Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi cz.2

Post »

Właśnie dlatego że masz dużo pracy "niuniaj" tą działkę. Zapewniam Cię że te moje kilkadziesiąt metrów kwadratowych pomogło mi przetrwać bardzo trudne okresy życia w ostatnich latach. Zamiast ryczeć uciekałam na rabaty, ćwiczenia zlecone przez lekarza wykonywałam przy kwiatach i sałacie, a ile "schuść" można i odskocznia od pracy cudowna :heja
Odpisz czy interesują Cię nasionka, które mam. Przesłałabym Ci razem z kopertą i znaczkiem na megagroniastego. Ela
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu i Elizo mam o czym zapominać, bo serce krwawi. Teraz rzuciłam się w wir pracy zawodowej... ale czekam na przyjemniejsze zajęcie. Na wadze to nic nie zgubiłam... Im więcej obowiązków, tym lepsza organizacja i mniej czasu na zmartwienia ;:112 Elizo nasionka masz super, wyślij to, czego masz więcej ;:79 Mogę Ci zaproponować szpinak, jeśli lubisz ... Ja uwielbiam pierogi i naleśniki ze szpinakiem ;:306
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i masz deszcz przegonił i po randce :wink: a porzeczkę, masz rację, daj jej trochę urosnąć i potem będziesz cięła ;:108
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Widzę, że sezon 2015 rozpoczęty. Tak trzymać.
Napisz gdy zaczniesz wysiewać warzywa. Co, jak i gdzie.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Elizo, administratorzy posprzątali mi w wątku.... Nie zdziw się, jak nie zobaczysz swojego wpisu :twisted:
Margita ręce swędzą... Miejsca na parapetach mało... i Warunki nie są cieplarniane :roll: Dlatego wysiewam dosyć szybko papryki, ale jeszcze nie dziś ;:306

Z kwiatków na pewno będą aksamitki, bo są bezproblemowe, oddzielają trawnik od nasadzeń i wysiewów i tym sposobem M mi ich nie skosi ;:31

Obrazek

Troszkę mam nasion własnych i mam nadzieję na nasionka z akcji wymiany

Obrazek

Kupiłam też kremowe ;:304
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p
Od: 10 kwie 2012, o 07:08

Post »

No i ja spodziewam się późną wiosną sporą ilość - siewek aksamitek na działce:)
Praktycznie wcale nie zbierane badyle, przydaje się do okrywania róż. No i nasionka mają raj.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zazdroszczę wzorcowego warzywnika i dużych drzew owocowych, nadają ogrodowi charakteru. Zaczynasz już myśleć o wysiewach, ach ta nieuleczalna choroba zakręconych ogrodników. :D Podziwiam wiedzę na temat uprawy warzyw i ziół.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Witaj Wiolu - widzę że już się do wiosny szykujesz ;:138 u mnie z warzywkami krucho tylko te podstawowe a i w ich uprawie wiele błędów popełniam więc liczę na małe podpowiedzi z Twojej strony :tan . Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roczku a przede wszystkim zdrówka bo ono najważniejsze ;:196
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Witam, jestem na 50 str Twojego 1 wątku naprawdę widać w nim Twoje zacięcie do roślin. Ciekawi mnie czy kalarepka zawiązała kulki, bo ja nie umiałam jej wyhodować. Wyrosła mi w same liście. Chciałam Ci powiedzieć, że piwonię przesadza się tylko w sierpniu.. Moja piwonia ma chyba ze 30 lat i jest jej bardzo dużo. Pod piwonię dobrze jest wlać rozbełtane z wodą jajko i nie może być wsadzona głęboko. Mojej widać kawałki korzeni. Pisałaś że Twoje pomidory chorują, a widziałam że okrywałaś je folią.
Ta folia była za blisko rośliny i krzaczki mogły się zaparzyć. Tunel foliowy to inna sprawa. Ja tak myślę nie wiem czy dobrze.Ela
Pozdrawiam Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Elizo, tunelu nie postawię, bo tylko przyciągnie złodziei... Nakryłam pomidorki od mrozu, ale to był chyba błąd ;( Piwonia mikruśna - zobaczymy, czy przeżyła zimę wiosną ... Kalarepki udane były przez ostatnie sezony. Smakują mi najbardziej na działce ;) Przejrzałam fotografie z działki, ale nie zachowałam ani jednej kalarepki. Lubię z niej też surówkę ;:333

Moniko, wpisywałam się pod Twoją nieobecność w Twoim wątku, ale dyskusja przeszła na bielenie drzew...i zauwazyłąm, że została usunięta ;:174 Dziękuję za za życzenia. Czy Twój Chałaputek wyzdrowiał? Zdrowie jest najważniejsze i dlatego życzę Ci go z całego serca ;:196

Soniu, ogródek niewielki, a wszystko co uprawiam to dla siebie :) Ciągle się uczę i ...nie wstydzę się przyznawać do błędów ;:108 Właśnie gotuję sosik z estragonem ;:306 i suszonymi ostrymi paprykami :D

Witaj ulakonie, nigdy nie miałam samosiewek aksamitki na działce ;:oj ;:oj ;:oj Może dlatego że zawsze sprzątam ogródek na zimę?
Awatar użytkownika
ulakonie
500p
500p
Od: 10 kwie 2012, o 07:08

Post »

A ja celowo siewki pozostawiam. One może i mają późniejszy start ale gdy już zaczynają kwitnąć - dają aksamitkowe szaleństwo. No i - w sezonie mam co rozdawać gdzie się da. Poza tym je uwielbiam
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Przygotowania trwają. Przebrana fasolka do wysiewu. Reszta została do zjedzenia :) Popakowana fasolka trafiła do lodówki

Obrazek

Odmian nie znam. Ważne, by była smaczna :)
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Wiolu - dyskusja o bieleniu drzew z mojego wątku została usunięta ? było tego więcej ?ale kto ? dlaczego ? przecież to była rozmowa typowo ogrodnicza ? Nic nie rozumiem ;:219 Tak Chałaputek już zdrowiuśki , dziękuję za życzenia i dla Ciebie tegoż samego ;:196
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p

Post »

Moniko- to była rozmowa o bieleniu drzew. Zaczęłam najpierw ja z Iwonką, ale... troszkę się rozwinęła. Nie była o Twoim ogrodzie, więc myślałam, że może Ty byłaś niezadowolona ;:168 Administratorzy pracują... ;:306
Byłam zaskoczona, że drzewka już pobielone...
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Wiolu , nigdy w życiu , jestem otwarta na każdą dyskusję nawet jeśli nie biorę w niej udziału , zawsze można ją doczytać , szkoda że tak bez uprzedzenia ;:185
Chałaputkowo to i owo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”