Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tulipanowiec
Beata, mimo tego, że Twój tulipanowiec ucierpiał na wietrze, jest przepiękny. Przeważnie mają formę strzelistą, a ten jest masywny i szeroki. Jak się wybarwia jesienią ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Patrząc na tego strzelistego tulipanowca ożyła we mnie nadzieja na jego zakwitnięcie w najbliższym sezonie.Bo mój mimo wielu lat życia i wysokiego wzrostu nie kwitnie.
Halina
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
A ja chyba swojego na wiosnę wytnę , bo to walka z wiatrakami , znowu będzie notorycznie łamany a tak posadzę jakiegoś iglaka bo tylko one mają szansę w tym miejscu . Halinko , może zakwitnie a może nie , ale i tak jest ładnym drzewem .
Beata
Beata

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
A moze zamiast wycinać lepiej wzmocnić przewodnik - przywiązując jakąś listwę albo pręt do przewodnika by go usztywnić w okresie wzrostu ? Ja tak zgrobiłem z moją koreanka gdy nagle przyrosty miała po 60 cm .Były wiotkie i smętnie zwisały zamiast się prężyć. Teraz choinka ma ponad 3 m i jest krzepka i mocna.
szkoda drzewka !
szkoda drzewka !
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
On już od kilku lat nie ma przewodnika , im gęściejszy tym bardziej go łamie . Z ziemi wyrasta dużo odrostów i jeden zostawiłam , miał ze 150cm , ale w lecie wycięłam bo stwierdziłam ,że nie będę czekała z 10 lat na kwiaty . A może zrobię z niego globosę i co roku będę go przycinać . Tak robię z katalpami , żeby duże nie rosły , ale one rosną przy świerkach i ich nie łamie w środku lata .
Beata

Beata

-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ktoś wie, ile mam czekać na kwiaty przy odmianie Aueromarginatum? Ma jakieś 170 cm?
Ja swojego aureomarginatum kupiłam w zeszłym sezonie w szkółce z jednym kwiatem. w trakcie sezonu podrósł u mnie do ok. 2m. Podobno te szczepione kwitną szybciej, na ile szybciej pokaże praktyka 

-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
Mój rośnie w pobliżu studni głębinowej. Mam nadzieję, że nie będzie mu przeszkadzało. Posadziłam go jesienią 2013 i urósł tylko 15 cm.. w zeszłym roku. Nie chce mi się wierzyć, że to duże drzewo.
Kochani Forumowicze, Czy ktoś posiada tulipanowca np. 20 letniego lub starszego?
Jak jest faktycznie z jego wysokością, pytam bo znajomy szkółkarz odradza jego sadzenie we względu na ekspansywność.Mam swojego odmianowego i nie wiem czy nie powinnam go przesadzić w inne miejsce, na razie ma ok 2 m.
Do jakiej wysokości dorastają w naszym klimacie , bo źródła podają różne wartości
Jak jest faktycznie z jego wysokością, pytam bo znajomy szkółkarz odradza jego sadzenie we względu na ekspansywność.Mam swojego odmianowego i nie wiem czy nie powinnam go przesadzić w inne miejsce, na razie ma ok 2 m.
Do jakiej wysokości dorastają w naszym klimacie , bo źródła podają różne wartości
Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 17:59
Mój tulipanowiec ma ok. 10 lat, ale codziennie przejeżdżam koło tulipanowca kilkudziesięcioletniego. Ma ukształtowana piękną koronę kotłową i jest wielkości starej odmiany jabłonki. Wydaje mi się, że określenie ekspansywny w wypadku tulipanowca jest nietrafione.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Nie przejmuj się tym i daj mu czas. W pierwszym roku po posadzeniu w ogrodzie większośc drzew w ogóle nie rośnie w górę, albo bardzo mało; rozbudowują system korzeniowy. Mój tulipanowiec Fastigiatum posadzony latem 2012 r. podrósł zauważalnie dopiero w 2014 r. Tulipanowca gatunek posadzilam w czerwcu 2004 r. Był wtedy małym patykiem z 4 listkami; w pierwszym roku urósł mu jeszcze 1 listek, Dopiero w 2005 r. podrósł do około 0,5 m. Nie wiedziałam wtedy, ze to będzie duże drzewo, więc posadziłam go w nieodpowiednim miejscu, ale za to bardzo zacisznym. Dlatego po kilku latach musieliśmy go przesadzić, przy czym podczas tego przesadzania przypadkiem dość mocno uszkodzilam mu korzenie. Myślałam, że tego nie przetrwa, ale zostawiłam go w nowym miejscu w spokoju. Przez 2 lata chorował, ale w końcu dał sobie radę i zaczął rosnąć.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
-
- 100p
Zapomniałam dodać, że mój poprzedni wpis skierowany był do Limetki.
Parrocjo - ja tez widzialam kilkudziesięcioletniego tulipanowca: ten egzemplarz jest rozłożysty a jego wielkośc piorównałabym do kasztanowca. Iest to więc pokażne drzewo, które nie nadaje się np. do małego ogródka, albo do posadzenia blisko ściany domu. Zresztą, jego wielkość może też zależeć od stanowiska. Na dobrej i wystarczająco wilgotnej glebie oraz na słonecznym miejscu na pewno osiągnie większe rozmiary niż na słabej.
Pozdrawiam
Basia B.
Parrocjo - ja tez widzialam kilkudziesięcioletniego tulipanowca: ten egzemplarz jest rozłożysty a jego wielkośc piorównałabym do kasztanowca. Iest to więc pokażne drzewo, które nie nadaje się np. do małego ogródka, albo do posadzenia blisko ściany domu. Zresztą, jego wielkość może też zależeć od stanowiska. Na dobrej i wystarczająco wilgotnej glebie oraz na słonecznym miejscu na pewno osiągnie większe rozmiary niż na słabej.
Pozdrawiam
Basia B.
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 17:59
Tulipanowca wielkości kasztanowca jeszcze nie miałam przyjemności widzieć. Jego jest łatwo wypatrzeć z uwagi na unikalny w naszym klimacie kolor liści zbliżony trochę do koloru liści orzecha włoskiego.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Są również odmiany kolumnowe tulipanowców które nie zajmują dużo miejsca, chociaż wg zapewnień rosną równie wysoko. Mam takiego ale nie pamiętam jego nazwy i faktycznie po kilku latach nie bardzo rozrasta się wszerz na razie ok. 1,0 m, za to ma ponad 3 m wysokości
-
- 100p
Właśnie tulipanowiec odmiany Fastigiatum ma mieć pokrój kolumnowy: wg IBRO wysokośc do 15 m, przy szerokości 3 m.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.