Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Można wygiąć z izolowanego drutu,takiego do instalacji elektrycznych.Można kupić w sklepie 1 metr za ok.4 zł,3X2,5 mm2,zdjąć zewnętrzną izolację,pociąć na 20-25 cm odcinki i wyginać jak potrzeba.Ztakiego metrowego kawałka można otrzymać 15 lub 12 zawieszek.Chyba,że poniewierają się kawałki kabla gdzieś w piwnicy lub w garażu,wtedy zawieszki są darmowe.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kaLo

Dziękuję za przypomnienie.Już wcześniej pisałam do Piotrka,miałam podać dodatkowe dane i zapomniałam :oops:
Tak to jest jak się nie ma uprawnień do pisania w niektórych wątkach. :)
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Na poczatku uprawiania pomidorów w tunelu używałem Betoksonu, następnie Betoksonu w mieszaninie z Gibrescolem 10mg, i po wycofaniu Gibrescolu ponownie Betoksonu ponownie zarejestrowanego.Jeśli chodzi o plon to zdecydowanie najlepsze wyniki dał Betokson+Gibrescol, bez pogorszenia smaku i kształtu owoców,a wręcz przeciwnie. Owoce pierwszych gron były o ok. 2 tygodnie wcześniejsze.Pozostał więc sam Betokson ale to już nie jest to.

Pozdrawiam. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Mam Boraks w proszku (dostałam kiedyś od siostry i używałam do robienia pasty do mycia piekarnika:). :;230
Można z niego zrobić oprysk na zawiązywanie gron? W jakich proporcjach?
Pozdrawiam -Marta
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Też myślałam o boraksie .Wczoraj widziałam na alledrogo po 11zł za kg.Popryskała bym nie tylko pomidorki.Gdyby jeszcze dokupić jakiś związek molibdenu, który można zmieszać z boraksem mielibyśmy samorobny betoxan i pewnie tani.Są na tym forum zdolni chemicy więc pewnie coś wymyślą. :)Na alle..mozna kupić dwusiarczek molibdenu i molibdenit-nawóz do rzepaku ale czy można go mieszać z kwasem bornym czy boraksem i w jakiej proporcji ;:131
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tylko po co ta zabawa kiedy można kupić gotowy produkt, tego nie używa się dużo.
Joneska
100p
100p

Post »

Zabawa trochę z ciekawości a trochę z potrzeb.Myślałam nie tylko o pomidorach ale o moich truskawkach i drzewkach owocowych.Mogło by się okazać ,że wcale nie było by tego tak mało :wink: Swoja drogą nie mam wiedzy czy by się do wszystkiego nadawał.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Stosując oryginalny Betokson w dawce przewidzianej przez producenta, czyli 2 ml/l, mamy w każdym litrze roztworu 40 mg boru. Aby osiągnąć identyczną zawartość przy zastosowaniu boraksu trzeba go na każdy litr 350 mg czyli 0,35 g. Ale to nie jest problem. Problem jest w tym, że w takim roztworze będziemy mieć tyle samo jonów sodu Na+. Jony sodu nie są mile widziane przez rośliny zwłaszcza podawane dolistnie. Moja propozycja jest taka. Najpierw sprawdźmy skuteczność oprysku borem kwiatów, ale borem bez zbędnego balastu. Użyjmy do tego wody borowej. W końcu za jedyne 3.80 zł mamy 13 litrów roztworu do oprysku czyli 1 litr kosztuje nas ca 30 groszy. Jeżeli próby wykażą pozytywny wpływ na wiązanie możemy następnie wykonać próby z boraksem. Przekonamy się wtedy czy jony sodu nie przyniosą skutku odwrotnego do zamierzonego ; nie spowodują zamierania kwiatów.

Znalazłem ciekawa informację w temacie sodu
Rośliny pomidora są szczególnie wrażliwe na sód, zawartość tego pierwiastka w wodzie powyżej 150 mg Na/dm3 może być toksyczna dla roślin.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=3053
Joneska
100p
100p

Post »

Borak -czteroboran dwusodowy =sól kwasu borowego.Woda borowa to rozcieńczony kwas borowy?Jeśli tak to w jakim stężeniu?Tak się dopytuje bo na moją czereśnie to pewnie i 5l na raz nie było by za dużo.1kg kwasu borowego kosztuje 8zł.Nie wiem jak z trwałością takiego kwasu.Czy jest higroskopijny i na ile się uwodni a może rozłoży .Krótko mówiąc czy będzie się nadawał do użycia przez kilka sezonów.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jest tyle różnych nawozów zawierające bor, że samemu już nie warto wytwarzać samemu, a dla przykładu podam jaka ilość tego pierwiastka potrzebna jest na 1ha pomidorów:
Missibor zawiera 21% B w postaci trzywodnego oktaboranu dwusodowego, preparat ten można stosować doglebowo (2?5 kg/ha) oraz dolistnie (0,2 kg/ha).
wdg http://doradztwowarzywnicze.pl/nawozenie-pomidora/
Kiedyś, gdy na rynku nie było tych nawozów, to stosowało się boraks około 5 do 10kg na 1ha.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ludwiku

Mówimy o dwóch różnych rzeczach. My mówimy o oprysku wyłącznie kwiatów, a nie nawożeniu gleby.
Obecność kwasu borowego lub jego soli stwierdzono w soli morskiej i roślinach (szczególnie w owocach).

Joneska

Kwas borny jest chemicznie trwały w normalnej temperaturze.
Joneska
100p
100p

Post »

forumowicz dzięki.To dobra wiadomość.Nie zdawałam sobie sprawy,że tak mało potrzeba tego kwasu bornego o stężeniu 99,9% czyli w zaokrągleniu 100%.1kg to bardzo dużo aczkolwiek można go użyć do innych celów.Mi wystarczy 100 gram takiego kwasu na 433.3 litra i to zapewne na kilka sezonów.Czyli na litr 0,231g co odpowiada dokładnie 40,4mg czystego boru.Mam wagę jubilerską więc nie jest to dla mnie problem odważyć taką ilość ale zakładam,że dla moich potrzeb i wygody będę odważać 1g i uzupełniać wodą do 4,33 litra.Dla tych co nie mają tak dokładnej wagi na pewno wygodniej korzystać z polecanej przez Ciebie 3 %wody borowej.Dzięki za pomysł.Pozdrawiam
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

forumowicz , nudna będę ale zrobiłam wywiad wśród znajomych a'propos Betoksonu .Okazało się ,że jedna znajoma stosowała ,twierdziła ,że ten nowy ale powiedział mi ,że nasion niestety nie było.
Na ilu krzakach stosowałeś ten Betokson i czy na pewno kwiaty nim potraktowane dadzą owoce z nasionami w dodatku płodnymi - znów mam wątpliwości :roll:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Najprościej jest samemu się przekonać.
U mnie wiele owoców z balkonu nie miało nasion mimo, że nie były traktowane Betoksonem.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Powiedzcie proszę czy sadzicie zioła na obrzeżach zagonów z pomidorami :?: Jeśli tak to jakie?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”