Ogród Marty cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Marty cz. VI

Post »

Martusiu, znowu spaceruję Twoimi alejkami i nie mam dość, śliczne róże, byliny, krzewy ;:138 ;:138
Nasuwa mi się pytanie, czy Ty wszystko to sama obrabiasz, czy masz pomocnika? Przecież to ogrom pracy, wszystko to dopilnować, jestem pełna podziwu ;:180
Maki faktycznie wyglądają jak róże-bajecznie :wit
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

O widziałam te maki w jakimś sprzedażowym, pięknie się prezentują u Ciebie, zaraz lecę zamawiać :;230 .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś, ale nas karmisz pięknościami. ;:215 Róże cudowne, ale bylinowe rabaty równie urocze, szczególnie ta z przywrotnikiem, firletką i :oops: nie wiem z czym, w głębi cyprysik. ;:218
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martusiu tak się cieszę Obrazek

dziękuję za nasionka , takie cuda będą u mnie rosły ;:167

będę siała wiosną ...nie mogę się już doczekać ..

Dziękuję jeszcze raz .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Beatko,ale chyba te nasiona nie nadają sie na struclę,tylko do siania w ogrodzie :uszy

Tereniu,ja wysiewam maki wprost do gruntu,chyba w kwietniu,muszę ci powiedzieć ,że maki które same sie wysiały pięknie rosną nawet -15 stopni nic im nie zaszkodziło,są zieloniutkie i codziennie większe ,ciekawa jestem ,czy przeżyją całą zimę,ja nie chowam gołębi ,mam obornik od koleżanki ,której mąż zapalony hodowca i ma tych gołębi bardzo dużo,wysoka roślina za makami to Głowaczek olbrzymi,śliczne biało-kremowe kwiaty kołyszą się na wietrze,jakby się kłaniały,jak do nich dotrę to pokażę,pozdrawiam ;:196

Jolu,ja też lubię trochę czerwieni w ogrodzie,doskonale go widać i pierwsze spojrzenie to właśnie na ten kolor,bardzo przyciąga :tan

Dorotko,moja róża Elmshorn też jest pierwszy rok ,ale pięknie kwitła i duża urosła,te margaretki możesz ode mnie dostać jak takich nie masz,kwitną praktycznie całe lato i świetnie uszczelniają miejsca między różami,a potem zrobiły łan razem z makami,podam ci nawóz który stosuję do wszystkich kwitnących ,łącznie z daliami i różami,nazywa się Plantofoska firmy Planta jej stosunek NPK wynosi:7-21-28,musisz zawsze na to zwracać uwagę,że azotu N ma być mało a potasu K i fosforu P dużo,pozdrawiam i uściski ;:168

Sabinko,to taka makowa łąka,lubię kwietne łąki ;:108

Krysiu,spaceruj proszę ile chcesz,będą dalsze wspomnienia i nowe niespodzianki,nie mam żadnego pomocnika ,bo i skąd go wziąć ,nikt nie chce mi pomóż,bo każdy mówi ,że nie potrafi w takiej ilości kwiatów wychwycić chwasty,każdy boi sie ,ze coś uszkodzi lub wyrwie,jedynie jak trzeba wyciąć jakieś drzewo ,lub coś brzydkiego to mąż to zrobi ,ale muszę stać i pokazywać dokładnie co chcę ,bo zaraz zrobi źle i utnie nie to co trzeba,czasem nie zdążam czegoś zrobić i ogród też sobie beze mnie radzi,albo nie jest pięknie i trudno,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196

Dorotko,ale Ty w gorącej wodzie kąpana ,przecież mam Ci posłać nasiona tych maków i nie tylko,no nie wytrzymam ;:306

Soniu,dalej na zdjęciu jest piwonia a te białe kwiatuszki to Wiązówka bulwkowata,pozdrawiam i zapraszam na następne niespodzianki ;:168

Wiolu,kręcisz się jak Kokosik ,a Kokosik kręci się jak cyrkiel,nie myślałam ,że zrobię Ci tyle radości,ale i ja się cieszę ,tylko nie umiem się tak kręcić ;:33
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Martusiu wszystko śliczne, ale jak te maki cudnie wyglądają ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Za nazwę nawozu dziękuję, zanotowałam, postaram się kupić. Jak masz nadwyżki margaretek to z chęcia przyjmę sadzonki ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

koziorozec pisze:muszę stać i pokazywać dokładnie co chcę ,bo zaraz zrobi źle i utnie nie to co trzeba,

Skąd ja to znam???? ;:306 ;:306 ;:306 U mnie dokładnie tak samo tylko na swoich "grzędach" eM doskonale wie jak się poruszać ,żeby nie zdeptać itd...Na "mojej" części porusza się jak słoń w składzie porcelany czasami...A wszelkie uwagi niemile widziane są oczywiście.... ;:oj ;:oj
Czyli wymieniłyśmy się doświadczeniami Marto ! ;:97 ;:168 :;230
Miłego dnia! Wybieramy się na działkę bo jest cudownie! ;:71

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

koziorozec pisze:... podam ci nawóz który stosuję do wszystkich kwitnących ,łącznie z daliami i różami,nazywa się Plantofoska firmy Planta jej stosunek NPK wynosi:7-21-28,musisz zawsze na to zwracać uwagę,że azotu N ma być mało a potasu K i fosforu P ...
Co prawda nie stosowałam jeszcze Plantafoski, choć widzę, że jest to super nawóz mineralny ;:333 (i na pewno tańszy niż inne celowane do roślin kwitnących 8-) ), ale niedawno wlazłam gdzieś w neta i natknęłam się na info o gnojówce z żywokostu. Ta roślina ma w swoim składzie bardzo dużo potasu :!: i gnojówką z niej zrobioną można podlewać rośliny właściwie do końca sezonu. Najpierw naprzemiennie z gnojówką z pokrzyw, gdzie wiadomo że przoduje azot, a potem już tylko tą z żywokostu (potas i fosfor).
Martuś, masz może doświadczenie z tym żywokostem ;:65 ?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Martuś ten maczek w takiej ilości jest cudny u mnie również rośnie duży ale długość rabat z nim krótsza. :oops:
Na pewno na tak piękne róże to nawóz nie wystarczy tu widać ile uczucia w nie wsadzasz. ;:138
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Martusiu tym większe ukłony dla Ciebie ;:180 ;:180 ;:180 Pozdrawiam cieplutko ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ,dzisiaj w ogrodzie przygotowałam rabatę pod truskawki owocujące cały rok i zaczęłam ryć w warzywniku,bo w jesieni nie zdążyłam ,chciałabym jeszcze dorobić trochę nowej rabaty ,może zdążę przed zimą ,na razie dobrze mi idzie,obornik cały rozrzucony :tan nawet lepiej się czuję ,że mogłam pogrzebać w ziemi ,jak ja lubię ziemię i jej zapach ;:306

Iwonko,fajnie jak się podobają ,są takie czarujące ;:168

Dorotko,dla Ciebie wszystko;:167

Maryniu,panowie bardzo nie lubią uwag :uszy nie tylko Twój pan taki,ale starają się bardzo ,tylko im nie wychodzi czasem ;:306 ja też byłam dzisiaj w ogrodzie,pogoda rewelacyjna,i nadrabiam pomału zaległości,pozdrawiam i miłego wieczorku życzę ,myślę moje serduszko,że masz lepszy nastrój po działeczce ;:196

Moniczko,nie robiłam gnojówki z żywokostu,bo nie mam na wszystko czasu ,zresztą rośnie u mnie 1 żywokost ,na rabacie ,którego notorycznie wyrzucam ,a on jest z powrotem ,to może dam mu swobodę i będę robić gnojówkę ;:306 ,do tej pory robiłam gnojówkę z pokrzyw i ze skrzypu a jeżeli żywokost ma tak dużo potasu i fosforu ,to można ją stosować nawet przed zimą wszystkie nawozy potasowo fosforowe,można stosować cały sezon do zimy,rośliny rewelacyjnie po nich przetrzymują zimę ,nie przemarzają ,ja oprócz tego stosuję w ogrodzie popiół drzewny,bo mam go pod dostatkiem ,ponieważ piec centralnego ogrzewania mam na ekologiczne spalanie drzewa,w piecu w kuchni też palę tylko drzewem i w kominku .Popiół drzewny to potas,fosfor ,wapń i mikroelementy,nic nie ma azotu,nie trzeba stosować wapna ,bo popiół świetnie odkwasza glebę ,nie można go tylko sypać pod rośliny kwasolubne,dużo potasu mają banany ,więc wszystkie skórki pod kwiatuszki,,ale się rozpisałam pozdrawiam i pięknych snów :wit ;:168

Kasiu,większe grupy zawsze inaczej się prezentują,są bardziej widoczne i bardziej podkreślają walory rośliny,pozdrawiam ;:97 Kasiu ,muszę Ci powiedzieć ,że ten ogród to moje życie,uwielbiam w nim przebywać ,buziaczki dla Ciebie ;:196

Krysiu,dziękuję,za uznanie i tyle ukłonów,aż się speszyłam ;:171 buziaczki dla Ciebie ;:79
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poprzednio były czerwone maki ,teraz na odmianę różowe

Obrazek

deszcz ich przygniótł do ziemi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Martuś a ja nie mam różowych ;:oj
Właśnie te ulewy, drobny deszcz nic im nie robi a mocny je nam niszczy. :oops:
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Martuś różowe też śliczne ;:333
Dziękuję za wskazówki odnośnie siewu maków - muszą zagościć w moim ogrodzie ;:108
Pozdrawiam i ;:196 zostawiam .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”