Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Bez obierania skórki przerabiam Hokaido i Burgess Buttercup . Rozkrawam , usuwam pestki , kroję na drobniejsze cząski i piekę . Jeśli na bezpośrednie spożcie to od razu odpowiednio przyprawiam , jeśli ma z nich powstać jakaś inna potrawa to tylko lekko solę i spryskuję olejem rzepakowym .
Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Jeśli ktoś szuka dyni na olej, która ma pestki bezłupinowe to polecam GL Maximal F1, to hybryda dyni Gleisdorfer która słynie z przydatności do takich wyrobów 

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio,
zdania zaczynamy wielką literą pisząc poprawną polszczyzną- mod. jokaer.
Też się nadaje, bo dość smaczne i większe niż te z kakai
zdania zaczynamy wielką literą pisząc poprawną polszczyzną- mod. jokaer.
Też się nadaje, bo dość smaczne i większe niż te z kakai

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Mam 3 oryginalne nasiona Hokkaido z ub roku i wygladają jak te Twoje z lewej strony. Te z prawej prawdopodobnie powinny dłużej dojrzewać- tzn mam wrażenie,ze dynia za wcześnie zerwana i nasiona nie do końca dojrzały.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje nasionka Hokkaido wyglądają tak jak te z lewej - grube i pękate. Ale kto wie na pewno, że jest ojcem....

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czasem i matki mają z tym kłopot
.Też myślałem o tych z lewej.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 mar 2012, o 20:15
Czy z dyni która zmarzła nasiona nadają się do wysiewu?Chodzi o Atlantic Giant.Karmen2
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nie powinno zaszkodzić, jeśli dynia była w całości. 

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja raz wyrzuciłem zmarzniętą dynię na kompost i potem na wiosnę miałem cele mnóstwo siewek dyni na kompoście. 

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kupiłem Hokkaido nie w bożej krówce (dobre !) ale w (jak to napisać, żeby nie reklamować) Zakupowym Świecie (niem.) - i są jak te z prawej. Jak wyrosną w przyszłym roku, będziemy wiedzieli, które lepsze.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Kupiona w sklepie dynia Hokkaido ( w celu pozyskania nasion )była po prostu niesmaczna
Wygladała pięknie,rasowo,ale smak pozostawiał dużo do życzenia.Pewnie smak w duzej mierze zależy od warunków uprawy- wiadomo- swoje najlepsze !
Niedawno rozpłatałam dynę Ambar,bo pojawiła się jakaś plamka na skórce. Po upieczeniu okazała sie wprost wyśmienita. Miąższ bardzo zwarty, ,ceglasto-pomarańczowy,bardzo smaczny,słodkawy,bez charakterystecznego zapachu
Jak dla mnie smaczniejsza od Hokkaido.
Cytując klasyczny opis sprzedawców nasion
"Rewelacyjna odmiana zawierająca 3-razy więcej suchej masy (18-25 %), 3-razy więcej białka (1,5-2 g) i 6-razy więcej betakarotenu (10-12 mg) niż pozostałe odmiany uprawiane w Polsce, a także 2-krotnie więcej suchej masy niż marchew. Gniazda nasienne są małe, dzięki czemu owoce są mniej podatne na uszkodzenia, nie pękają podczas zbioru i lepiej się przechowują. Nie kumuluje metali ciężkich i azotanów, a więc może być uprawiana w pobliżu dróg. Owoce mogą być przechowywane do marca zachowując przez cały czas dużą zawartość witaminy C."
Dynia ta ma jednak sporą wadę- jest mało plenna. Miałam wprawdzie tylko jeden krzak,( dość zwarty,kompaktowy,w przeciwieństwie do innych odmian ),na którym początkowo rósł w wolnym tempie tylko jeden owoc,a dopiero po jego zerwaniu zawiązały sie dwa nowe,które musiałam zerwać w fazie niedojrzałęj,bo zbliżały się przymrozki. Nie wiem,czy ta kiepska plenność to cecha odmianowa,czy może dynia ma wieksze wymagania glebowe od innych odmian,które w tym roku obrodziły u mnie rewelacyjnie
Czy ktoś uprawiał tą odmianę i może podzielić się doświadczeniem ?
Miałam jej nie sadzić w tym sezonie,ale ten smak ....
Zdjęcie dyni pokazywałam tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=770

Niedawno rozpłatałam dynę Ambar,bo pojawiła się jakaś plamka na skórce. Po upieczeniu okazała sie wprost wyśmienita. Miąższ bardzo zwarty, ,ceglasto-pomarańczowy,bardzo smaczny,słodkawy,bez charakterystecznego zapachu

Cytując klasyczny opis sprzedawców nasion

"Rewelacyjna odmiana zawierająca 3-razy więcej suchej masy (18-25 %), 3-razy więcej białka (1,5-2 g) i 6-razy więcej betakarotenu (10-12 mg) niż pozostałe odmiany uprawiane w Polsce, a także 2-krotnie więcej suchej masy niż marchew. Gniazda nasienne są małe, dzięki czemu owoce są mniej podatne na uszkodzenia, nie pękają podczas zbioru i lepiej się przechowują. Nie kumuluje metali ciężkich i azotanów, a więc może być uprawiana w pobliżu dróg. Owoce mogą być przechowywane do marca zachowując przez cały czas dużą zawartość witaminy C."
Dynia ta ma jednak sporą wadę- jest mało plenna. Miałam wprawdzie tylko jeden krzak,( dość zwarty,kompaktowy,w przeciwieństwie do innych odmian ),na którym początkowo rósł w wolnym tempie tylko jeden owoc,a dopiero po jego zerwaniu zawiązały sie dwa nowe,które musiałam zerwać w fazie niedojrzałęj,bo zbliżały się przymrozki. Nie wiem,czy ta kiepska plenność to cecha odmianowa,czy może dynia ma wieksze wymagania glebowe od innych odmian,które w tym roku obrodziły u mnie rewelacyjnie

Czy ktoś uprawiał tą odmianę i może podzielić się doświadczeniem ?
Miałam jej nie sadzić w tym sezonie,ale ten smak ....

Zdjęcie dyni pokazywałam tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=770
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Co do nasion dyni Hokkaido
moje wyglądały tak, jak te z prawej strony
Jak tak czytam wasze wypowiedzi, to widzę, że zadania są różne...
Czym to może być spowodowane ?

Jak tak czytam wasze wypowiedzi, to widzę, że zadania są różne...
Czym to może być spowodowane ?

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tym, że jedni jedzą zupę prawą, a drudzy lewą, ręką ?
I stąd te różnice w kierunkach ?
I stąd te różnice w kierunkach ?

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,