Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Leszczyna, wiesz Krysiu, że ja to jakoś nie bardzo widzę. Miskanty urosną wpełni dopiero w połowie czerwca. Zanim to nastąpi będziesz miala łyso i nie osłonisz się przed sąsiadami. Poza tym w zimie, gdy wieją silne wiatry, miskanty rozniosą Ci się prawie po calym ogrodzie i znów będzie łyso. Chyba żebyś je powiązała w snopki, ale wtedy pomiędzy nimi też będzie spory prześwit. Takie wysokie trawy są przydatne do osłonięcia kompostownika czy jakiś nieładnych elementów, no ale też tylko na pewien czas. No niestey pod ogrodzenie najlepsze są rośliny zimozielone albo jakieś żywopłoty liściaste bardzo gęste (grab, ligustr itp.) U mnie sąsiedzi mają tuje, więc ja na szczęście nie mam tego problemu i mogę wykorzystać ziemię pod rabaty.

Ankos, u mnie Leonardo też wypuścił jesienią długie pędy, ale można je będzie Aniu wiosną przygiąć (zakulkować) i wtedy dzięki temu będziemy mieć na pędach mnóstwo kwiatów. Chyba więc nie ma potrzeby przesadzania Leona w głąb rabat. Tak myślę. A skoro Ty masz dwie sztuki, to efekt będzie wspaniały :D

Koziorożec, prace wiosenne mnożą się jak grzyby po deszczu. Gdybym sobie nie zapisywała, to zapomniałabym co mam robić i w jakiej kolejności. Pewne robótki da się wykonać już teraz, bo pogoda nam sprzyja. ;:65

Takasobie, Miłeczko bardzo mnie nobilitujesz, pokazując koleżance moje zakątki ogrodowe. Gdybyś mnie teraz widziała, zauważyłabyś , jak na plecach wyrastają mi skrzydła :heja

Imwsz, kompleciku białego się nie pozbędę. To moja duma i chwała. A z kosteczką, to tak różnie. Trochę pan kładzie, a trochę my sami. Zależy w którym miejscu. Chyba całe długie lata to zajmie :wink:
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

wanda7 pisze: Obrazek
Wandziu, śliczny masz ten kącik wypoczynkowy ;:108 . Ukryty w zakamarku ogrodu, w cieniu, na zielonej trawce ... ech ... ;:224 .
Prawdziwej wiosny i lata mi się chceee ... ;:303 !!!

Dzisiaj trochę posprzątałam w ogródku: pograbiłam trawę, nasypałam jeszcze liści na rabaty i pozdejmowałam pędy klematisów z kratek. A kratki schowałam, bo to bambus - wiadomo, jest niezbyt trwały :roll: . Zebraną deszczówkę w wiadrach wylałam pod rh i tuje. Powiązałam pędy tego i owego i ... zmarzłam. Niby słoneczko mocno świeciło, a jednak ziąb czuć. Co ta za dziwna aura, prawda :? ?

Tak myślę, że jeszcze miesiąc i krokusy będą kwitły na bank :tan !!!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moni ma rację ;:108 Marzę o takim kąciku ,zaszyć się w nim ech cudnie ;:167
Połączenie róży pomarańczowej z fioletem boskie ;:333
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Rozetko, Aniu, bardzo lubię siedzieć w tym kąciku, bo jest mały i zaciszny i nie widać mnie z żadnej strony. Niestety słońce jest tam dopiero o 17.00. Wtedy czasem biorę książeczkę, herbatkę i tam siaduję. Zwłaszcza w porze kwitnienia róż.
Dzisiaj u nas było bardzo przyjemnie i wcale ciepło. Gdyby to była wiosna, zaczęłabym ścinać trawy, bo już mnie denerwują te połamane przez wiatr źdźbła. Ścięłabym też różne suche badylki bylin, lecz przecież w razie mrozu stanowią one ochronę, więc na razie nie ruszam. Nie chcę mi się wierzyć, że zima miałaby być taka jak teraz aż do marca. No i chodzi człowiek taki zdezorientowany.

Kronborg. Ta rabatowa róża stale mi się myliła z wielkokwiatową Kronenburg i dlatego umieściłam na fotce zły podpis. Fajna, zdrowa odmiana, kwitnie bukiecikami i ma wyrazisty kolor. Pędy solidne i sztywne.
Obrazek

Kristal. Rabatowa róża niemiecka. Przetrwała zimę 2012, ale chyba od tamtej pory się odbudowuje. Powtarza kwitnienie do jesieni. Kwiaty ma trwałe. Pędziki nieco wiotkie i lekko łapie czarną plamistość. Lubię ją za jej delikatność.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Wandziu... to ja miałam, to co Twoi sąsiedzi .... hihihi... :;230 teraz będą panele drewniane... plus nasadzenia, ale róż niewiele ;:173
Przy różach trzeba się nachodzić.... podlać, zadbać.... ;:170 Mam ich sporo więc teraz wybieram inne krzewy.
Kącik wypoczynkowy bardzo mi się podoba.... ;:215 poddałaś mi myśl z ławeczką.... więc i ja być może taki kącik sobie zorganizuję :tan
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Kronborg - bardzo ładna róża :D !!! Obficie kwitnie, pełny kwiat, ładny kolorek, a do tego piszesz, że zdrowa :uszy . Hmmm ... Warta grzechu ;:108 !
Pamiętasz Wandziu, skąd ją masz?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witaj Wandeczko ;:168 Ha, powiem Ci, że mnie nie zaskoczyłaś Tuscany, bo dziwnym trafem dzisiaj akurat poczytałam ogólnie o historycznych i jak wół stało napisane: "historyczne przycinać latem po kwitnieniu". Ale gdybym przeczytała Twój wpis wczoraj, to pewnie byłabym ;:oj
Wygrzebałam dzisiaj stertę gazet "M.. P.. O.." z różnych roczników i podczytuję różne fajne rzeczy. Wpadła mi w oko (i to na poważnie) wiązówka bulwkowa "Plena" ;:108 Decyzję już podjęłam (o zakupie) teraz szukam jej miejsca :D
Czytam Wandziu, że testujesz różne odmiany szałwii. I co wynika z Twoich obserwacji? Podziel się trochę doświadczeniem :D
Piękny zakątek masz w Ogrodzie ;:167 , nie dziwię się, że lubisz tam siedzieć z książką ;:215
A jaka to róża jest na zdjęciu? Pytam o "bladawca" :wink:
Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Wandziu , spojrzałem na nazwę pierwszej róży i zaniemówiłem. ;:oj To moja ulubiona róża , mam ją i choć można pomylić ją z innymi , ale na pewno nie z tą ;:131 Ale jak poczytałem , teraz już wszystko wiem ;:215
Czerwone bukieciki niesamowite, do tego jeszcze zdrowa , warto poszukać. ;:333
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Wandziu! ;:196 Czytam i oglądam, ale wcięło mi już dwukrotnie moje wpisy :evil: Przed momentem kończyłam trzeci i...zgasł mi laptop... ;:223 Nie poddaję się! :;230
Wiesz dobrze, że bardzo podoba mi się Twój ogród, i białe mebelki (choć zasadniczo ja wolę ciemne - u Ciebie wyglądają super), i ścieżka, którą chcesz zmienić (ja nie mam ścieżek jeszcze żadnych poza psimi i kocimi...) ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu Heidi jest śliczna, ale popatrzę na nią u Ciebie. Czytałam, że oprócz skłonności do plamistości potrafi tez nieźle kaprysić :roll:
Heidetraum posadziłam jesienią i zastanawiam się czy dobre jej miejsce wybrałam? Otóż posadziłam ją w półcieniu...Jak myślisz da sobie radę?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

A tak ogólnie to ostatnio zakochałam się w białych kwiatach... znaczy jaśminy, konwalie, bzy itp zawsze lubiłam, ale inne starałam się wybierać ,,kolorowe", a teraz wręcz szukam białych róż, clemków...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kronborg jest piękna czerwoniasta i jaka zdrowa ;:oj . Wandziu w tym kąciku zacisznym to i ja na popołudniową herbatkę bym się wprosiła.
Mówisz że porządkujesz. Ja jestem ciekawa ile gałęzi u mnie leży po tych wichurach, bo ile liści leży jeszcze nie zgrabionych to wiem :;230 .
Może pojadę i też coś porobię. A co z tymi prognozami mają być mrozy i śnieg?.
A ja myślałam że już do wiosny tak fajnie zimą będzie- naiwna jestem ;:306 .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando Justa z firletką faktycznie tworzy bardzo wdzięczny duecik. U mnie firletka też szaleje, aż część przesadzać zaczęłam na pas miedzy asfaltem a ogrodzeniem. Jak taka dzielna to będę miała część roboty z głowy. Jeszcze nie ogarnęłam ogrodu a cóż dopiero wokół niego ;:306
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu ja jeszcze nic nie robię w ogrodzie , u nas dosyć silnie wiało ostatnio ,w ogrodzie jest sporo liści wywianych z różnych kątów, z hortensji poobrywane kwiatostany też fruwają po ogrodzie ale na wszystko przyjdzie czas. Dzisiaj i przez ostatnie trzy dni jest słońce i lekki przymrozek, piękna pogoda na spacery.
Co roku jesienią mam dylemat czy zostawić przekwitłe kwiatostany na bukietówkach czy obciąć? Nie bardzo mam ochotę oglądać same sterczące pędy tym bardziej że bukietówki mam przed oknem kuchennym i widok gołych patyków jest mało atrakcyjny ale teraz gdy tek suche kwiatki fruwają po ogrodzie jestem wkurzona że ich nie obcięłam.
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47

Post »

Moja droga a czy możesz mi opisać w jaki sposób Ty wykonujesz zabieg - przyginania róż???
Próbowałam w tamtym roku (na innej róży) ale nawet 1 dodatkowy listek się nie pojawił..... a co dopieró mówić o kwiatach. I jeszcze jedno pytanie - jak nisko tniesz Kronenburg ?

Pozdrawiam
Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”