krynka pisze:Kupiona w sklepie dynia Hokkaido ( w celu pozyskania nasion )była po prostu niesmaczna

Wygladała pięknie,rasowo,ale smak pozostawiał dużo do życzenia.Pewnie smak w duzej mierze zależy od warunków uprawy- wiadomo- swoje najlepsze !
Niedawno rozpłatałam dynę Ambar,bo pojawiła się jakaś plamka na skórce. Po upieczeniu okazała sie wprost wyśmienita. Miąższ bardzo zwarty, ,ceglasto-pomarańczowy,bardzo smaczny,słodkawy,bez charakterystecznego zapachu

Jak dla mnie smaczniejsza od Hokkaido.
Cytując klasyczny opis sprzedawców nasion
"Rewelacyjna odmiana zawierająca 3-razy więcej suchej masy (18-25 %), 3-razy więcej białka (1,5-2 g) i 6-razy więcej betakarotenu (10-12 mg) niż pozostałe odmiany uprawiane w Polsce, a także 2-krotnie więcej suchej masy niż marchew. Gniazda nasienne są małe, dzięki czemu owoce są mniej podatne na uszkodzenia, nie pękają podczas zbioru i lepiej się przechowują. Nie kumuluje metali ciężkich i azotanów, a więc może być uprawiana w pobliżu dróg. Owoce mogą być przechowywane do marca zachowując przez cały czas dużą zawartość witaminy C."
Dynia ta ma jednak sporą wadę- jest mało plenna. Miałam wprawdzie tylko jeden krzak,( dość zwarty,kompaktowy,w przeciwieństwie do innych odmian ),na którym początkowo rósł w wolnym tempie tylko jeden owoc,a dopiero po jego zerwaniu zawiązały sie dwa nowe,które musiałam zerwać w fazie niedojrzałęj,bo zbliżały się przymrozki. Nie wiem,czy ta kiepska plenność to cecha odmianowa,czy może dynia ma wieksze wymagania glebowe od innych odmian,które w tym roku obrodziły u mnie rewelacyjnie
Czy ktoś uprawiał tą odmianę i może podzielić się doświadczeniem ?
Miałam jej nie sadzić w tym sezonie,ale ten smak ....
Zdjęcie dyni pokazywałam tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=770