Wysiew nasion sezon 2015-2025.. ..

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Terminarz wysiewu nasion 2014r. cz.5

Post »

Te bratki, jak pisały Forumki wcześniej, to jednak raczej nie w styczniu ;:131 (łudziłam się że się uda, bo potrzebuję ich sporo)...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
lilbee
200p
200p
Od: 15 cze 2014, o 00:27

Post »

Renzal ale już parę osób wysiało bratki i to nie pierwszy raz tak wcześnie podobno z powodzeniem, więc i ja spróbuje :)
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Szkoda parapetu, Czy wysiejesz teraz czy w czerwcu i tak zakwitną w jesieni.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Emalio nie masz racji-bratki wysiane bardzo wcześnie,zdążą jeszcze złapać trochę chłodu i to im wystarczy,zeby zakwitły w terminie wiosennym.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Stratyfikację przez chłodzenie i mrożenie w lodówce stosuję od lat. Najczęściej nasiona mam w woreczkach strunowych lub w mini pojemniczkach. Zdarza się, że do niektórych dosypuję troszkę substratu kokosowego aby nasiona miały kontakt z podłożem .
Ze swej strony podpowiem, że warto co jakiś czas wyjąć torebki z nasionami i otworzyć je w celu przewietrzenia. W tym czasie otwarte torebki stoją w kartoniku w mieszkaniu lub jeśli jest to możliwe wystawiam za okno. Wtedy stoją dłużej.
Niektóre nasiona przy stratyfikacji chłodem kiełkują już w lodówce dlatego warto sprawdzać co jakiś czas i na wszelki wypadek mieć gotowe pojemniki i podłoże do wysiania skiełkowanych nasionek .
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

W zeszłym roku bratki wysiałam 17 lutego i zakwitły w ogrodzie w połowie sierpnia.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Asiu ja lubię kwitnienie bratków jesienią bo kwitną nawet przy przymrozkach i sieje je wprost do gruntu w kwietniu. Potem pikuję jak sa odpowiedniej wielkości i większości z nich zakwita jesienią :D
Nie wiem czy wszystkie odmiany tak mają ale ja zbieram nasiona ze swoich i już dawno nie kupowałam ze sklepu.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenka79 pisze:Emalio nie masz racji-bratki wysiane bardzo wcześnie,zdążą jeszcze złapać trochę chłodu i to im wystarczy,zeby zakwitły w terminie wiosennym.
Marzenko! To ja wrzucam swoje zaraz do zamrażarki :;230

Krysiu! U mnie trafiają się samosiejki, ale wysiewać muszę do pojemników, bo cóś mi zjada wszystko co małe i smaczne... :evil: Tylko ciemiernik cuchnący przeżywa w dużej ilości!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
lilbee
200p
200p

Post »

Ups to ja chyba źle zrozumiałam, myślałam że jak wysieje teraz i jak sadzonki złapią troche chłodu to będą kwitnąć, a nie że nasionka... :P
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Lilbe zrozumiałaś bardzo dobrze,nie nasionka bratka a sadzonki muszą się przechłodzić :wit
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja źle załapałam: Znaczy sieję, a później do zamrażary pojemnik z bratkami? ;:224
lilbee
200p
200p

Post »

hehe nie do zamrażary tylko za okno :) w marcu kwietniu czy nawet maju jest czasem jeszcze zimno, i wtedy się przechłodzą :)
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie będę czekała z mrożeniem do kwietnia! :;230 Do zamrażary! i już! tylko jeszcze muszą wykiełkować... :;230
Tak jakoś wzrok poleciał mi na rozłożone dookoła mnie nasionka... a może by do bratków jeszcze nachyłka wielkokwiatowego...
teoretycznie mogłabym właśnie dziś wysiać, ale mam tylko podłoże z ziemiórkami.... ;:145
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny namieszałyście...Bratki wysiać do kuwetki czy pojemniczka,zakryć szczelnie bo zdecydowanie lepiej kiełkują w ciemności.Jak sieweczki wzejdą i pogoda pozwoli (?) można zacząć wystawiać na balkon.Sadzoneczki niech się przechłodzą a nie nasionka bratka w zamrażarce.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko! Już doszłyśmy :;230 , a ja się z tą zamrażarą tylko droczę - po wykiełkowaniu trafią najpierw do lodówki (muszę tylko pilnować coby córki w domu nie było ;:202 bo mi się dostanie...), a później ... no dobra zobaczymy najpierw czy wzejdą.

Idę siać ;:224 To lepiej dopiszcie u Karolinki co z kwiatków jeszcze w styczniu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”