Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

tralaluszy pisze:o szok! ;:oj
Agniecha, szok to będzie jak jutro zobaczysz moje papryki, 5 h dziś przy nich spędziłem, nóg nie czuję
AGNESS pisze: Podaj proszę dokładny przepis na swoją wersję :D
Agnieszko, proszę bardzo.
beatrix+ pisze:;:180 Piotruś,fiu,fiu..a taka cieplutka kromka z masełkiem od mojego mleczarza najlepsza!! Ło matko sielpiańsko mam ślinotok..narobiłeś mi ochoty!
Beata, chleb wyszedł b.dobry, to zasługa maki kieleckiej,

Chleb żytnio - pszenny na zakwasie

zakwas przygotowuję w poniedziałek, daję 100 ml wody i 100 ml mąki żytniej, tak samo we wtorek i środę w odstępach co 24 h. Potem stawiam przy kaloryferze, a dzień przed pieczeniem (piekłem wczoraj) wsypuję 1 łyżkę mąki i dobrze za każdym razem mieszam. Zakwas choć młody, jest bardzo dobry, nieprzegazowany, co widać po dziurach przy wyrośniętym chlebie, jak są duże to niedobrze. W sumie mam pełen słoik 0,9 l i cały wykorzystuję, dzieląc na 3.

do maszyny wsypuję po 0,7 kg mąki pszennej i żytniej, mieszam, dodaję 1/3 zakwasu i łyżkę soli, łyżkę miodu gryczanego i 1 łyżeczkę zmielonych na miał skorupek od jajek. Tak robię x 3. Wszytko przekładam do plastikowego 10 l pojemnika i zostawiam do garowania na 2-4 h w temp 50 C.

Potem foremki smaruję smalcem , wysypuję otręby pszenne, nadmiar usuwam, wkładam ciasto do 3/4 wys. foremki, przykrywam ściereczką i włączam piekarnik na 230 C. Po ok 15 min wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 10 minut w 230, potem zmniejszam temp do 200 C i tak do 30 min, potem przekładam foremki o 180 stopni i dalej piekę 30 min.

Wyjmuję i po chwili postępuję analogicznie z druga partią.

Po upieczeniu przekładam na siatkę i przykrywam do wystygnięcia ściereczką lnianą, rano kroję , pakuję i mrożę.
Po wyjęciu z zamrażarki chleb przez 5 -7 dni jest świeży. Rozmrażam go w lodówce.

W ten sposób starcza mi na kilka miesięcy. Jest niewielkim dodatkiem do własną ręką wyprodukowanych wędlin i serów.
8-)

Zapomniałem napisać o dodaniu wody, powinno być 0,8-1,0 l wody w zależności od jakości mąki. Po wyrobieniu ma być konsystencja gęstego błota.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Smakowity chlebek, ze smalczykiem i domowy ogóreczek :) pychotka, a metoda zamrażania to rewelacja, codziennie swieże pieczywko, ja zamierzam piec chlebek makrobiotyczny- zakupiłam ziarno pszenicy, która się moczy przez 48 godzin, zostało jeszcze 40... godzin hmm niecierpliwa jestem :;230 przepis dostałam z instytutu rolniczego w Barzkowicach, chlebek jest żródłem cennych składników, szczególnie w okresie zimy. Jeśli ktoś chętny mogę się podzielić przepisem :)
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli ziarno będzie rosło na kiełki, co z nim potem robisz?

Salceson się rozmraża, jutro będzie pajda salcesonu z cienką kromką chlebka.
:;230
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Piotrze, jestem pełna podziwu dla Twoich pasji a przede wszystkim umiejętności.
Pyszne wędlinki, mięska no i jeszcze ten piękny chlebek...
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kielki swoją drogą produkuję hahaha nie Piotrze, pszenica moczy się 48 h, wymieniam oczywiście wodę, potem namoczone ziarno mieli się w młynku do miesa, do tak przygotowanej pszenicy dodaje trochę mąki ok pół szklanki, drożdze rozrobione z odrobiną mleka i cukru, sól, dodatkowo można dodać nasiona siemie lniane, nasiona słonecznika, kminek wedle uznania, chlebek przekładam do foremek musi w cieple rosnąć ok 2-3 h, a potem do piekarnika, bardzo smaczny i wartościowy chleb, szczególnie dla osób na diecie :) w poniedzialek jak upiekę podzielę się foto :) no i musowo domowa wędlinka, sera niestety nie produkuję, ale wszystko przede mną, :)

-- 10 sty 2015, o 20:54 --

A twoj przepis na chlebek kradnę ;:108
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawy przepis, ale nie lepszy byłby zakwas z mąki pszennej?
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Piotruś śliczny chlebek i tak smakowicie wygląda .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

No i jak musiało pachnieć! Sąsiadom pewnie ślinka ciekła,że hej :D
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Biotit pisze:Ciekawy przepis, ale nie lepszy byłby zakwas z mąki pszennej?

Zawsze mogę zrobić małą modyfikację, nawet dobry pomysł mi poddałeś :)
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będzie zdrowiej i dłużej chleb będzie świeży.
Moje wątki
Festina Lente
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biotit pisze:...włączam piekarnik na 230 C. Po ok 15 min wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 10 minut w 230, potem zmniejszam temp do 200 C i tak do 30 min, potem przekładam foremki o 180 stopni i dalej piekę 30 min. ...
Czy to przekładanie foremek wynika z faktu nierównomiernego pieczenia w piecu? A może chlebek ma się "przewietrzyć"?
Placki z mojego piekarnika są równo wyrośnięte z obu stron, w takim razie nie muszę obracać chlebka tylko zsumować czas??
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Piotr, w jakimś wątku, choć nie pamiętam już w którym, pisałeś, że ze środkowej części schabu robisz polędwicę łososiową. Bardzo lubię ten rodzaj wędliny. Jeśli możesz, to zdradź tajemnicę tego, jak to robisz :D
Dodam jeszcze, że schab parzony według Twoich wskazówek wyszedł rewelacyjny. Jak pisałam, do tej pory robiłam schab krótko dwukrotnie gotowany, który jest bardzo dobry, ale teraz ten parzony jest numerem jeden, smakuje świetnie. Rzeczywiście taki a'la polędwica sopocka.
Zrobię jeszcze szynkę w taki sposób.
Teraz czekam na zamówione osłonki, następna w kolejności wędlina drobiowa parzona a'la Biotit :D
Pozdrawiam, Kasia
margolcia3
100p
100p
Od: 18 sty 2012, o 21:14

Post »

Piotrze, czy w tym przepisie na chleb nie ma wcale wody?
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ostatnia szansa pisze:
Biotit pisze:...włączam piekarnik na 230 C. Po ok 15 min wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 10 minut w 230, potem zmniejszam temp do 200 C i tak do 30 min, potem przekładam foremki o 180 stopni i dalej piekę 30 min. ...
Czy to przekładanie foremek wynika z faktu nierównomiernego pieczenia w piecu? A może chlebek ma się "przewietrzyć"?
Placki z mojego piekarnika są równo wyrośnięte z obu stron, w takim razie nie muszę obracać chlebka tylko zsumować czas??
U mnie to wina piekarnika, dużej różnicy nie ma, ale wolę dmuchać na zimne.
gaura pisze:Piotr, w jakimś wątku, choć nie pamiętam już w którym, pisałeś, że ze środkowej części schabu robisz polędwicę łososiową. Bardzo lubię ten rodzaj wędliny. Jeśli możesz, to zdradź tajemnicę tego, jak to robisz :D
Dodam jeszcze, że schab parzony według Twoich wskazówek wyszedł rewelacyjny. Jak pisałam, do tej pory robiłam schab krótko dwukrotnie gotowany, który jest bardzo dobry, ale teraz ten parzony jest numerem jeden, smakuje świetnie. Rzeczywiście taki a'la polędwica sopocka.
Zrobię jeszcze szynkę w taki sposób.
Kasiu, po peklowaniu, wędzę ją zimnym dymem, czyli w temp 16-21 C przez kilka h.
Miło mi, że zastosowałaś się do moich wskazówek jak należy parzyć mięso.
Ja dziś piekę żebra wołowe kilka h, z max temp 120 C na początku, a potem w 80-90 C do 75C wew mięśnia.
Termometr do parzenia masz ?
margolcia3 pisze:Piotrze, czy w tym przepisie na chleb nie ma wcale wody?
Wszystko jest opisane.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Termometr mam, taki zwykły, ale jest czym zmierzyć i co wbić w mięsko.
Dzięki za podpowiedź, co do łososiowej. U nas następne wędzenie pewnie koło świąt, wtedy spróbujemy zrobić.
A te kilka h (pytam o łososiową), to w przybliżeniu jak wiele (raczej 2-3,czy może 5-6, czy jeszcze inaczej?)
Pozdrawiam, Kasia
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”