Mąka z ulepszaczami czy normalna podyskutujmy ...
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowy chleb
No to ja trochę obronię mąkę! Wiele młynów konfekcjonuje mąkę w takie przaśne worki, żeby się ludziom wydawało, że coś lepszego kupują.
Nie mam jakiegoś wyrafinowanego podniebienia, ale mąki, których używam nigdy mnie nie zawiodły. Mam ulubiony młyn, którego mąkę chętnie kupuję w sklepach, ale nie zawsze jest. Unikam za to mąki z Lidla do pieczenia chleba, bo ona już na oko dziwnie wygląda.
Nie mam jakiegoś wyrafinowanego podniebienia, ale mąki, których używam nigdy mnie nie zawiodły. Mam ulubiony młyn, którego mąkę chętnie kupuję w sklepach, ale nie zawsze jest. Unikam za to mąki z Lidla do pieczenia chleba, bo ona już na oko dziwnie wygląda.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowy chleb
Napiszę to jeszcze raz. Standaryzacja mąki to napychanie ją ulepszaczami. Każda mąka kupowana w torebce w sklepie na półce jest z ulepszaczami. W młynie zaś produkują mąkę niestandaryzowaną dla tradycyjnych piekarni, których jeszcze trochę jest, oraz standaryzowaną dla gigantów piekarniczych.
Miałam tego nie pisać bo to obrzydliwe, ale może to uświadomi Wam problem. Wiecie kiedy zaczęłam interesować się pieczywem i piec własny chleb - wtedy kiedy dowiedziałam się, że jednym z ulepszaczy jest zmielona świńska szczecina. Daje chlebkom pulchność i powoduje, że chlebuś może kosztować 1.69zł.
Miałam tego nie pisać bo to obrzydliwe, ale może to uświadomi Wam problem. Wiecie kiedy zaczęłam interesować się pieczywem i piec własny chleb - wtedy kiedy dowiedziałam się, że jednym z ulepszaczy jest zmielona świńska szczecina. Daje chlebkom pulchność i powoduje, że chlebuś może kosztować 1.69zł.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowy chleb
To straszne
Każda mąka torebkowa jest z ulepszaczami? Do tej pory myślałam, że ulepszacze i inne cuda mają tylko te mąki-mieszanki do wypieku chleba.

Pozdrawiam, Kasia
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowy chleb
Odbiorcą mąki standaryzowanej są piekarnie i ciastkarnie. Mąka w torebkach jest mąką zwykłą. Nie róbmy polowania na czarownice 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowy chleb
gaura Piszę o standaryzacji a nie o ulepszaczach do mąki. Proszę przeczytać tu http://www.ekotropiciel.pl/styl-zycia/e ... ie-piszczy jaka to różnica.
takasobie Jesteś pewna tego co piszesz? Weźmy pierwszą stronę młyna, która mi się wyświetla Młyny Stoisław i pierwszą mąkę na którą natrafiam
Na niestandaryzowanej mące ciasto nie zawsze wyrośnie puszyste bo brak w niej kwasu askorbinowego i ilość glutenu (białka) raz będzie większa, raz mniejsza. Mąka nie zawsze jest bielutka, często kremowa lub szara ( szarość mąki to wada spowodowana niewłaściwym przechowaniem ziarna, tylko jeśli to widzimy to jej nie zjemy, a jak ktoś ją wybieli w procesie standaryzacji to zjadamy ze smakiem)
W procesie standaryzacji mąki dodaje się też enzymy, amylazy i proteazy.
Ale podkreślam raz jeszcze Standaryzacja to nie to samo co dodawanie ulepszaczy, i na pewno nie szkodzi tak naszemu zdrowiu jak te drugie, ale jest dla mnie czymś nienaturalnym.
takasobie Jesteś pewna tego co piszesz? Weźmy pierwszą stronę młyna, która mi się wyświetla Młyny Stoisław i pierwszą mąkę na którą natrafiam
Poza tym czymże jest uzyskanie takich samych parametrów dla każdej partii mąki jak nie standaryzacją?Młyny Stoisław Mąka pszenna koszalińska typ 500 1 kg
EAN 5900563000040
Rynek docelowy PL
Dane produktowe
Składniki
Wartości odżywcze 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1479 kJ/348 kcal
Białko 10,5 g
Węglowodany 73,0 g
Tłuszcz 1,6 g
Obliczona wartość odżywcza na 100g
Wartość energetyczna (kJ) 1479
Wartość energetyczna (kcal) 348
Białko (g) 10.5
Węglowodany (g) 73
Tłuszcz (g) 1.6
Opis produktu
Marka
Młyny Stoisław
Marka standaryzowana
Marka - Młyny Stoisław
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mąka pszenna koszalińska typ 500
Na niestandaryzowanej mące ciasto nie zawsze wyrośnie puszyste bo brak w niej kwasu askorbinowego i ilość glutenu (białka) raz będzie większa, raz mniejsza. Mąka nie zawsze jest bielutka, często kremowa lub szara ( szarość mąki to wada spowodowana niewłaściwym przechowaniem ziarna, tylko jeśli to widzimy to jej nie zjemy, a jak ktoś ją wybieli w procesie standaryzacji to zjadamy ze smakiem)
W procesie standaryzacji mąki dodaje się też enzymy, amylazy i proteazy.
Ale podkreślam raz jeszcze Standaryzacja to nie to samo co dodawanie ulepszaczy, i na pewno nie szkodzi tak naszemu zdrowiu jak te drugie, ale jest dla mnie czymś nienaturalnym.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowy chleb
whitedame moje zdziwienie i pytanie było o tyle zasadne, że napisałaśwhitedame pisze:gaura Piszę o standaryzacji a nie o ulepszaczach do mąki. Proszę przeczytać tu http://www.ekotropiciel.pl/styl-zycia/e ... ie-piszczy jaka to różnica.
whitedame pisze:Każda mąka kupowana w torebce w sklepie na półce jest z ulepszaczami.
Pozdrawiam, Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Biała Damo z tą mieloną szczeciną to pojechałaś po bandzie 
Chlorowodorek cysteiny (ang. L'cysteine hydrochloride), E920, # wytwarzany z sierści zwierząt i kurzych piór lub syntetyzowany ze smoły węglowej; zastosowanie: substancja poprawiająca jakość białej mąki - See more at: http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/ ... hk6ip.dpuf
Przeczytałem polecony artykuł ekotropiciela,no cóż każdy może napisać co chce,nawet to,że Kopernik był kobietą.Inna sprawa,czy ktoś w to uwierzy.Ja osobiście mam wątpliwości,aby młyny dodawały chemię do mąki na etapie produkcji,po prostu jest to nie opłacalne.Co innego w kombinatach piekarniczych,gdzie do kadzi z ciastem można dosypać po łopacie tego i owego.A to,że mąka ma określony skład podany na etykiecie?A kto to sprawdzi?
Żeby nie było tylko na piekarzy,zna ktoś słowo "bakutil"? http://pl.wiktionary.org/wiki/bakutil ,no właśnie.Stamtąd mamy półprodukty do pysznych galaretek i (i to jest właśnie super!!!)PÓŁPRODUKTY DO PRODUKCJI KOSMETYKÓW
.Gliceryna, kwasy tłuszczowe i tłuszcze do produkcji kremów.Moim skromnym zdaniem standaryzowana mąka to pikuś. PAN PIKUŚ.Jako ciekawostkę dodam,że cudowny koenzym Q 10,składnik odmładzających kremów otrzymywany jest z tego brzydkiego,rakotwórczego tytoniu.

Chlorowodorek cysteiny (ang. L'cysteine hydrochloride), E920, # wytwarzany z sierści zwierząt i kurzych piór lub syntetyzowany ze smoły węglowej; zastosowanie: substancja poprawiająca jakość białej mąki - See more at: http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/ ... hk6ip.dpuf
Przeczytałem polecony artykuł ekotropiciela,no cóż każdy może napisać co chce,nawet to,że Kopernik był kobietą.Inna sprawa,czy ktoś w to uwierzy.Ja osobiście mam wątpliwości,aby młyny dodawały chemię do mąki na etapie produkcji,po prostu jest to nie opłacalne.Co innego w kombinatach piekarniczych,gdzie do kadzi z ciastem można dosypać po łopacie tego i owego.A to,że mąka ma określony skład podany na etykiecie?A kto to sprawdzi?
Żeby nie było tylko na piekarzy,zna ktoś słowo "bakutil"? http://pl.wiktionary.org/wiki/bakutil ,no właśnie.Stamtąd mamy półprodukty do pysznych galaretek i (i to jest właśnie super!!!)PÓŁPRODUKTY DO PRODUKCJI KOSMETYKÓW

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowy chleb
gaura masz rację, dałam ciała bo niefortunnie użyłam tego słowa, ulepszacze w odniesieniu do produktu, który ulepszacze może zawierać.
Mogłam napisać standaryzacze tylko czy istnieje takie słowo. Cały mój wywód dotyczył standaryzacji mąki i jakoś nie pomyślałam, że ktoś odbierze to inaczej.
Sorry za wprowadzenie w błąd.
Powtórzę jeszcze raz mąka z ulepszaczami to mieszanka do wypieku, a mąka na półce jest tylko standaryzowana.
Kalo zgadzam się, że w porównaniu z tym co zjadamy, smarujemy się i leczymy standaryzacja mąki to mały pikuś.
Tylko czy po to zadajesz sobie trud pieczenia chleba, żeby mąka nie była w 100% mąką.
Wyobraź sobie ogrodnika, gdy ustali standard jak będzie wyglądać i smakować jabłko z jego sadu.
Ważyć ma tyle więc dostrzyknie mu wody, jest za mało słodkie no to i cukru, nie ma czerwonego rumieńca to dodamy koszenili - to jest wg mnie standaryzacja.
P.S. A ze szczeciną świńską nie pojechałam po bandzie, pracowałam i nadal współpracuję z dużą rzeźnią i wiem kto skupuje szczecinę i po co bo sama mu to sprzedawałam.
Mogłam napisać standaryzacze tylko czy istnieje takie słowo. Cały mój wywód dotyczył standaryzacji mąki i jakoś nie pomyślałam, że ktoś odbierze to inaczej.
Sorry za wprowadzenie w błąd.
Powtórzę jeszcze raz mąka z ulepszaczami to mieszanka do wypieku, a mąka na półce jest tylko standaryzowana.
Kalo zgadzam się, że w porównaniu z tym co zjadamy, smarujemy się i leczymy standaryzacja mąki to mały pikuś.
Tylko czy po to zadajesz sobie trud pieczenia chleba, żeby mąka nie była w 100% mąką.
Wyobraź sobie ogrodnika, gdy ustali standard jak będzie wyglądać i smakować jabłko z jego sadu.
Ważyć ma tyle więc dostrzyknie mu wody, jest za mało słodkie no to i cukru, nie ma czerwonego rumieńca to dodamy koszenili - to jest wg mnie standaryzacja.
P.S. A ze szczeciną świńską nie pojechałam po bandzie, pracowałam i nadal współpracuję z dużą rzeźnią i wiem kto skupuje szczecinę i po co bo sama mu to sprzedawałam.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa