Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

Dorotko ;:196 zamówiłam już, a jakże. Jak się zorientowałam, że forum już zamawia, to
wystraszyłam się , że dla mnie nie wystarczy. :;230
Lista jest jeszcze otwarta, to może domówię tą Olę z Kentu. ;:303
:wit
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dorotko, bardzo serdecznie dziękuję za podpowiedź w kwestii czerwonej parkowej ;:196 Gefylt miałam wśród wstępnych typów. Jeżeli potwierdzasz jej wartość to pnie się na górę listy :tan
przy okazji odkryłam twój ogród i jestem zachwycona ;:138 Zostawiam sobie przyjemność na wieczór bo teraz praca

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Olę z Kentu też zamówiłam i kilka innych panienek a miałam czekać jak dostępne będą w doniczkach :tan
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Ale się zrobiło artystycznie. Dziewczyny rozmarzyłam się.
Ciekawe jak wyjdzie moja tegoroczna rabatka. Impresjonizmu raczej u mnie nie uświadczycie :cry: Jak nie będzie pięknie to może chociaż ciekawie :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Kontakt:

Post »

Oj tam , będzie ok, ale najważniejsze żeby sie Tobie podobało :-)
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu sama jeszcze nie wiem, czy będę zadowolona z tego co wymyśliłam, ale czas pokaże. Wszystko będzie jasne latem, teraz nie ma co gdybać. Będzie co ma być. :D Zawsze można coś pozmieniać.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Jakie przecudne róże jestem pod ogromnym wrażeniem ;:oj Dorotko,ja mam kilka różyczek,ale jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o ich uprawę. Może Ty mi poradzisz jak należy postępować z róża pnaca? Mam ja na werandzie,i nie wiem i czy w ogóle się ja jakoś przycina? I czy je nawozić
Jeśli tak to jakim nawozem?
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Maja
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i proszę: "gdzie kota nie ma, tam myszy harcują" :;230
Właścicielka wątku gdzieś się zapodziała, a tu poetycznie, lirycznie, artystycznie ;:167 Dyskusja jak się patrzy, jestem za ;:333
Bardzo dobrze, że Majeczkę "wywołałam", bo takiej porady pt. "jak zestawiać żółć z różowym w towarzystwie doborowym" :wink: jeszcze nigdzie nie przeczytałam. A warta ci ona (ta porada) zachowania dla potomności ;:180
Jestem tylko ciekawa co Ci się Maju nie podobało w stwierdzeniu "generalnie"? :oops: Twoje zestawienia są w zupełnie innym charakterze niż nasadzenia, o których pisałam. Ja osobiście lubię grupowe nasadzenia tworzące duże plamy kolorystyczne :D Niestety nie mam na nie miejsca, więc próbuję kombinować inaczej...

Potargane portki? Oby tylko tak kończyły się bliskie spotkania z kolcami ;:306
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie :wit

Nie było mnie kilka dni, a tutaj tyle się dzieje i na dodatek jest tak wesoło :D
Cieszę się, że mnie odwiedzacie i chcecie czasami coś napisać. W ten sposób łatwiej nam będzie razem przeczekać ten jesienno- zimowy czas - bo to co mamy w tej chwili, trudno nazwać zimą. Jak minie styczeń, to już będzie z ' górki ' , luty krótki, a w marcu już wiosna. I tego będę się trzymać.

Moniko chalaputkowo jestem pewna, że coś wymyślisz...My, kobiety zawsze coś mamy w zanadrzu :wink:

Sabinko jak ja Ciebie rozumiem. Miejsca w ogrodzie ubywa, a tu tyle różanych pokus ;:170
A Tuscany w rzeczywistości jest ładniejsza, tylko mój aparat nie bardzo sobie radzi z tymi ciemnymi kolorami, albo nie potrafię z niego wydobyć tych możliwości. Najlepiej jej kolor widać na 5,6 fotce oraz na rabacie. Urzeka właśnie tą niezwykłą barwą kwiatów i pięknym zapachem.

Jadziu kolor Tuscany bardziej mi się podoba niż kolor Doktorka ;:108
Wióry rogowe sypałam tylko wczesną wiosną pod wszystkie rośliny. Nie mogę potem przez kilka dni wpuszczać psów na ogród. Są bardzo zainteresowane tym ' zapaszkiem '.

Moniko Rozeto widziałam zdjęcia, które mi podlinkowałaś. Faktycznie Doktorek na nich bardzo przypomina moją Tuscany. Mam u siebie też Doktorka, ale jego kwiaty i kwiaty Tuscany różnią się od siebie. Co do powtarzalności kwitnienia przez Tuscany, to niektóre źródła podają, że ona może słabo powtarzać, więc te kilka kwiatów jakby to potwierdza. Oczywiście nie upieram się, że to na pewno ona ;:218 . Jak zakwitnie w tym sezonie to zrobię jej więcej zdjęć i popatrzymy. Dopuszczam też pomyłkę Szkółki...oby nie, bo dwa Doktorki to dla mnie za dużo... wystarczy, że ten jeden już w pierwszym sezonie osiągnął ponad 2 m.

Wiórów nigdy nie sypałam do dołków, tylko obornik, ale gdy obornika brak, to świetny pomysł żeby podsypać wiórami. A psiaki to chyba wszystkie lubią ' zapach ' wiórów.

A to tak dla porównania
Souvenir du dr Jamain

Obrazek

A tutaj Tuscany

Obrazek

Kolor kwiatów podobny, ale Tuscany ma mniej napakowany kwiat.

Elwi bardzo Ci dziękuję za chęć pomocy i dobre rady ;:196
Podzielenie tej rabaty też brałam pod uwagę - i nadal biorę. Niedaleko nowo powstającej rabaty rośnie jodła koreańska dość słusznych rozmiarów. Co prawda M tnie dolne gałęzie i w sumie nie przeszkadzałaby zbytnio. Może też stanowić naturalny podział rabaty.... Przyznam się, że mam już 3 wersje tej rabaty, a Ty poddałaś mi pomysł na 4 wersję.

Zgadzam się z Tobą, że Majka to mistrzyni łączenia róż na rabacie. Przyznam się, że nawet trochę pozawracałam jej głowę i poddała mi bardzo fajny pomysł na połączenie kolorów. Dobrze, że mamy takie kochane dziewczyny na FO i dzięki nim wiele możemy się nauczyć.

Majeczko ;:196 Twoja rabata jest ogromna i tym bardziej jestem pod wielkim wrażeniem jak pięknie się ona prezentuje ;:180 Ty po prostu masz artystyczny zmysł do łączenia kolorów. I dlatego u Ciebie są takie super efekty, a żółć z różem wygląda świetnie. A ja będę się się uczyć i czytać uważnie wszystkie Twoje rady.

Małgosiu i ciemne i jasne róże są piękne, bo to królowe przecież ;:224 A nowy sezon bez róży nie może się rozpocząć. Mowy nie ma...

Ula też podobają mi się te ciemne kolory...a tak naprawdę to ja wszystkie kłujące panny ;:167
Dobrze, że Majka chce nam tych porad udzielać, a z realizacją jest tak, że jak coś nam nie wyjdzie to będziemy przesadzać aż do skutku.

Moniko Soczewko co racja, to racja.

Jagódko ;:196
Lepiej bym tego nie ujęła. Majka maluje barwne obrazy kwiatowe i ślicznie zestawia wydawałoby się nie pasujące do siebie kolory. Ty, za to potrafisz wszystko pięknie wyrazić słowami, które przelewasz na papier, < w tym przypadku na klawiaturę >.

Wyobraziłam sobie Majkę z wypiętą p...pą i róże, które łapią ją za spodnie....Widok bezcenny. Ale, która z nas tego nie doświadczyła na swojej garderobie.
Już za dwa, trzy lata na rabatach też zrobi się ciasno. Są u mnie miejsca, gdzie nie mam już takiej swobody chodzenia i kolce odczułam nie raz, w różnych częściach ciała. Czasami potrafią nawet złapać za włosy i nie jest to przyjemne.

Moniko Rozeto i popatrzyłam i wcale się nie dziwię, że zachwycają Cię obrazy Moneta. Są ;:167

Krysiu ;:196 Same ślicznotki zamówiłaś. A Olę zamów,... uwierz mi na słowo - jest piękna. Jak jej nie zamówisz to będziesz żałowała.

Aprilku :wit . Zawsze do usług ;:196
Zapraszam na mały spacer w wolnej chwili...gdzieś tam na pewno znajdziesz zdjęcia Gefylt.

Gefylt
Obrazek

Obrazek

Ewo a co oprócz Oli zamówiłaś? Bardzo jestem ciekawa.... :)

Daysy jaką nową rabatkę zaplanowałaś? Zdradzisz jakieś szczegóły?
A ciekawie będzie na pewno...z różami nie da się inaczej ;:224

Ponieważ cały czas mam w głowie rabatę angielską i róże z tej grupy nie dają mi spokoju...to dla Was kochane dziewczyny kilka zdjęć róż - oczywiście angielskich.

Graham Thomas

Obrazek

Abraham Darby

Obrazek

Otello

Obrazek

Obrazek

Jubilee Celebration

Obrazek

Mary Rose

Obrazek

Crocus Rose

Obrazek

Munstead Wood

Obrazek

Maju79 :wit Bardzo dziękuję za miłe słowa.
Zależy jaka to róża pnąca. Czy kwitnie tylko raz, czy też powtarza kwitnienie? Jeśli powtarza, to przycinasz ją wiosną tak jak wszystkie, które powtarzają. Jeśli kwitnie raz, to wtedy wiosną ją zostawiasz w spokoju, a przycinasz zaraz po zakończeniu kwitnienia.
Do nawożenia stosuję głównie obornik koński, do końca maja, pierwszych dni czerwca. Potem już podaję nawóz sztuczny specjalnie do róż. Nie dłużej jednak niż max do połowy lipca. Jeśli będę mogła Ci w czymś pomóc to zawsze chętnie zapraszam.

Elwi już jestem. A niech tam harcują...przynajmniej jest wesoło :lol: A takie dyskusje bardzo lubię.
O poradach i naszej wspaniałej Majeczce napisałam wcześniej i tak jak Ula, skopiuję i zachowam.
Też nie mam zbyt dużo miejsca i dlatego te dylematy - jak pogodzić spójność kolorów, pokroju, podobnego wzrostu, z chęcią nabycia wielu nowych róż. I żeby to wszystko jeszcze dobrze razem wyglądało... I głowa od myślenia puchnie...

Na dobranoc Leonardo da Vinci

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj to prawda, że trudno zachować umiar, moja lista przygotowywana była całą późną jesień a i tak jak przyszło co co czego uległa zmianie, jedne wypadły, drugie nieoczekiwanie wskoczyły na listę. A później się okazuje, że na liście mogły się znaleść jeszcze inne Ach co tu dużo pisać, każda z nas przeżywa te same rozterki a ogród i portfel nie z gumy :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeszcze a propos Tuscany i Doktorka, to przed kwitnieniem można ewentualnie porównać wygląd liści, pędów i sam pokrój krzewu. Bardzo lubię takie zagadki ogrodowe ;:65 .

Munstead Wood
ma niesamowity kwiat ;:173 . Taki dostojny i pięknie ukształtowany ... ;:224 . Zadowolona jesteś z tej róży, Dorotko?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dorota , zamówiłam częściowo róże, które już mam, ale chciałam kolejne, bo jak dla mnie są ok czyli Pastella x 2 , Maryśka x 4 , Baronesse x 2 , Artemis . W zeszłym roku wzdychałam do Pilgrima , ale nie miałam miejsca a teraz po drobnej reorganizacji ( w pierwotnej wersji , wcale nie dla róż ) zmieszczę ich trochę :) ( ehh ,a miały być tylko dodatkiem ) No i Dzięki Majce kilka innych :-) Pilgrim zamieszka z Olą właśnie - juz nie mogę sie doczekać wiosny .
U nas dziś piękne słońce, kilkanaście w plusie, korzystając z wolnego dnia na chwilkę poszłam do ogrodu, no i zniknęłam na ponad 3 godziny :-)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Cały czas jak przeglądam Twój wątek intryguje mnie (może pisałaś,a ja nie zakodowałam) co na zimę z różami w donicach np Novalisem?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Oj Dorotko już niedługo będziemy podziwiać piękności w realu, zapowiadają wczesną wiosnę.

Winchester Cathedral u mnie jest czwarty sezon - ale już drugi trzeci sezon należy do niego, popisuje się i to lubię, zdrowy, uśmiecha się do słoneczka, kwiat nie powiem aby trzymał długo ale mnóstwo kwiatów, kilkakrotnie powtarza kwitnienie.

Super Dorothy podobnie czwarty sezon - mam dwie jedna raczej pokłada się, taka okrywowa, druga natomiast idzie w górę i rozpycha się, to piękny potwór. Kwitnie do mrozów, bardzo zdrowa.
Jedna uwaga lubi słoneczko, jedna rosła na stanowisku półcienistym - widać było że chce słoneczka, przesadziłam jesienią zobaczymy.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Cześć Dorotko. Piękne Twoje różyczki że oczy trudno od nich oderwać .Czy mogłabyś mi przybliżyć o co chodzi z tymi "wiórami z lidla".

Pozdrawiam nowicjuszka Lucyna.
Pozdrawiam Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”