Lilie-uprawa cz.5
Re: Lilie-uprawa cz.5
2-3 lata temu sadziłam cebule w koszyczkach, ale one są za płytkie - np ismeny mi tak powrastały, że potem wydostać nie mogłam
ale faktycznie skrzyneczki to dobry pomysł
ale faktycznie skrzyneczki to dobry pomysł
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w pierwszym roku tak urosły orienpety. Papu muszą mieć duzo, 1- to saletra potasowa. Kupione cebule koniecznie trzeba namoczyć przeciw grzybom. Mnie jest ciągle mało lilii i juz też zamówiłam w Lilypolu. 

Pozdrawiam Ela
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też zamówiłam cebulki w Lilypolu, teraz czekam do marca 

Pomóżcie! Dostałam cebulki tulipanów i lilii ...
Witajcie. Jestem początkującą wielbicielką swojego ogrodu. Właściwie wszystkie moje kwiaty , to doniczkowe i sezonowe. W grudniu dostałam cebulki tulipanów ( z Holandii ) i lilii i jeszcze jakieś, niestety było już za późno na posadzenie - tak mi powiedziano i kazano przechowywać w piwnicy
Trochę poczytałam i chyba to był błąd... Proszę doradźcie co mam z nimi zrobić , tak mi ich szkoda

- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Interesuje mnie lilia KUSHI MAYA. Proszę o informację na jej temat, co to za rarytas że w sprzedaży osiąga ceny ok 12 zł?
Trzy lata temu,płaciłem za nią ponad stówkę, a kupiona była w Anglii.
Jest to krzyżówka lilii trąbkowej z lilią nepalense.Wskazane okrycie na zimę, albo przechowanie
w pomieszczeniu.Moja mieszka od niedawna w lodówce.
Jest to krzyżówka lilii trąbkowej z lilią nepalense.Wskazane okrycie na zimę, albo przechowanie
w pomieszczeniu.Moja mieszka od niedawna w lodówce.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Mogę prosić o ofertę? 

-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
To się zmartwiłam, bo moja posadzona w ubiegłym roku "mieszka" na działce przykryta tylko stroiszem. mam jednak nadzieję, że przezimuje.
- garden11
- 1000p
A dlaczego w lodówce? Z obawy żeby nie przemarzła w zimie?
Tak,bo ta pierwsza za stówkę zmarzła po pierwszym kwitnieniu i nawet dzieci nie zostawiła.
- garden11
- 1000p
Wszystko jasne, ja zamówiłam z dostawą na wiosnę to teraz już będę wiedziała że trzeba się obchodzić jak z jajkiem. Dzięki
- nifredil
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Kushi Maya według opisów jest lilią, która powinna spokojnie przetrwać nasze zimy. Moim skromnym zdaniem daleko nam do mroźnych nepalskich zim, a to przecież krzyżówka lilii nepalskiej i orientalnej ( a te przecież tez z powodzeniem zimują w naszym klimacie) i nawet gdyby cebula matka zmarzła to zostawiłaby kilkoro dzieci
dlatego bardziej bym obstawiała, że dopadła ją jakaś choroba grzybowa, albo zgniła z nadmiaru wilgoci po śniegu 

Nic już nie kumam, admin mnie gdzies wyrzucił , bo powieliłam wątek PRZEPRASZAM
Proszę powiedzcie , bo ja naprawdę ciemna w tym temacie. Mam cebulki- lilie i tulipany z Holandii, dostałam je w grudniu, leżą w piwnicy, bo tak mi powiedziano
, dziś patrzę a one puszczają listki
Przeczytałam cały wątek i powiedzcie , czy dobrze rozumuję, a mianowicie posadzę je do doniczki, wkopię w ziemię - zadołuję doniczkę i co dalej ??? Ktoś z was tak mi doradził - dziękuję za to ale nie wiem nic więcej. Różne opinie
Tak wyglądają teraz

Tak wyglądają teraz