Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Witaj Danusiu :) Twój ogródek zawsze mnie zachwyca, bo ma wiele tajemniczych zakątków, a dzwonek super : teraz już nikt nie bedzie ciebie szukać ... Jeśli chodzi o Noc Naukowców, ogólnie było bardzo malo ludzi, pogoda przegoniła odwiedzających mimo, że to był wrzesnień :)

Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku ;:196
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Danusiu :wit
Kogucik fantastyczny. Pomysł z dzwonkiem - rewelacja. Natychmiast sobie taki sprawię. My mamy 3 wejścia do domu. Ile ja się nieraz nabiegam, żeby namierzyć któregoś z domowników, to ludzkie pojęcie przechodzi. A tak, zadzwonię dzwonkiem: zbiórka! Super ;:138
Co do świec, to prawda. Do "odymiania" nie maja być zwykłe świece tylko wkłady do zniczy. Dają podobno więcej ciepła.
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Tereniu, u nas cały czas przedwiośnie i dylematy z tym związane. Rośliny tylko troszkę zabezpieczone igliwiem i tylko niektóre. No i wiadomo, są cały czas w fazie lekkiego uśpienia. Dzień coraz dłuższy, zaraz im się wszystko pozajączkuje i będą startowały zamiast spać spokojnie. Czujność pogodowa w związku z powyższym jest ogromna. Myślę że jak zwykle u nas, zima zawita w lutym. Tereniu, zaglądam co rusz do mojej szklarni i muszę ci powiedzieć że dziś pomyślałam ż e ziemię wokół roślin mogę obłożyć starym styropianem. Drzwi zamknięte, wiatr nie ruszy. Z kuflika wycięłam dziś kilka gałązek i wsadziłam do ukorzenienia, tak na wszelki wypadek. Sadzonki przyniosłam do domu. Zrobiłam też sadzonki prostanthy i kiwi, ale te zostawiłam w szklarni pod kołderką, ciekawa jestem czy mi się uda.
Kasiu, jakoś Noc Naukowców była słabo reklamowana, albo ja gapa jestem. Dowiedziałam się o niej z wieczornych wiadomości, już było po imprezie.W przyszłym roku muszę przypilnować.
Mireczko, kogucik, rewelacja, jak zadzwonię to chyba pół osiedla słyszy. Muszę się rozejrzeć po sklepach, bo teraz wkłady bywają przecenione, świece zostawiła bym, przydadzą się do latarni.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Danusiu witaj :wit Na pewno się uda z sadzonkami ;:108 w szklarni ładnie się ukorzeniają , ja w ubiegła zimę też próbowałam i większość się ukorzeniła :heja
Mówisz że rączki Cię świerzbią ??? ;:306 ;:306 Już niedługo i będziemy wysiewać ;:108
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Danusiu - gdyby tych sadzonek ukorzeniło się zbyt wiele ;:131 , a tak serio trzymam kciuki , coraz bardziej mnie intrygujesz i zaciekawiasz ;:180
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, na paluszki muszę bardzo uważać, prosiłam eMa żeby mi związał jak za szybko będę siała. Muszę się teraz pilnować.

Monisia, mówisz i masz. ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ja także trzymam kciuki za Twoje sadzonki ;:304
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

BEA, przy tak licznym wsparciu powinno się udać. ;:303
Troszkę jestem od kilku dni zakręcona, ale jak dziś wsadzałam te swoje patyczki do ukorzenienia to wpadłam na pomysł.
Żeby ziemia była cały czas pulchna, mogła na czas przeschnąć, żeby nie zbierała się na wierzchu pleśń i sami oceńcie. Może pomysł się komuś przyda.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Fuksja niestety strasznie wyrosła, musiałam trochę skrócić, już zrobiłam sadzonki, jak się nie udadzą to w lutym zrobię nowe. Teraz krzak stoi ładnie przycięty, tylko cały czas kwitnie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danusiu już widzę kombinujesz, tniesz, sadzisz ale nasion jeszcze nie siej ;:306
Ja już też szukam , czytam i przebieram w nasionach ale zaczynam od stratyfikacji :D a z tym grzaniem zniczami to ciekawa sprawa :wink: Ja mam tylko tunel i to częściowo folie mi popękała na krótszych bokach trzeba będzie wymienić, a za rok pewnie całą. U mnie cały rok wieją porywiste wiatry.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, rzeczywiście od dwóch dni kombinuję, z sianiem się wstrzymam do połowy lutego, bo po ubiegłorocznych praktykach stwierdziłam że szkoda mojego czasu i przestrzeni w domu. Na razie mam kłopot z begoniami, bo już w kartonie wykiełkowały, nie mam w domu wystarczająco chłodnego miejsca. Fuksje musiałam dziś przyciąć, strasznie wybujała, to od razu zrobiłam sadzonki. Myślę jeszcze nad sadzonkami dipladeni. ma długie pędy, ładnie się przechowuje, to może sadzonki by się udały. I tak muszę skrócić. U mnie wiatry bywają okropne aż do wiosny, ale moja szklarnia ma ściany z poliwęglanu,niby fajnie bo wytrzymałe, ale zastanawiam się jak będę je czyściła, bo w kanałach to już wyższa szkoła jazdy, ale o tym będę myślała jak przyjdzie pora. Na razie kiełkuję nasiona do jedzenia. Marysiu Wiary wieją ale Twój tunel stoi, jak w środku zrobisz zabezpieczenia dla roślin to nie odfrunie. Jakaś agrowłóknina, folia, styropian. Ja właśnie iglaki przycinałam i część gałęzi na ziemię w szklarni ułożyłam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kiedyś miałam kupowany tunel z konstrukcją z PCV i nie wytrzymał trzech sezonów. Znalazłam kogoś kto zrobił porządną konstrukcję na ramie z rurek, skręcaną, że mogę przenosić. Folia dwuletnia wytrzymała cztery więc konstrukcja jest stabilna ;:215 Mają nam robić kanalizację i nie wykluczone że rura poprzeczna pójdzie tam gdzie tunel, więc myślałam że połączę z wymianą folii ;:131 Niestety stale przekładają terminy. Boję się tylko, żeby nie zrobili tego w środku wegetacji ;:223
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, jakoś trzeba sobie radzić. U mnie, wiało, lało, a teraz słonko nieśmiało wygląda.
Boje begonie tak wyglądają.
Obrazek
Poradźcie co mam zrobić, tak trzymać , czy di doniczki wsadzić?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu moje doświadczenie z begoniami jest żadne, a guru begoniowe Małgosia nie bywa na FO.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, jest jeszcze nadzieja że ktoś w tym temacie się odezwie.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Danusiu specjalistką jest też Majka, zobacz do niej :wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=826
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”