Barwy jesieni , wspomnienie lata- część 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Barwy jesieni , wspomnienie lata- część 8

Post »

No z tymi cenami w internecie to wiadomo , tanio nie kupi raczej .I nie ma chyba sensu jednej roślinki kupować tak samo . :lol: Ale powiem Ci , że jak ja mam do szkółki jechać 30-40 km to wolę zamówić z internetu , taniej mi to wyjdzie . :D Dziękuję za zdj . :D U mnie aż takiej wiosny nie ma tej zimy . :)

Myślę o tym , żeby załatwić gdzieś rabat jakiś na zakupy z FO na jakieś hasło.Co o tym sądzisz ? Na części samochodowe od jednego gościa załatwiłem ( na pewne forum , związane z moją drugą pasją) , dodam , że to nic trudnego a jest to ciekawa opcja dla obydwu stron . :wink:
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47

Post »

Wiem o czym mówisz - moje krokusy wyglądają jakby miały zacząć kwitnąć... Forsycja ma duże pąki, róże też a tulipany już kiełkują na jakieś 5 cm... Mam nadzieję, że w takiej aurze dotrwamy do marca bez większych mrozów i śniegu - czego sobie i Tobie życzę :D
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pawle! wokół mojego miejsca zamieszkania szkółek multum - i droższe i tańsze. Mam swoje ulubione , sprawdzone, w których od samego początku , przy pierwszych zakupach otrzymałam kartę stałego klienta a tym samym rabat. Zakupy przez internet też realizuję często, bo wygoda, a dostaję tez kod rabatowy. Przy realizacji kolejnych zakupów wprowadzam ten kod.Mimo wszystko kupując w szkółce widzę roślinkę, jej kondycję, wielkość. Nie omijam też zielonych ogrodów w marketach, można tez kupić roślinki za przyzwoitą cenę ;:108 i całkiem przyzwoite. Nie przepadam natomiast za zakupami na giełdach, targach ogrodniczych / 13 km ode mnie są takowe wiosną i jesienią/Pozdrawiam !
Aniu!ku mojemu wielkiemu zdziwieniu , po wczorajszym ciepłym, słonecznym dniu - w nocy był przymrozek a teraz jedynie 3C. Zawiodłam się nieco ;:306 ,choć nie powinnam , wszak to dopiero polowa stycznia ;:108 Mam nadzieję ,ze cebulowe nie ucierpią.Ach, te anomalia pogodowe!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Bogusiu z przyjemnością wspominkowe fotki pooglądałam :tan
A te wschodzące tulipany czyżby to już tegoroczne?
Ty już masz tam u siebie wiosnę :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Bogusiu faktycznie iście wczesnowiosenne widoki, ja się boję tylko aby mrozy nam wszystkiego nie zniszczyły.
I ja już coś nie coś posiałam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu!miło mi Ciebie gościć. Tak kochana , to są już tegoroczne tulipany. Martwię się o nie , jesienią posadziłam ponad 300 cebul. Wprawdzie to były takie ze szklarni cebule . Podczas obchodu stwierdziłam,ze sporo ich żyje, noski na powierzchni jak widać na zdjęciu.
Dorotko!niepokoi mnie ta pogoda, różnie jeszcze może być. Roślinki z wielkim impetem strzeliły pąkami. Dzisiaj nie wychodziłam do ogrodu , oziębiło się w porównaniu z wczorajszym dniem. Dzisiaj oddałam się całkowicie lekturze nt. wzmocnienia psychicznego i odbudowania energetycznego potencjału organizmu ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Bogusiu spory masz ogródek.
Ile arów, jeśli wolno spytać?
Musze jutro też pozaglądać czy coś nie wychodzi z ziemi, bo zimę zapowiadają.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

bwoj54 pisze: kilka fotek budzącego się powoli do życia ogrodu.
oj tak Bogusiu!
wiosna się obudziła
a ja codziennie (a nie mam tak blisko jak Ty) obchodzę ogród i zaglądam w każde miejsce, jak uzależniony :;230
ciekawe jak to wygląda z oddali - gdy ktoś na mnie patrzy to chciałbym wiedzieć co myśli, albo lepiej nie :wink:
pozdrawiam serdecznie
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo! bardzo proszę 0,53 ha... albo jak kto woli 53 ary :;230 / oj sporo, sporo ;:306 /jest przy czym narobić się.
Andrzeju! :wit
Ja teraz już właściwie całkowicie jestem odizolowana od gapowiczów.Okazałe świerki stanowią doskonałą, naturalna zasłonę Zresztą moja posesja jest tak usytuowana , ze ludzkie okoniewiele dostrzeże ;:306 mimo,ze mieszkam w samym centrum ...wsi.No z wyjątkiem jednej wścibskiej , gdzie to nosa i oko wetknie wszędzie / dosłownie/. Nawet pomiędzy świerkami gdzieś się przyczaja ;:108 , wie kiedy chodzę z kawą po ogrodzie, kiedy pstrykam zdjęcia. Ale co tam,zal mi jej,ze musi tyle cennego czasu tracić na podpatrywanie :;230
Wychodzę z tego założenia ,ze mądry uzna nasze pasje, podpatrywanie roślinek,obchód ogrodu , robienie zdjęć ... za normalne , a reszta ;:7
P. S.Słoneczko przygrzało w plecy,/10C/ zatem pora udać się na rekonesans po ogrodzie ;:108
Co ciekawego zobaczę , to obfocę ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie miałam powiadomień i myślałam, że Bogusia zapadła w sen zimowy, a tu nic podobnego ogród jak zawsze tętni życiem, nawet teraz. Na parapecie pierwsze wysiewy...podziwiam :lol: i nasiona zakupione...no przynajmniej pierwsze, bo jak Cię znam to jeszcze coś dokupisz :D Serdecznie pozdrawiam ;:196
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Bogusiu - są siadkę masz super ;:306 już widzę jak wygląda spomiędzy świerków i innych krzczorków :D
A może na drzewo wchodzi jak szpieg z krainy deszczowców .
Ja mam działkę z każdej strony dostępną do ludzkiego oka , już nawet nie zwracam uwagi na sąsiadów i innych zaglądających.
Bogusiu wiosna blisko miłych prac życzę :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu z tą zimą to jest tak, że idę na działkę i szukam oznak wiosny, wiem, że w styczniu nie robi się takich rzeczy i lepiej żebym oznak nie widziała, a jednak szukam, przewrotna ja ;:306 albo stęskniona raczej :wit
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

No to Bogusiu podziwiam Cię.
Ja mam 18 i urabiam się po łokcie, a TY...WY...
Bez porównania.
Wielki szacunek. ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Bogusiu tak to jest z tymi sąsiadami, masz rację i mnie żal takich osób co nie potrafią efektywnie wykorzystać swojego czasu. Zazdroszczę dojrzałych ogrodów, osłoniętych od ciekawskich oczu. Ja tego nigdy nie uzyskam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani! witam niedzielnie, serdecznie-w mgliste przedpołudnie!
Marysiu! :wit ja i sen zimowy, no coś Ty ;:306 Panujące u mnie przedwiośnie sprawia, że sporo czasu spędzam w tunelu foliowym/ wysiewając , odnawiając gadżety ogrodowe/, w ogrodzie raczej na szukaniu oznak wiosny ;:108 Obiecałam sobie , dać spokój z wysiewem nowości, niestety nie potrafię oprzeć się...i tak zaczyna wschodzić już pępawa, komosa rózgowa a kilka nowości czeka na wysiew ;:108
Oj sporo mam torebek do wysiewu i na pewno / znając siebie/ na tym się nie skończy ;:306
Jadziu! mi wścibska sąsiadka wcale nie przeszkadza, przecież nic złego nie robię. Bywa czasami tak, ze widząc jak ona 'kuka" podchodzę i zapraszam do siebie, by bez wysiłku mogła zobaczyć , co się u mnie dzieje ;:306
Iwonko! Ty wiesz jak moja hacjenda usytuowana, ukryta :;230 w gąszczu iglaków, zewnętrzny obrys ;:108
Nie mamy wpływu na aurę . Zastanawiam się czy moim okrytym agrowłókniną drzewkom i krzewom nie jest za ciepło. Dzisiaj w nocy było -2C, teraz + 2,3C.
Ewuniu! areał spory, dlatego nigdy nie zagospodaruję tak ciekawie jak np . u Ciebie ;:108
Moje założenia zawsze były takie, by choć skromnie, ale swoją pracę i dbałość skierować na każdą jego część/w miarę możliwości finansowych i czasowych/. Każdy zakamarek mojego ogrodu jest przed domem , nic poza nim , dlatego nie mam możliwości pozostawienia czegoś na później. Staram się mieć w miarę porządek, w każdej jego części.
Dorotko! kiedyś przed laty , zagospodarowując posesję ,nie myślałam,że aż tak bardzo pochłoną mnie prace ogrodowe . Pasja i zamiłowanie do nich zrodziło się dość późno. Ramy ogrodowe tworzone były głównie ze świerków , daglezji a w częściach wolnych od warzywnika i plantacji porzeczek / moich rodziców/ sadziliśmy drzewa i krzewy iglaste i trochę liściastych .Sukcesywnie likwidując plantację porzeczek, trzeba było jakoś zagospodarować , aby był ład i porządek / tworzyliśmy trawniki/bo to było najłatwiejsze do ogarnięcia , gdy byliśmy z mężem jeszcze aktywni zawodowo.
Dopiero po przejściu na emeryturę/4 lata temu/ zaczęłam dokładać kolorowe rabatki bylinowe a uśpiona ;:306 pasja coraz bardziej uaktywniała sięi. Wcześniej choć istniała nie mogła być realizowana w całości ze względu na absorbującą pracę zawodową. ;:108 Teraz ogród i roślinność to moja wielka miłość. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”