Ryż po egipsku (Na podstawie cudownej książki!!! Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański)
Przepis.
Składniki:
*250 g ryżu
*kieliszek oliwy
*łyżeczka pasty pomidorowej
*sól
1. Ryż wymyć, dokładnie osuszyć i smażyć na tłuszczu, mieszając drewnianą łyżką, aż stanie się szklisty.
2. Wlać osoloną wodę (0,5 l) i gotować na ostrym ogniu 3-4 min.
3. Zmniejszyć płomień i gotować 25 min. pod przykryciem, dodając koncentrat pomidorowy. (pastę)
4. Podawać do potraw z mięsa, ryb albo warzyw.
* Ja usmażyłem cebulkę wraz z papryką i oliwkami oraz mięsko z kurczaka dość mocno doprawione czosnkiem, papryką, eksperymentalnie marynując w soku z pomarańczy i szczyptą cynamonu.
