Moje Arboretum

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Arboretum

Post »

Karolino pozdrawiam w Nowym Roku . Twoje kwitnące drzewa są wyjątkowo urodziwe ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Pieknie dziękuje Karolinko ;:196
U Ciebie jest cudnie jak w Tajemniczym Ogrodzie z książki i z filmu. ;:215 ;:226
;:197
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KAROLINO - mnie też te Twoje otulające drzewa rośliny bardzo rajcują ;:108 ;:108 a rzeknij ile latek muszę poczekać aby się cieszyć takim obrośnięciem - nie wiem czy czasu mi starczy ;:223

pozdrawiam NOWOROCZNIE i życzę dużych obrośnięć
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo,Jadziu wasze słowa to jak miód na moje serce :D dzięki dzięki ;:180
mam nadzieję ,że moje roślinki wiosną staną na wysokości zadania :uszy nie może być inaczej ;:333
Wszystkiego dobrego na 2015 rok. Niech roślinki rosną do nieeeeebaaaaa ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszczynko-Krysiu a wcale nie długo, sama byłam zdziwiona . Roże zaledwie 3 lata. Zakwitła na drugi rok, a te na zdjęciach to już trzeci :) a w tym roku to tak poszły ,ze podwórka za mało żeby je prowadzić :;230 wyszły z drzewa i poszły hennn :;230 mój M. poprowadził je na linkach na inne obiekty, ale czy to zda egzamin? czy linki wytrzymają? czy zakwitnie na tych linkach ? to zagadka :)
A glicynia była posadzona duża, już kwitnąca i też jakieś 3-4 lata rosła do takich rozmiarów, cały czas kwitnąc :) ale w tym roku to już była super , zakwitła na całym drzewie :)
Samego szczęścia w Nowym Roku życzę ;:180 :uszy :wit
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Karolinko i dla Ciebie wszystkiego najlepszego w tym Nowym Roku , zdrówka i przepięknego ogrodu , roślinek rosnących aż do ... a dla nas życzę abyś nam to wszystko pokazywała na fotkach :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko dziękuję, dziękuję ;:180 i wzajemnie pomyślności i super kwitnącego ogrodu ;:138 :wit
Moje Arboretum
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

KAROLA mam dużego orzecha i chętnie bym go czymś otuliła, jak u Ciebie zobaczyłam te róże to już widziłam ortzecha w jej objęciach - ale orzech duży i ma mnóstwo gałęzi więc nie wiem czy to by coś wyszło - ale popróbować zawsze warto.

pozdrawiam Noworocznie
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Karolinka - w Nowym Roku zachwycaj nas jak dotąd pięknymi fotkami - róże na drzewach, to moja słabość. Ja tez kupiłam glicynie kwitnąca i nieco jestem przestraszona, że będzie to wielki potwór choć ja lubię duże rośliny. W jednym z programów Maja w .......... pokazywali, że aby kwitła to przycinać ostro korzenie ale Twojej to nie grozi.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taro na pewno chodziło o przycinanie korzeni? a nie gałęzi ? bo jak korzenie ? chyba przed wsadzeniem . Ale ja słyszałam o przycinaniu gałęzi :) i tak robię , jak przekwitnie to tnę :) ale musisz wiedzieć ,że glicynia to ogrom ! ja już nie radziłam sobie z tą na tarasie , zajęła by taras, zniszczyła dach...więc wymyśliłam ,że ją poprowadzę na jabłonkę. Przywiązałam linki i poprowadziłam na tę jabłoń na której jest róża. Zobaczymy co z tego wyjdzie ? :) latem dopiero zaczęłam :) a już drugą gli9cynię specjalnie posadziłąm przy drzewie, bo drzewo i tak usycha a gl8icynia potrzebuje olbrzymich podpór. Ale i tak już wystawia łapki po rosnące w pobliżu magnolię, paulownię ...muszę pilnować i ciąć ! Więc p4rzemyśl gdzie ja bezpiecznie posadzić :lol:
____Leszczynko____ to samo dotyczy Ciebie , orzech byłby doskonały jako podpora, tylko czy zachłanne liście i korzenie orzecha pozwolą kumukolwiek urosnąć ? ale próbuj, zasilaj nawozami glicynię.
ja gdybym teraz sadziła to w żadnym razie przy tarasie, moja już zajmowała 1/3 tarasu, wdzierała się pod szklane dachówki, mogła zniszczyć taras...TO ją radykalnie przycięłam i teraz pilnuję , ale to jest ustawiczne cięcie przez cały sezon. Tam gdzie utniesz jedną gałązkę , wyrastają szybko dwie młode, zdrowe , jeszcze większe..., obłęd :roll:
Jedną posadziłam malutką przy małym drzewku--a niech sobie rośnie...ale czas mija , glicynia już zajęła całe malutkie drzewko i nie mam co z tym robić? za duża żeby przesadzić, a drzewko za małe żeby utrzymać :( w nadchodzącym sezonie spróbuję ją poprowadzić na inne jeszcze drzewo. ROśnie blisko jabłoni na której już jest glicynia. ZObaczymy co z tego wyjdzie :) Ja doświadczenia zbierałam sama na sobie , Wy uczcie się na doświadczeniach innych. Kwiat piękny, ale b. duży i ekspansywny :wink:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Karolinko śledzę Twój wątek od początku, więc postanowiłam się wpisać.
Cudowne róże, porastające drzewa i wiele wspaniałych roślin . ;:138 No i wspaniałe relacje z wycieczek.
Jeśli chodzi o glicynię, to nawet u mnie na zimnym wschodzie okazuje się być bardzo zaborcza, posadzona przy przyciętej starej śliwie, w pobliżu cudnego 14-letniego miłorzębu, na którego zarzuciła swoje macki, nie przycięta w porę, chociaż staram się pilnować, ale ogród mam daleko od domu, wiec właściwie jestem tam tylko w weekendy.
Przy próbie ściągnięcia macki z miłorzębu złamałam jego wierzchołek. ;:223
Podobno przycinanie korzeni polega na wpijaniu łopaty wokół pnącza w ziemię po okręgu, tak jak się przygotowuje drzewo do przesadzenia. :)
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko a widzisz ! ja mam tak samo z glicynią. Zarzuca macki na inne cenne drzewa ;:124
jak zarzuciła na Paulownię , to nie ściągałam . bo się właśnie bałam złamania Paulowni, tylko przycięłam i zostawiłam , macka uschła , no i mam nadzieję się wykruszy :;230 ale kłopot jest bo owe macki zarzuca wysoko, muszę drabinę, albo wysokiego Stasia angażować...kłopot . Ale ja już z tym nic nie poradzę , natomiast te co dopiero sadzą mają od nas nauki :;230 I jeśli chcą aby nie zarosły wszystkiego w koło , to NIE CIĄĆ ! No to jak bym jeszcze cięła korzenie , to dopiero by mnie zjadła ze wszystkim :;230 ale nie wiedziałam ,że tak można :) Lecz Maja wie co mówi ;:108 :wit

Wiosną odnajdę Cię ;:108 :wit
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Karolinko nie pomyliłam przycina się korzenie ostro szpadlem, tez byłam zdziwiona korzenie? ale to fakt

http://www.mowimyjak.pl/dom-i-ogrod/ros ... 43305.html
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej glicynii na drzewie, niesamowity efekt ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Karolinko - te Twoje pnącza na drzewach chyba wszystkim się podobają, efekt przepiękny ;:167
Nie mówiąc o ich różnorodności !!
No i oczywiście wieelkie ;:138 dla pani Kierowniczki 'City Tour' :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”