Ogród zielonej
Re: Ogród zielonej
Gratuluję - piękny masz ogród! A powiedz mi jak długo masz te najwyższe trawy?
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu (Ankos7) witam.
Te wysokie wyhodowałam z nasion w 2012 roku, niestety doniczki przywiozłam wiosną na budowę i robotnicy zniszczyli.
Uratowałam jedną. W ubiegłym roku podzieliłam ją na cztery, była już spora kępa. Trzy z nich właśnie rosną z rozchodnikami.

- cyma2704
Wywołany został temat bukszpanów, więc pokażę, że mam ich sporo. Niektóre poczochrane, krzywe, mniejsze, większe, a sporo jeszcze w rozsadniku. Część szczepiła moja mama w malutkim 70m ogródku, część ja. Te przy czerwonej rabacie już znacie. Na skarpie bez ładu, składu rośnie osiem.

Kolejne posadzone w rogu działki, tam nawiozłam dobrej ziemi, więc szybko rosną i wyładniały.

Kolejne malutkie posadzone jesienią i te chorujące w zawijasku przy świerku.

Kolejne posadzone w rogu działki, tam nawiozłam dobrej ziemi, więc szybko rosną i wyładniały.

Kolejne malutkie posadzone jesienią i te chorujące w zawijasku przy świerku.

Witam Soniu
Zawitałam w te strony, poszukując inspiracji na poprawę swoich włości na wiosnę
Piękny ogród tworzysz, widać że masz rękę do roślin...rosną jak na drożdżach
Piszesz że trawy wysiewasz z nasion...jeśli mogę zapytać, skąd te nasionka bierzesz ?

Zawitałam w te strony, poszukując inspiracji na poprawę swoich włości na wiosnę

Piękny ogród tworzysz, widać że masz rękę do roślin...rosną jak na drożdżach

Piszesz że trawy wysiewasz z nasion...jeśli mogę zapytać, skąd te nasionka bierzesz ?
Pozdrawiam
Beata
Beata
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu,świetna ścieżka.To są jakieś płyty?
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Soniu to ostatnie zdjęcie urocze
Super ścieżka i te tulipanki
, a póżniej do donicy wkładasz coś innego jak Ci te piękności przekwitną?
Mam też pare bukszpanów juz wyrosniętych, muszę porobic sadzonki, bo takie niewielkie kule przyjemnie wygladają

Mam też pare bukszpanów juz wyrosniętych, muszę porobic sadzonki, bo takie niewielkie kule przyjemnie wygladają

- cyma2704
Beaa witaj.
Przyda się jeszcze jedna głowa do porządkowania nasadzeń. Nasiona raz kupiłam w sklepie, ale z nich mam tylko tę jedną wysoką trawę. Pozostałe z wymiany i podarowane.
Zapraszam.
Jolu, to zwykłe płyty chodnikowe, tylko te 30x30, zrobiły tę ścieżkę moje dzieci.
Są konieczne, bo często się tędy chodzi i trawnik nie wytrzyma. Położone na piasku i potem obłożone darnią. Zarosły w ciągu jednego sezonu. Trzeba tylko położyć je równo z darnią, żeby nóż kosiarki o nie nie zawadzał.
Kamil
prawie wszystkie moje. To bardzo proste, urwać z piętką, albo jak ja najczęściej robię, wszystkie po przycięciu w czerwcu, wsadzam do doniczki, lub bezpośrednio do ziemi. Muszą jednak być w cieniu i nie można zapomnieć o podlewaniu. Ukorzenia się większość. Nędzne zdjęcie, dziś zrobione w słońcu
przedstawia sierpniowe sadzonki.

Krysiu miło mi, że się podoba.
Ja niektóre kule robiłam z kilku wsadzonych obok siebie małych bukszpanów. Zdecydowanie szybciej można uzyskać pożądany efekt. ;:65Gdy tulipany przekwitną, chowam donice gdzieś w ustronne miejsce. W lipcu tulipany do suszenia, a w donicy nowa kompozycja.

Zapraszam.
Jolu, to zwykłe płyty chodnikowe, tylko te 30x30, zrobiły tę ścieżkę moje dzieci.

Kamil

Krysiu miło mi, że się podoba.

- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jestem zainteresowana i pełna podziwu dla Ciebie Sonia za umiejętność ukorzeniania bukszpanów.
. Są piękne i taka ilość. Parę lat temu próbowałam ukorzeniać.......... dwa się ukorzeniły ale nadal są bardzo małe i chyba następne pokolenie będzie się z tego cieszyć. 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu królowo bukszpanów.
Cieszę się, że Ci one nie chorują i tak pięknie rosną. Wyglądają tak elegancko.
Świetna kompozycja w doniczce. Chyba w końcu na wiosnę i ja zrobię sobie koszyk z bylinami a nie sezonowymi.

Świetna kompozycja w doniczce. Chyba w końcu na wiosnę i ja zrobię sobie koszyk z bylinami a nie sezonowymi.

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
Kompozycja z bylinami śliczna, ale pelargonia biała super.Pięknie to razem wygląda 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,widzę że bardzo lubisz bukszpany,ja tez mam ich trochę własnej produkcji,ale taką ilością to mnie powaliłaś,rabata z perowskią rewelacyjna,pozdrawiam 

- cyma2704
Helenko dziękuję.
Może piaskowa ziemia im służy. Podlewam gnojówką z pokrzyw i daję trochę popiołu z kominka, w doniczkach pilnuję podlewania. One tak mają, że dwa lata muszą się ukorzeniać, a potem już szybko widać wzrost. Trzeba je co roku w czerwcu przyciąć, żeby pobudzić do krzewienia. Może spróbuj w innej glebie. 
Aniu jesteś bardzo miła,
ale to potrzeby wymusiły oszczędne zagospodarowanie ogrodu, a że zobaczyłam efekty, to ukorzeniam. Na letnie i jesienne kompozycje, najczęściej wykorzystuję, to co mam w ogrodzie.

Krysiu cieszę, że się podoba.
Dwa lata temu kupiłam białą pelargonię na bazarze, robię we wrześniu sadzonki i mam już w kwietniu kwitnące, są piękne do mrozów. Dzisiejsze zdjęcie.

Martusiu dziękuję.
Perowskię kupiłam w pierwszym roku tworzenia ogródka, bo lubię niebieski kolor. Nie znałam się na roślinach, ale mam szczęście, bo trzeci rok właściwie nie było długiej zimy i rośnie. Białe jeżówki dałam jej do towarzystwa, aby oddzielić ją od fioletowej szałwi omszonej. Bukszpan, jak nie choruje, to się sprawdza w ogrodzie, bo w zimie nie jest łyso, tylko cieszy zielenią. Ja mam trudności z komponowaniem go z innymi roślinami,
ale uczę się i z Waszą pomocą z pewnością mi pójdzie lepiej. 

Aniu jesteś bardzo miła,

Krysiu cieszę, że się podoba.

Martusiu dziękuję.

- belladonna
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 sty 2014, o 19:30
Witaj,
podglądam Twój ogród, a jest na co popatrzeć! Wygląda na to, że masz swoją wizję, a rozterki, cóż, te każdego dopadają.
Pisałaś, że chciałabyś zmienić coś na tej czerwonej rabacie z berberysami (Harlequin - dobrze widzę?) i przyszło mi do głowy, że może duże liście hosty wprowadziłoby tam trochę "uspokojenia", o które Ci chodziło. Masz piękne biało obrzeżone hosty, albo te szaroniebieskie. Nie wiem tylko, czy masz tam wystarczająco dużo miejsca, i czy słońce nie jest tam za silne.
Z trawkami o jasnych liściach też powinno być ślicznie.
Pozdrawiam Cię, imienniczko mojej córci
i będę zaglądać.
podglądam Twój ogród, a jest na co popatrzeć! Wygląda na to, że masz swoją wizję, a rozterki, cóż, te każdego dopadają.
Pisałaś, że chciałabyś zmienić coś na tej czerwonej rabacie z berberysami (Harlequin - dobrze widzę?) i przyszło mi do głowy, że może duże liście hosty wprowadziłoby tam trochę "uspokojenia", o które Ci chodziło. Masz piękne biało obrzeżone hosty, albo te szaroniebieskie. Nie wiem tylko, czy masz tam wystarczająco dużo miejsca, i czy słońce nie jest tam za silne.
Z trawkami o jasnych liściach też powinno być ślicznie.
Pozdrawiam Cię, imienniczko mojej córci

Blanka
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
"Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult
- cyma2704
Blanko witaj i dziękuję.
Próbuję stworzyć ogród, ucząc się od innych.
Wizje się zmieniają, więc i rośliny będą wędrować. Harlequin nie za bardzo mi tam leży, ale rośnie trzy lata, w tym roku go przytnę. Są tam rozplenice przed berberysem, ale dopiero w przyszłym roku będzie je widać. Hosty niestety tam nie wytrzymają, bo to bardzo suche miejsce, a słońce pali tam od rana. Już zaplanowałam wyrzucenie stamtąd żurawek i częściowo Red Barona, wsadziłam trawki przed bukszpanami, a wiosną pokażę i będziemy debatować. Zapraszam.