgotność. Powodzenia. 

Annes 77 witaj, dziękuję.

Krysiu dziękuję.

Madziu pochlebiasz mi.

- belladonna
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 sty 2014, o 19:30
No cóż, plamiste liście czasami trudno wkomponować w resztę.
A czy mi się dobrze wydawało, że masz gdzieś hakonechloe - na rabatce północnej, na prawo od wejścia, tej z obwódką z trzmieliny? Wydawało mi się, że były tam dwie trawki, ale teraz już nigdzie ich nie widzę... Hakonechloe bardzo mi się podoba, ale słyszałam, że bardzo wolno przyrasta. Wiesz coś o niej?

A czy mi się dobrze wydawało, że masz gdzieś hakonechloe - na rabatce północnej, na prawo od wejścia, tej z obwódką z trzmieliny? Wydawało mi się, że były tam dwie trawki, ale teraz już nigdzie ich nie widzę... Hakonechloe bardzo mi się podoba, ale słyszałam, że bardzo wolno przyrasta. Wiesz coś o niej?
Blanka
- Andzia84
- 1000p
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Soniu masz cudowną, białą pelargonię
Jakoś nigdy takiej nie widziałam. Ja też robię sadzoneczki ze swoich, ale dopiero wiosną. Raz spróbowałam jesienią i nic mi z tego nie wyszło. A wiosenne-zawsze się ukorzeniają
Właśnie mi przypomniałaś-muszę swoje pouszczykiwać i zrobić sadzonki 

Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2

Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Blanko mam hakonechloe, ale jak zwykle z jednej zrobiłam pięć sadzonek, więc poczekam trochę na kępę.
Z kilku listków wiosną urosło kilkanaście, Na drugim zdjęciu marniutka, między cyprysikami. Jedną zimę przeżyła bez problemów. Różne opinie o niej słyszałam, ale podoba mi się więc próbuję.

Aniu miło, że Ci się podoba.
Najbardziej lubię białe kwiaty, więc jak zobaczyłam dwa lata temu na bazarze, to się nie oparłam. Ja nie mam gdzie przechowywać dużych donic, więc w sierpniu, wrześniu robię cztery sadzonki na kolejny rok.

Aniu miło, że Ci się podoba.

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- aneczka1979
- aneczka1979
140? 150?
Mateczko to na ile wyrastają Twoje liatrie?! U mnie mają ok 50-60 cm.

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
No proszę, kolejne ślicznotki widzę. Lilie
. Masz jakieś zdjęcia z bliska?