Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Justi! Nie za bardzo jarzę, jak długo kwitnie tawuła. Wtedy wszystko kwitnie i jakoś się na niej nie skupiam, ale piękna jest z tymi drobnymi kwiatkami wychylającymi sie pomiędzy złotlinem picta, a krzewuszką o krwistych kwiatach.
A krwawnika kichawca miałam i bardzo mi się podobał. Używałam go do bukiecików z róż. Ale zginął mi i w tym roku już nie miałam ;:145

Alicja! Nie przycinam jej, chyba raz urżnęłam podeschniętą gałązkę, ona u mnie nie rośnie zbyt bujnie. Jak pisałam, ma niewiele miejsca pomiędzy innymi krzewami i rośnie na niezbyt dobrej ziemi.

Tara! Zawsze można dosadzić dalii. Jak się przechowają - to fajnie, jak nie, warto sobie dokupić wiosną kilka. Mi zawsze trochę wypadnie, zawsze dokupuję. Po fajnych odmianach, które odeszły na wieczne łąki, zbyt długo nie płaczę, bo przecież jest tyle cudownych innych odmian.

Kasik! Dziękuję Ci bardzo! Dalie chwytają za serce i trzeba ulec ich urokowi, koniecznie! Zapraszam zawsze na dalie i ptaki, choć tych oststnich ostatnio niewiele, bo pogoda nie sprzyja fotografowaniu.

Krysiu! Ja oczywiście mam totalną sklerozę i nawet, jak umawiałyśmy się na wymianę pierwiosnków, to zapomniałam ;:223 Mam 8 notesów i miotam się przy nich. Mam w ogrodzie te lekarskie od wielu lat, przywleczone z ogrodu rodziców i jedne takie fioletowe, których nie lubię. Pamiętam, że miałaś takie kolorowe, ale jak znam siebie, to się wzbraniałam ;:306

Iwonko! Mam lekarskie i w zasadzie występują w moim ogrodzie w charakterze chwasta, ale musze usuwać selektywnie, bo nie chcę się ich pozbyć całkowicie :wink:

Aniu! Aż się tego boję, że mój Cartier tak urośnie! ;:306 Mam mało miejsca tam, gdzie rośnie.
Z rodkami w moim ogrodzie to dziwna sprawa, bo w zasadzie kupiłam tylko jednego, a reszta to znajdy, sieroty magistrackie i pacjenci sanatorium :;230 Po prostu dostaję i zbieram ze wszech stron takie, które kiepsko rosną u ludzi (rodziny, koleżanek) i je przygarnaim. Sammetglut mam z ogrodu rodziców, gdzie przez 10 lat nikt się nim nie zajmował, nie nawoził, nie zakwaszał ziemi, nie obrywał suchych kwiatostanów Był tak mizerny, że musiałam go formować, czego się u rodków zazwyczaj nie robi. 2015 rok to będzie pierwszy, gdzie nie planuję cięcia.
Oglądałam dziś moje rododendrony i zapowiadają się fajnie. Oprócz jednego, ale muszę wokół niego jeszcze popracować. Ma kilka pąków, a spodziewałam się, że bardziej się postara.

Dziś też zajrzałam do pomieszczenia, gdzie przechowuję dalie. Podlałam pelargonie, oleandra i inne takie tam, które tego wymagają. Dalie mają się dobrze oczywiście oprócz tych, które zamarzły mi w doniczkach na zewnątrz ;:223

Kilka ptaków z ostatnich dni:

Sikorka uboga
Obrazek

Dzięki bliskości jeziora mam i takie widoki
Obrazek

Rudzik
Obrazek

I kolejna tęsknota - Deinathe caerulea

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję wszystkim za życzenia noworoczne! No i życzę w Nowym Roku, żeby się darzyło i obrodziło :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wreszcie i ja odwiedziłam twój prawie daliowy ogród . Masz ich dużo i różne kolory ja też je lubię i coraz więcej ich sadzę bo kwitną do samych mrozów . Ja nie mam problemów z ich przechowywaniem bo mam kamienną piwnicę, w której jest dość wilgotno i temperatura do 10 stopni cały rok .. Tuberoza u mnie zimuje w ogrodzie jak przestała kwitnąć w donicy ,przesadziłam ją do ziemi a na zimę okrywam porządnie igliwiem i na razie nie zmarzła a i co roku kwitnie ..
takiej tawułki nie widziałam więc muszę się za nią oglądać-piękna .
Dużo zdrowia na Nowy Rok aby mieć siły na wiosnę gdy przyjdzie sadzić tyle karp dali ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

I po co mi atlas ornitologiczny? :wink: Wszystkie ptaszki, które odwiedzają mój ogród mam już nazwane dzięki Tobie ;:196
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Miłeczko, choć mało piszę wciąż zaglądam, podziwiam Cię za wiedzę związaną z ptaszkami (i nie tylko) wróbel i mazurek dla takiego laika jak ja nie do rozróżnienia, dobra jesteś odliczasz już dni do sadzenia dalii ;:306 , zdjęcia wspominkowe ekstra albo mnie pamięć zawodzi albo też ich wcześniej nie widziałam. Rododendron Sammetglut cudowny ma kolorek, a ta tawuła ;:oj, ech byle do wiosny z najlepszymi życzeniami ;:196
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:138 :wit Miłko, dziś tylko zaznaczam Twój wątek,
ale czytanie zostawiam sobie na wolny czas.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Miłeczko co słychać w przyrodzie ... co upolowałaś aparacikiem :D wstaw nam.... prosimy ;:170
Spełnienia marzeń Ci życzę. ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ja też już atlasu nie potrzebuję, doskonale odróżniam mazurka od wróbelka - rudzika u siebie nie widuję ale za to dwa razy juz widzieliśmy dzięcioła na podwórzu.
Wandziu czym zwabić dzięcioła do stołówki :?:
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witaj milko zdjęcia ślicznie uchwycone ptaszki .Widuje je również na co dzień ale szybkie są i jakoś pozować nie chcą .Dalie piękne i cieszą a tak jak wszędzie co roku coś wypada.,ale jak ich nie kochać.Nie sposób urzekają wszystkich .Wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę. ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Miłko rudzik niezwykle uroczy, no cudo po prostu ;:215
Też mam Jacques Cartier. Mój rośnie od 2012r i jak na razie ma ok.60cm, może trochę więcej. Tak więc rośnie dość wolno. Tworzy bardzo zwarty, zgrabny krzaczek, nie przewiesza się, ale denerwuje mnie u niego chowanie kwiatów między liśćmi. Mam nadzieję, że z wiekiem mu się zmieni.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Miłko te gęsi to już do nas wracają prawda, no powiedz, że tak :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Iwonko! Z tymi gęsiami, to trudno wytłumaczyć! Część z nich migruje na południe. Cześć nie odlatuje daleko. Raczej przemieszczają się w miejsca, gdzie łatwiej o pożywienie. Za to do nas w tym samym celu zlatują gęsi z północy - białoczelne, zbożowe i inne. Jak widzimy lecące w kluczach gęsi to raczej te z północy odlatujące czy przylatujące, albo stado lecące na jakieś łąki nie przykryte śniegiem lub pola z oziminą :wink:

Dorotko! Ja lubię, jak coś rośnie ze spokojem. Dziś specjalnie przyjrzałam się Certierowi i stwierdziałam, że jest dość zgrabny, kształtny, ale niewysoki. Jak zacznie się rozrastać to, co już jest, to niezłe cudo z tego będzie! :wink:

Dzięki Beciu za życzenia! O daliach staram się nie myśleć, bo za bardzo tęsknię... ;:145 Ptaki za oknem tłoczą się w karmniku, ale pogoda nie dopisuje.

Krysiu! Ja zaczęłam rozróżniać powoli w miarę obserwacji gatunków. Czekam na zięby, one pojawiają się przy opsdach śniegu i już trzymają się w pobliżu. Jeszcze ich w tym roku nie było. Do mnie dzięcioły kiedyć przylatywały na słoninkę i żeby się napić. Poza tym przypasiła im moja grusza, gdzie mogły zaklinować szyszkę świerkową i wyjadać nasiona. Potem miałam szyszki pod gruszą i zastanawiałam się, skąd się wzięły.

Majeczko! Dziękuję! Poniżej wstawiam kilka ptaszysk, mam nadzieję, że się spodobają!

Tosiu! Ależ proszę! W każdej chwili! ;:196

Ilonko! Tak! Byle do wiosny! Lubię każdą jej minutę ;:173 Ja też niewiele piszę na forum i częściej czytam. Chyba wszyscy tak mają o tej porze roku, zawsze zimą Forum zwalnia nieco :wink:

Małgosiu! Ja tam atlas mam! I to w ciągłym użytku! Im dłużej interesuję się ptakami, tym częściej tam zaglądam ;:306

Janeczko! Cieszę się, ze do mnie zajrzałaś! ;:196 Dobrze mieć tak fajną przechowalnię do dalii jak Ty ;:173 Dziękuję Ci za radę dotyczącą tuberozy! :tan Wiosną znajdę jej dobre miejsce i już ją tam zostawię!
Dziękuję Ci serdecznie za życzenia! I Tobie życzę samych sukcesów w ogrodzie w 2015!

Wczoraj przycinałam śliwę sekatorem z teleskopem. Złapałam 1,5 godz pogody. Dziś wszystko mnie boli, a ponadto po przeczytaniu mądrej książki stwierdziłam, że przesadziłam z tym pitoleniem ;:223

Dziś miałam pracowity dzień, ale trochę fociłam ptaszki. Nie szło mi zbyt dobrze, co widać:

Sikora czarnogłowa
Obrazek

Dzwoniec
Obrazek

Modraszka i bogatka
Obrazek

Kos samiec
Obrazek

A potem miałam takiego gościa w karmniku. Widziałam, jak susnął dosłownie w ułamku sekundy na wysokość 2m!

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ten ostatni na zdjęciu to dopiero ptaszek ale raczej ich amator .Pewnie się czaj jak moje gagatki ale gdy ptaki jedzą z ich miski to ich nie ruszają .. Chociaż u mnie teraz mało drobnicy tylko nadal rezyduję bażanty ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Cześć Miłeczko ... piękne zdjęcia.... masz u siebie aż trzy odmiany sikorek... ;:oj
Sikora czarnogłowa .... bardzo ładna, na żywo nie widziałam.
U mnie tylko modraszka występuje .... dzwońca i kosa też widziałam.
Koty w karmiku :;230 on chyba nie ma co tam jeść.... no chyba, że słoninkę wieszasz?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Majeczko, jak to nie ma co jeść? Jemu, paskudnikowi, przecież o ptaszki chodzi ;:oj
Twój kotek Miłeczko ma piękne błękitne oczy, rzadko spotykane.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurcze a, ja o ptaszkach nawet nie pomyślałam..... ;:131
A, to kocurek.... :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”