McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Oj dużo zachodu jest ze szczypiorkiem z nasion, już wolę z cebulek go sadzić (przynajmniej wyjdzie szybciej i silniejszy). Ja tylko dokupuję marketowe sierotki (nie można się powstrzymać), wsadzam do doniczki i patrzę jak marnieją ;:173 , tym razem zbyt mocno ubiłam ziemię ;:224 . Muszę poszukać chyba cebulek na wiosnę i podreperować krzaczek szczypiorkowy, bo się powoli wyradza i nie jest taki ładny jak kiedyś.

Kij ze szczypiorkiem :lol: , koło października posiałam nasiona czosnku niedźwiedziego w ogródku...ciekawa jestem czy coś z niego wykiełkuje ;:180 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Eee, mam czas i trochę nasion, także mogę się pobawić. Jak się nie uda to kupię na wiosnę rozsadę.
Szczypiorek nie ma cebul :) Chyba że masz na myśli szczypior :wink:
Mam jeszcze nasionka szczypiorku czosnkowego to też wysieję.

...

Chyba mam nasiona zwykłego szczypiorku! Mam nadzieję, że ich nie wrzuciłem. Kiedyś sam zbierałem.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Szczypiorek (...) Jest to wieloletnia roślina z cebulką, która robi ciemnozielone, długie, wąskie, rurkowate liście, do 30 cm długości." Zgłupiałam, bo niekiedy pisze że ma cebulkę, w innych pisze że cebulkę ma szczypiorek czosnkowy. Mój jest typowym szczypiorkiem, to nie siedmiolatka (czyli nie szczypior)...i dokładnie pamiętam że dziadek wsadzał cebulki które teraz zmieniły się w kłębki korzeni ;:24 .
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Szczypiorek czosnkowy u mnie ma ładnie wykształconą mini-cebulkę podobną do "zwykłej" dużej cebuli tylko w formie mini.
Siałam z nasion, a tej jesieni posadziłam pojedyncze cebulki i zobaczę efekt. Mam trochę cebulek w piwnicy i posadzę na dniach w doniczce jak mąż przywiezie mi z działki worek kompostu (przesiałam sobie jesienią).
----------------
Szczypiorek "zwykły" ma cebulkę niezaokrągloną od góry i wygląda jak siedmiolatka w wersji mini.
Szczypiorek wcześniej sadziłam rozsadzając jesienią pojedynczo cebulki z kępy starego szczypiorku, którą dostałam "zza płota".
------------------
Czosnek niedźwiedzi ma też małe cebulki dość dobrze wykształcone.

---------------------------------
Ginka pisze:"Szczypiorek (...) ...i dokładnie pamiętam że dziadek wsadzał cebulki które teraz zmieniły się w kłębki korzeni ;:24 .
Twój szczypiorek trochę zmarniał, jest chudy i jeśli go wsadzisz do dobrej ziemi rozdzielając pojedyncze (mogą być 2-3) cebulki, to rozrośnie się w zdrowe kupki.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ja rozsadzałem w zeszłym roku szczypiorek, jednak nie chciał mi się przyjąć :shock:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No na bank musiał zmarnieć :D, jaka cebula będzie się dobrze trzymać, siedząc cały czas w tej samej ziemi kilka lat i to bez wykopywania :lol: (jedynie były gnojówką nawożone). Na wiosnę akcja "reanimacja" :tan .
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ginka, siedmiolatka. :;230
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A niech mu tam będzie, że siedmiolatka ;:173 (ma drobniutkie listki, to zaliczam go do szczypiorku ;:224 ). Koniec tematu, nie róbmy sztucznego tłoku Michałowi :lol: .
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Hyh, plany na dzisiejszy dzień były ale się zmyły :lol: W piątek muszę już na 100% wyczyścić te narzędzia.

Wysiałem jednak dziś rzeżuchę :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mmmm rzeżuszka ;:oj , ciekawe czy mam gdzieś skukaną paczuszkę ;:224 .

Mam, musiałam lecieć do piwnicy (a zawsze leżały w kuchni). Na czym posiałeś? Ziemia czy tradycyjna Wielkanocna wata :D?
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Właściwie mam jeszcze sporo innych nasion na kiełki, jednak rzeżucha najlepsza. Muszę sobię w najbliższym czasie posadzić cebulę na szczypior. Wspominałem już o tym :?:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspomniałeś o nasionach szczypiorku ;:173 , o cebuli teraz piszesz.
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

McMArchewka, może i moje narzędzia poczyścisz? Ja przed zimą nie zdążyłam, ponieważ do ostatnich ciepłych dni bawiłam się w ziemi. Za to umyłam konewki i mam w planie pięknie pomalować, może dzisiaj? Znalazłam w piwnicy starą farbę do metalu i ją wykorzystam.
Świetny pomysł z rzeżuchą, ja również posieję. Pisz Michał wszystkie swoje poczynania z ogródkiem to nas będziesz dopingował do działania. :tan
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Oczywiście będę pisał z wielką chęcią i przyjemnością :) Man też taką cichą nadzieję, że jeszcze więcej forumków będzie tu zaglądać :D

Rzeżuszka już kiełkuje. Jeśli zdobędę nasiona, to w piątek wysieję bratki, powinny jeszcze w tym roku zakwitnąć. Również posieję szczypiorek i wezmę się za czyszczenie :wink:

Ja nigdy nie myłem konewek, ale też muszę. Ja mam na stanie taką zieloną, plastikową. Aaa, jak wyczyszczę narzędzia, to poproszę tatę, żeby potraktował rdzę kwasem... albo sam to zrobię :D Też muszę naostrzyć sekator, choć w sumie już dobrze by było kupić nowy. Tym i jeszcze workiem ziemi niech się zajmie mama, ja stawiam nasionka, robię rozsadę, którą sprzedaje (w zeszłym roku mojej wychowawczyni, p. Zięba kc :* ;:167 lofky ?) oraz pracuję cały rok.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

McMArchewka pisze:...Muszę sobie w najbliższym czasie posadzić cebulę na szczypior. Wspominałem już o tym :?:
Jaką cebulę na szczypiorek sadzisz? Bo ja szalotkę. Szczypiorek jest cienki ale bardzo smaczny.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”