Sundaville (-, Dipladenia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz. 2
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sundavilla - uprawa, pielęgnacja, prezentacje kwitnień
A ja już nie wiem co robić. Z moich 3 sundavilli, 2 okropnie gubią liście. Już mało co im zostało, czy one później się zabiorą na wiosnę?? Niektóre pędy są całkiem łyse. Poradźcie coś 

Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
- janek45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Magdo gdzie ja teraz trzymasz ? gdy była na dworze a teraz jest w pomieszczeniu ,to szybka zmiana temperatury powoduje takie zmiany ,miałem tak w zeszłym sezonie ,tak że teraz trzymam ja jak najdłużej na zewnątrz,a u ciebie może ma za suche powietrze i za ciepłe.
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
Trzymałam je w garażu, miały tam dużo światła a temperatura nie wiem dokładnie jaka ale trochę chłodniej niż w mieszkaniu. I właśnie tam zaczęły tak zrzucać.
Pozdrawiam, Magdalena
- janek45
- janek45
Ja swoją dziś wstawiłem do mieszkania ,bo w nocy przymrozek był mocny aż na zabudowanym moim balkonie ścięło wodę,
dlatego boje się zostawiać ja na noc.
dlatego boje się zostawiać ja na noc.
A moje obydwie tak piękne latem teraz w stanie okropnym. Uschły im wszystkie liście, ale wypuszczają takie długie zielone pędy więc mam nadzieję że na wiosnę uda się je zreanomiwać
Moja biała sundavilla stoi już ponad miesiąc w jasnym pomieszczeniu z ok. 10 stopni i zgubiła już chyba ponad połowę liści. To by mnie jeszcze nie martwiło, ale końcówki pędów robią się brązowe i zasychają. Czy u waszych też tak się dzieje? Wygląda mi to dość podejrzanie 

- janek45
Ja swoją nadal wystawiłem na balkon,temperatura na dworze sprzyja ,jest na plusie ,nawet 0 lub -1 ale widzę że moim sandavillom zwykle to nie przeszkadza, mam trzy kolory w jednej donicy różowej i białej zleciało kilka listków , podlewam bardzo ostrożnie,czekając jak ziemia wyschnie prawie całkiem , na czerwonej która ma najwyższe odrosty też na niektórych czubki odrostów robią się brązowe i zasychają
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Kupiłam wczoraj za całe 5 zł -.
Podpowiedzcie proszę, jak się teraz nią zająć - gdzie najlepiej postawić ? -mogę wynieść na chłodny strych z oknem (ciemne i widne miejsce do wyboru), wstawić do jasnego chłodnego pokoju, albo standardowo na parapet w ogrzewanym pokoju.
Część listków jest podeschnięta i opadają, reszta zielone, widać nowy młody przyrost.
Opryskam dzisiaj profilaktycznie.

Podpowiedzcie proszę, jak się teraz nią zająć - gdzie najlepiej postawić ? -mogę wynieść na chłodny strych z oknem (ciemne i widne miejsce do wyboru), wstawić do jasnego chłodnego pokoju, albo standardowo na parapet w ogrzewanym pokoju.
Część listków jest podeschnięta i opadają, reszta zielone, widać nowy młody przyrost.
Opryskam dzisiaj profilaktycznie.

Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
A gdzie stały do tej pory?
Jakie miały warunki - temperatura głównie?
Jakie miały warunki - temperatura głównie?
Jak aktualnie wyglądają wasze sundaville? Moja ma jakoś bardzo dużo żółtych liści, a młode pędy zasychają... Nie wiem czy ją teraz przycinać czy nie... 

-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przy mojej (trzymam ją w korytarzu piwnicznym przy małym okienku) opadły prawie wszystkie liście. Wypuszcza jednak młode pędy, które nie mają liści. Podlewam ją 1 na 2 tygodnie.
- karol11
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 gru 2014, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja sundavilla jak na razie w kiepskim stanie. Puszcza co jakiś czas pędy bez liści ale część zasych. nie wiem czy uda się jej dotrwać do wiosny
.

Czyli zachowuje się tak jak moja. Grunt to uważać, żeby jej nie przelać, bo przede wszystkim to może ją zabić.
- janek45
Moja cały czas stoi na zabudowanym balkonie, liście jej pozasychały , ale widać zielone łodyżki
nie raz spada tam temperatura poniżej zera ale chyba ona tak lubi ,bo jak wstawię do mieszkania to liście oblatują a na balkonie w chłodzie trzymają się, mam nadzieje że wiosną wypości z zdrewniałych łodyg.
nie raz spada tam temperatura poniżej zera ale chyba ona tak lubi ,bo jak wstawię do mieszkania to liście oblatują a na balkonie w chłodzie trzymają się, mam nadzieje że wiosną wypości z zdrewniałych łodyg.