Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

Moni, lilaki sadź zdecydowanie tylko szczepione ;:108 ! Oszczędzisz sobie czasu i sił na usuwanie odrostów :twisted: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozeta pisze:Moni, lilaki sadź zdecydowanie tylko szczepione ;:108 ! Oszczędzisz sobie czasu i sił na usuwanie odrostów :twisted: .
Takie sadzę, jeśli kupuję sama ;), ale te dwie odmiany dostałam od koleżanki i są piękne odmianowo. Mam je już 5 lat, trochę mi szkoda, ale wiem, co się potrafi stać, bo na pobliskich polach rosną takie stare kępy średnicy dobrych kilku metrów :shock: Póki co nie ma kłopotów z odroślami, ale wiem, że to nieuniknione ;:108 Czyli co, Monisiu, radzisz pozbyć się ich?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni,
jeśli uważasz, że te lilaki pięknie kwitną, to ukop mały odrościk i posadź w miejscu, gdzie mogłyby się swobodnie rozrastać, np. przy schowku na narzędzia, albo z tyłu działki przy jednym z wielu miejsc odpoczynku z ławeczką :D . Pracując w maju w sadzie też można by powciągać trochę tego niesamowitego zapachu ... ;:224 . A sam krzew rzuci nieco przyjemnego cienia.
Po pobraniu tych odrostów mateczne krzewy z obecnego miejsca usunęłabym ;:108 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, ja mam w sumie 8 krzewów lilaków w różnych odmianach. Te dwa krzewy są nieszczepione, pozostałe szczepione. Właśnie myślimy w domu nad tym. Propozycja - przesadzić te dwa nieszczepione na sam koniec działki.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba jednak murek pociągnęłabym trochę dalej, bo sprawia wrażenie uciętego z jednej strony :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli tylko dadzą się przesadzić, to tak ;:108 ! Będą to od razu spore krzewy (czyt. więcej kwiatów ;:173 ). Trzymam kciuki!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyta1 pisze:Chyba jednak murek pociągnęłabym trochę dalej, bo sprawia wrażenie uciętego z jednej strony :wink: .
Latem to nie przeszkadza, bo rosną wysokie trawy. Zimą tam nie przebywam :) Łączyć nowego murku na pewno nie będę z istniejącym już murkiem - chcę je oddalić od siebie.
Obrazek

-- Pt 09 sty 2015 20:30 --
Rozeta pisze:Jeżeli tylko dadzą się przesadzić, to tak ;:108 ! Będą to od razu spore krzewy (czyt. więcej kwiatów ;:173 ). Trzymam kciuki!
Chyba to będzie dobre rozwiązanie ;:108
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie na letniej fotce zupełnie nie widać końca murku. Trawa maskuje go bardzo skutecznie :wink: . A myślałaś, żeby na tą dłuższą cześć puścić jakieś pnącze? Mi spodobało się jak moja trzmielina opanowuje murek przy tarasie i planuję posadzić kilka sadzonek przy ogrodzeniu od strony ulicy :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyta1 pisze:Faktycznie na letniej fotce zupełnie nie widać końca murku. Trawa maskuje go bardzo skutecznie :wink: . A myślałaś, żeby na tą dłuższą cześć puścić jakieś pnącze? Mi spodobało się jak moja trzmielina opanowuje murek przy tarasie i planuję posadzić kilka sadzonek przy ogrodzeniu od strony ulicy :wink: .
Edytko, jak się przyjrzysz, to zauwazysz malutkiego (b.malutkiego ;) ) bluszcza, który tam jest posadzony. To bluszcz zimozielony. Myślę, że w tym roku już się rozrosnie. Z drugiej strony murku rośnie pnąca róża Elfe :D . Na tej krótszej części też rośnie róża, ale jesienią zdjęcia robione, więc nie widac.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Moniczko jestem ciekawa co ostatecznie zdecydujesz w temacie murku... ;:108
Zaciekawiłam mnie szczepionymi lilakami, nie wiedziałam, że takie można kupić.
To są drzewka? masz może zdjęcia takich lilaków? ;:65
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Co Ty chcesz od tej rabatki przy murku?
Mnie sie podoba.
Nie wiem czy postawić murek z przodu, czy przedłużyć. Trzeba by zobaczyc perspektywę.
A jak pogoda?
U mnie jest fatalna. Wieje strasznie. Jeszcze te krople walące o szybę :roll:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

I teraz mam dylemat - wyciąć i zacząć murek ciut wcześniej od miejsca poniżej, czy zostawić i zrobić krótszy murek?
Moni, nie wiem dokładnie o co chodzi, ale jestem za tym, żeby nie wycinać i zrobić krótszy murek ;:333 I tak, niezależnie od tego co Ci tu poradzimy, zrobisz, jak dyktuje ;:167 Jestem pewna, że podświadomie już dawno podjęłaś decyzję ;:108
Ciekawi mnie jak z takim murkiem wyglądają kwestie prawne - trzeba mieć zezwolenie na budowę?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze::wit Moniczko jestem ciekawa co ostatecznie zdecydujesz w temacie murku... ;:108
Zaciekawiłam mnie szczepionymi lilakami, nie wiedziałam, że takie można kupić.
To są drzewka? masz może zdjęcia takich lilaków? ;:65
tutaj dwa z moich szczepionych lilaków:
Obrazek

Obrazek

One są szczepione jak wszelkie inne formy na pniu i rosną jak drzewko, nie dając odrośli na dole. To bardzo wygodne - mogą rosnąć na tyłach rabaty z różami ;)
Moje 3 lilaki rosną na rabatach właśnie.

-- So 10 sty 2015 20:12 --

A tu są te, które musiałabym przenieść - szkoda mi się ich w pełni pozbywać, choć to tradycyjne, krzaczaste formy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Co Ty chcesz od tej rabatki przy murku?
Mnie sie podoba.
Nie wiem czy postawić murek z przodu, czy przedłużyć. Trzeba by zobaczyc perspektywę.
A jak pogoda?
U mnie jest fatalna. Wieje strasznie. Jeszcze te krople walące o szybę :roll:
Gosia, ja nie przepadam za takimi skupiskami różnorakich roślin. Te wylądowały w tym miejscu, bo albo nie było gdzie posadzić albo żal wyrzucić i tak powstała niby rabata. Może to nieźle wygląda, ale to taki nieporządek w ogrodzie i wprowadza mi chaos, a to mi nie pasuje. Każda roślina z innej parafii ;:306 Może gdyby posadzić jakieś trawy w jednym gatunku, to by to nieco złagodziło ;:224
Pogodę mamy paskudną. Deszcz pada non stop i zmyło już cały śnieg ;:222

-- So 10 sty 2015 20:20 --
Elwi pisze:
I teraz mam dylemat - wyciąć i zacząć murek ciut wcześniej od miejsca poniżej, czy zostawić i zrobić krótszy murek?
Moni, nie wiem dokładnie o co chodzi, ale jestem za tym, żeby nie wycinać i zrobić krótszy murek ;:333 I tak, niezależnie od tego co Ci tu poradzimy, zrobisz, jak dyktuje ;:167 Jestem pewna, że podświadomie już dawno podjęłaś decyzję ;:108
Ciekawi mnie jak z takim murkiem wyglądają kwestie prawne - trzeba mieć zezwolenie na budowę?
:wit
Elwirko, prawdę powiedziawszy nie zastanawiałam się nawet nad tym, żeby mieć jakiekolwiek pozwolenie na budowę ;:131 A z decyzją naprawdę mam dylemat. Problem polega na tym, że pogoda nie sprzyja temu, żeby na spokojnie stanąć przed tym miejscem i przemyśleć. Zaczekam chyba na ;:3
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wprawdzie nie mam jeszcze widocznych wschodzących cebulek, ale znalazłam inną oznakę wiosny - pąki ciemiernika :tan
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”