Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Katalog odmian naszych dalii: dyskusje, uwagi, identyfikacja
Dzisiaj siostra znalazła jeszcze zdjęcie dalii mam prośbę o oznaczenie tych dwóch na górze. Są to dalie sprzed 4 lat których już nie mam .Więc nie napiszę jakie wysokie itp. ewentualnie podobne do tych odmiany 

- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomarańczowa - stawiam na Canaries!
Drugiej nie kojarzę ;-)
Drugiej nie kojarzę ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 500p
- Kontakt:
Dzięki za identyfikacje
- takasobie
A ta druga to może być specyficznie wybarwiona (albo po prostu to wina południowego słońca) na Namiki Michi, ale nie jestem na 100% pewna.
Skąd masz obie?

Miłka
W kwestii pierwszego zdjęcia, to też mam wśród moich dalii podobną odmianę i nawet Stanisław nie wie, co to jest. Znalazłam zdjęcie odm. Canaries (mało jest zdjęć) i wygląda inaczej, bo raczej środek ma żółty, a resztę pomarańczową...
http://thedripmudgee.blogspot.com/2012_ ... chive.html
(trzeba poszukać na samym dole strony)
Co do drugiej to nie mam pojęcia - ale chyba nie jest to jednak Namiki Michi... która wygląda na polu Stanisława jak poniżej

Może Stanisław albo Grzegorz by na coś wpadli ...
Moja odmiana, którą podejrzewałam, że może być Canaries wygląda tak:

http://thedripmudgee.blogspot.com/2012_ ... chive.html
(trzeba poszukać na samym dole strony)
Co do drugiej to nie mam pojęcia - ale chyba nie jest to jednak Namiki Michi... która wygląda na polu Stanisława jak poniżej

Może Stanisław albo Grzegorz by na coś wpadli ...
Moja odmiana, którą podejrzewałam, że może być Canaries wygląda tak:

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 500p
- Kontakt:
Niestety żadnej z tych dwóch już nie ma ta pomarańczowa chyba się wyrodziła bo pamiętam że miała już tylko jeden pęd a w zeszłym sezonie już nie urosła .Tej drugiej to nawet sobie nie przypominam (nie interesowałam się tak ogrodem ale zdjęcia pstrykałam). Zamawiane były chyba z all ale nie pamiętam od kogo.Jeśli się nie da ustalić to nie szkodzi ,jedynie coś podobnego szukam do tej pomarańczowej
Marzenko,
to proponuję Ci szukanie wśród odmian: Jessica, Lenka, Lisonette. Ornaments, Kenora Superb.
Lista byłaby pewnie dłuższa, ale nie wiem dokładnie jakie odmiany pojawiają się w sprzedaży w sklepach i centrach ogrodniczych. Te, które wymieniam, znam z kolekcji Stanisława.
to proponuję Ci szukanie wśród odmian: Jessica, Lenka, Lisonette. Ornaments, Kenora Superb.
Lista byłaby pewnie dłuższa, ale nie wiem dokładnie jakie odmiany pojawiają się w sprzedaży w sklepach i centrach ogrodniczych. Te, które wymieniam, znam z kolekcji Stanisława.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 500p
- Kontakt:
BarbaraRDziękuję za podanie odmian Jessica mnie urzekła.
- takasobie
Pierwsza - optuję za Gallery Matisse
Druga - Apache
Druga - Apache
Miłka
- takasobie
No to jak nie Apache, to może New York?
To maleństwo może być Autumn Fairy! Faktycznie maleństwo. Miałam w sezonie 2014, trzymam kciuki o jej przetrwanie. Chciałam sie podzielić jej karpą, ale nie zawązała takiej, żeby wszystkich chętnych obdarować.

To maleństwo może być Autumn Fairy! Faktycznie maleństwo. Miałam w sezonie 2014, trzymam kciuki o jej przetrwanie. Chciałam sie podzielić jej karpą, ale nie zawązała takiej, żeby wszystkich chętnych obdarować.

Miłka
A może to strzępiasta Cheyenne? Czasem wybarwia się prawie na jasnoczerwony kolor?
Ale na podstawie tego zdjęcia to raczej obstawiłabym Apache - bywa, że kiedy przekwita, jaśnieje.
New York rzeczywiście jest jaśniejsza, jasnoczerwona, ale bardzo rzadko spotykana w sprzedaży...
Ale na podstawie tego zdjęcia to raczej obstawiłabym Apache - bywa, że kiedy przekwita, jaśnieje.
New York rzeczywiście jest jaśniejsza, jasnoczerwona, ale bardzo rzadko spotykana w sprzedaży...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Żadnej z nich w życiu nie kupowałam
- taka niespodzianka. A jako że nie zapisywałam co kupiłam to nawet nie wiem zamiast czego ją dostałam...
Autumn Fairy chyba już tak ma, że niewiele w bulwach przyrasta, bo ja też nie miałam czym dzielić chętnych.
Muszę się Wam pochwalić moją Wittem - zobaczcie jaka modelka! Od razu na wystawę się wyszykowała

Autumn Fairy chyba już tak ma, że niewiele w bulwach przyrasta, bo ja też nie miałam czym dzielić chętnych.
Muszę się Wam pochwalić moją Wittem - zobaczcie jaka modelka! Od razu na wystawę się wyszykowała