Domowo i zdrowo
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowo i zdrowo
Piotrek a dlaczego czosnek musi być suszony, świeży nie może być?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Beata, pewnie , że może być, ja mam taki i taki, ale suszony się przechowa do lata, a świeży przynajmniej u mnie niekoniecznie.
Robię sporo kiełbas wędzonych i dlatego czosnku sporo używam do ich wyrobu. Suszony w takim wypadku jest praktyczniejszy.

Robię sporo kiełbas wędzonych i dlatego czosnku sporo używam do ich wyrobu. Suszony w takim wypadku jest praktyczniejszy.

- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowo i zdrowo
No łańcuszek z obwarzanek boski, tylko czemu taki krótki? Chyba, że to już po pierwszej degustacji 
A jakiś przepisik na te obwarzanki poproszę...

A jakiś przepisik na te obwarzanki poproszę...
Pozdrawiam, Kasia
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Domowo i zdrowo
Fajne te obwarzanki , tak , tak , prosimy o przepis jak zrobić takie cudeńka . 

Pozdrawiam, Beata.
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Domowo i zdrowo
Bardzo ciekawy watęk, robię sama wino, kiełbaski, wędlinki...ale serem jestem oczarowana
rewelacja
jestem pełana podziwu, dla wytrwałości
pozdrawiam





- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Obwarzanki Krakowskie
Składniki:
1 szklanka maki pszennej 650
1 szklanka maki żytniej 720
1 szklanka wody
20g świeżych drożdży
2 łyżki melasy ( ciężko ja dostać, ale piekarnie zawsze mają
)
białko do smarowania
mak, sól gruboziarnista, kminek (do posypania)
Wykonanie:
drożdże rozrabiamy z mąką, cukrem, ciepłą wodą (po łyżce), odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie łączymy składniki, wyrabiamy ok. 10 min, odstawiamy na 20-30 min. (ja na tym etapie dodaję kminek (1 łyżka)

Ciasto dzielimy na 10 - 14 w miarę równych kawałków, rozwałkowujemy na 10-12 cm paski, skręcamy je, a końcówki smarujemy wodą i zwijamy w kółko.

Gotujemy wodę, dodajemy łyżeczkę sody i soli i wkładamy po 2 - 4 obwarzanki.
Gotujemy je po 20 sekund z każdej strony:
Po chwili, przekładamy na blachę i smarujemy białkiem oraz sypiemy kminek, mak lub gruboziarnista sól:

Pieczemy 15-20 min 180C z termoobiegiem.

Smacznego

Składniki:
1 szklanka maki pszennej 650
1 szklanka maki żytniej 720
1 szklanka wody
20g świeżych drożdży
2 łyżki melasy ( ciężko ja dostać, ale piekarnie zawsze mają

białko do smarowania
mak, sól gruboziarnista, kminek (do posypania)
Wykonanie:
drożdże rozrabiamy z mąką, cukrem, ciepłą wodą (po łyżce), odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie łączymy składniki, wyrabiamy ok. 10 min, odstawiamy na 20-30 min. (ja na tym etapie dodaję kminek (1 łyżka)

Ciasto dzielimy na 10 - 14 w miarę równych kawałków, rozwałkowujemy na 10-12 cm paski, skręcamy je, a końcówki smarujemy wodą i zwijamy w kółko.

Gotujemy wodę, dodajemy łyżeczkę sody i soli i wkładamy po 2 - 4 obwarzanki.
Gotujemy je po 20 sekund z każdej strony:

Po chwili, przekładamy na blachę i smarujemy białkiem oraz sypiemy kminek, mak lub gruboziarnista sól:

Pieczemy 15-20 min 180C z termoobiegiem.


Smacznego

-
- 100p
- Posty: 151
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: Domowo i zdrowo
Ja słyszałam że świeżego się nie daje bo kiełbasa może skwaśnieć. Jednak ja daje świeży i nic się jej nie dzieje. Może dlatego że nie zdąży się zepsućwhitedame pisze:Piotrek a dlaczego czosnek musi być suszony, świeży nie może być?

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Ja często kupuję pachwinkę, smażę ją sobie jak boczuś. Jutro pójdę i wezmę do celów wędliniarskich. Jakieś szczególne wytyczne są dla przetworzenia tego produktu w szynkowarze?

Pozdrawiam - BabajAGA
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
Proszę bardzo:
1. pachwina ma być wycięta od strony łopatki
2. szynkowar/praska nie może być z rury.

1. pachwina ma być wycięta od strony łopatki
2. szynkowar/praska nie może być z rury.

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Domowo i zdrowo
Piotrku widzę, że chlebuś pieczesz hurtem
Ale faktycznie tak najwygodniej, jeśli jadasz go bardzo rzadko
Wygląda pysznie
Ja ostatnio aż przed świętami piekłam i już znowu bardzo mi się chce..... chyba jutro upiekę
Podaj proszę dokładny przepis na swoją wersję



Ja ostatnio aż przed świętami piekłam i już znowu bardzo mi się chce..... chyba jutro upiekę

Podaj proszę dokładny przepis na swoją wersję

- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1592
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze ja też baardzo proszę o przepis (jakbyś mógł to razem z przepisem na zakwas, bo nigdy nie robiłam
) Piękne chleby. A powiedz jeszcze jak te mrożone potem przygotowujesz? Najpierw rozmrażasz i potem podgrzewasz w piekarniku czy od razu buch do piekarnika?
