Begonie z nasion cz.1
- iwi1987
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2013, o 18:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Begonie z nasion
Margo_margo a z jakiej firmy najlepsze są nasiona Begonii Bulwiastej, bo chciałabym w tym roku posiać razem z begoniami stale kwitnącymi po raz pierwszy?
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
iwi1987
Będę siała pierwszy raz więc nie pomogę w wyborze firmy. Moje zamówione przez all...o ale sprzedawca nie podał producenta.
patka93
Być może chodzi o nasiona otoczkowane choć wydaje mi się, że cena i tak mocno przesadzona.
Ja kupiłam bulwiastą za 6 pln, stale kwitnące widziałam po 2-5 pln
PS
Wpiszcie może swoje imiona w stopce to będzie się łatwiej komunikowało forumowiczom, lokalizacja także bardzo pomaga
Będę siała pierwszy raz więc nie pomogę w wyborze firmy. Moje zamówione przez all...o ale sprzedawca nie podał producenta.
patka93
Być może chodzi o nasiona otoczkowane choć wydaje mi się, że cena i tak mocno przesadzona.
Ja kupiłam bulwiastą za 6 pln, stale kwitnące widziałam po 2-5 pln
PS
Wpiszcie może swoje imiona w stopce to będzie się łatwiej komunikowało forumowiczom, lokalizacja także bardzo pomaga

Margo jak ja usłyszałam ile za nasiona to mi gały wylazły
Chociaż w tym naszym Agro. to wszystko jakieś takie liche...i drogie 

- Margo_margo
Gdzieś czytałam, że nasiona otoczkowane i w opakowaniach większych kosztują koło 40 pln.
Nasion w tych najmniejszych, najczęściej sprzedawanych opakowaniach 0,1g jest ogrom. Kilkaset?
Otoczkowanie na pewno przydatne w przypadku tych roślin ale za taką cenę to ja bym nie siała.
Rozglądnij się może w innych sklepach albo w internecie.
Nasion w tych najmniejszych, najczęściej sprzedawanych opakowaniach 0,1g jest ogrom. Kilkaset?
Otoczkowanie na pewno przydatne w przypadku tych roślin ale za taką cenę to ja bym nie siała.
Rozglądnij się może w innych sklepach albo w internecie.
Patrzyłam już na allegro i znalazłam begonie stalekwitnące
( albo jakoś tak
) Coś mi się wydaje,że jeszcze dzisiaj je zamówię:)

- Margo_margo

Tylko uważaj!!!
Ja wpadłam kupić begonię i koleusa a zakończyłam na:
włośnica sina
cynia skabiozowa
salata dębolistna redin
Koleus blumego
koleus rokoko
suchokwiat roczny
nasturcja karłowa
cebula wenta
aster karłowy mini czerwony
begonia buklwiasta tuberhyb.
Zaznaczę jedynie, że zanim kliknęłam zapłać patrzyłam na listę, weryfikowałam i wykasowałam drugie tyle co zamówione

Znając siebie, myślę, że skończę tak jak co roku
Czyli dokładnie tak jak piszesz
A tak w ogóle to BARDZO udane zakupy zrobiłaś

A tak w ogóle to BARDZO udane zakupy zrobiłaś

- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Tak jak z begoniami stale kwitnącymi nigdy nie mam kłopotu przy wschodach, tak z begoniami bulwiastymi mam złe doświadczenia, ale spróbuję w tym roku wysiać (jeżeli nie wzejdą to już nie będę więcej próbować).

- iwi1987
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2013, o 18:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W sklepie internetowym firmy PNOS Ożarów jest bardzo duży wybór nasionek begonii bulwiastej, ale zdaje się że nie ma mieszanki kolorów (albo źle patrzyłam). Jestem miłośniczką begonii i zwykle kupuję bulwy, ale po udanych corocznych wschodach begonii stale kwitnącej kusi, żeby spróbować posiać bulwiaste.
Pozdrawiam Iwona
- Margo_margo
Iwonka, siej bulwiaste, siej
Moje prawdopodobnie będą Legutko ale jak dotrą do mnie to potwierdzę.
amarylis384 a co się działo z bulwiastymi? Możesz coś napisać o swoich doświadczeniach?

Moje prawdopodobnie będą Legutko ale jak dotrą do mnie to potwierdzę.
amarylis384 a co się działo z bulwiastymi? Możesz coś napisać o swoich doświadczeniach?
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Ja dziś posiałam begonie bulwiastą wielkokwiatową, Legutko, mieszankę kolorów. Robię to 1 raz ale przeglądając wątki wnioskuję że wcale to nie jest za wcześnie
No i nie mam pojęcia czy coś z tego wyjdzie. Nasionka drobniutkie, ilość na koniuszek palca, ale w sumie sporo, może z 70, może więcej, albo mniej, (trudno określić), jak polowa by z tego była to już by było dużo. Kupiłam w tamtym roku gdzieś na All
będę pisała czy cokolwiek wzeszło 

Begonie bulwiaste sieje się jeszcze wcześniej niż stalekwitnące, można już w połowie grudnia.
Z begoniami jest naprawdę frajda tylko trzeba panować nad drżeniem rąk przy pikowaniu
Z mojego kalendarza księżycowego wynika, że najlepsze dni siewu są od 6.01 do 11.01 a potem dopiero od 22.01 do 26.01. To informacja dla tych co wierzą w magiczną moc księżyca
Z begoniami jest naprawdę frajda tylko trzeba panować nad drżeniem rąk przy pikowaniu

Z mojego kalendarza księżycowego wynika, że najlepsze dni siewu są od 6.01 do 11.01 a potem dopiero od 22.01 do 26.01. To informacja dla tych co wierzą w magiczną moc księżyca

Pozdrawiam, Bogusia
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Margo_margo Nasionka begonii bulwiastej po prostu nie wschodziły. Udały mi się tylko raz, a wtedy sadzonek miałam mnóstwo. 

- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Dlatego zupełnie się nie nastawiam, jak coś z tego będzie to super, jak nie, to kupie na targu do swojej kolekcji 3 sztuk, jakąś na pocieszenie.
- Margo_margo
paprotka882 Nie tylko opisuj ale jeśli możesz to wklejaj zdjęcia
chinka Ja jeszcze nie stosowałam księżycowego ani biodynamicznego ale myślę, że zmieszczę się z siewem w tym czasie. Biodynamiczny znalazłam w internecie i terminy dla siewów pokrywają się z Twoją propozycją

chinka Ja jeszcze nie stosowałam księżycowego ani biodynamicznego ale myślę, że zmieszczę się z siewem w tym czasie. Biodynamiczny znalazłam w internecie i terminy dla siewów pokrywają się z Twoją propozycją